Blogareis? 08:55

Νυχτερινή κάμερα εμπνευσμένη από έντομα!

» Blogareis?
Η ικανότητα των ζώων και ειδικότερα των εντόμων να βλέπουν στο σκοτάδι, αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης της συνεργασίας της αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota με τον σουηδό καθηγητή βιολογίας Έρικ Γουόραντ του πανεπιστημίου της Λουντ, με στόχο την ανάπτυξη μιας νέας μορφής έγχρωμης κάμερας, η οποία στο μέλλον θα βοηθά τους οδηγούς να οδηγούν με μεγαλύτερη ασφάλεια, όταν έξω είναι σκοτάδι.
Πριν λίγα χρόνια, όταν η ιαπωνική εταιρία αναζητούσε νέους τρόπους για να βελτιώσει την ασφάλεια των οχημάτων της, άρχισε να ερευνά το αναδυόμενο πεδίο της «βιο-μιμητικής», δηλαδή της τεχνολογικής καινοτομίας που μιμείται διάφορα χαρακτηριστικά του ζωικού βασιλείου, αξιοποιώντας έτσι τις λύσεις που η φύση έχει «εφεύρει» μετά από εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησε η συνεργασία με τους σουηδούς βιολόγους, που μελετούν σκαθάρια, τα οποία τη νύχτα είναι ιδιαίτερα δραστήρια, γυροφέρνοντας κατά προτίμηση σε κόπρανα αγελάδων!
Εδώ και 25 χρόνια, η ομάδα του καθηγητή Γουόραντ ερευνά τη λειτουργία των ματιών σε διάφορα είδη ζώων και εντόμων (σκαθαριών, μελισσών, σκόρων κ.α.), ιδίως στο σκοτάδι.
Τα έντομα έχουν μάτια με πολλαπλούς φακούς, που συνεργάζονται για τη δημιουργία μιας μοναδικής εικόνας στα μάτια τους. Τα φωτοευαίσθητα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή φακό αυτών των ματιών έχουν την ικανότητα να εκμεταλλεύονται το φως, ακόμα και όταν το τελευταίο είναι πολύ αδύναμο, όπως συμβαίνει τη νύχτα.
Σε συνεργασία με μαθηματικούς από το σουηδικό πανεπιστήμιο του Λουντ, καθώς και τους μηχανικούς της Toyota, ο σουηδός βιολόγος κατάφερε να μετατρέψει την αξιοθαύμαστη νυχτερινή όραση των εντόμων σε μαθηματικούς αλγόριθμους που αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία ψηφιακών εικόνων από μια κάμερα. Οι αλγόριθμοι μιμούνται τον τρόπο που το μάτι του εντόμου αξιοποιεί το αχνό νυχτερινό φως.
Η νέα νυχτερινή κάμερα ήδη δοκιμάζεται στις εγκαταστάσεις της Το

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!