Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010

Στη Βουλή τα προβλήματα της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία


«Αναφαίρετο δικαίωμα η επιστροφή»

Τα προβλήματα των Ελλήνων της Τουρκίας απασχόλησαν την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, στη συνεδρίαση της οποίας εκπρόσωποι των συλλογικών φορέων τους παρουσίασαν το ιστορικό πλαίσιο και τα προβλήματα που απασχολούν σήμερα την ελληνική μειονότητα.
Κατά την ειδική συνεδρίαση, στις 20 Ιανουαρίου, επισημάνθηκε ότι το σημερινό πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα επεκτείνει τα μέτρα προστασίας των μειονοτήτων που προβλέπονται από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία καθορίζει το νομικό καθεστώς του Ελληνισμού και προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Τουρκία.
Οι εκπρόσωποι της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, του Συλλόγου Ιμβρίων (Αθηνών), της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας-Θράκης και του Συλλόγου Τενεδίων «ο Τέννης», αναφέρθηκαν στο αισιόδοξο μήνυμα της ολοένα αυξανόμενης παρουσίας κινήματος πολιτών στην Τουρκία υπέρ της υπεράσπισης των μειονοτικών δικαιωμάτων, ζήτημα κρίσιμο για τον εκδημοκρατισμό και την ενταξιακή της πορεία στην Ευρώπη.
Τονίστηκε από όλους τους φορείς ότι η παλιννόστηση στη γενέτειρά τους γη, από την οποία εκπατρίστηκαν παρά την επιθυμία τους, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά τους.
Η συνεργασία της Ειδικής Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς με τους Ομογενειακούς Συλλογικούς φορείς θα συνεχιστεί μέσω ειδικής Υποεπιτροπής που θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συνεργασία μαζί τους.
Newsroom Δ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!