Πρόταση - κάλυψη στις πρώην κυβερνήσεις Ν.Δ.

Του Γιωργου Π. Τερζη

Ως επιλογή πολιτικής εμπάθειας και κομματικού ρεβανσισμού χαρακτηρίζει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, που θα εξετάσει τα δημοσιονομικά δεδομένα της περιόδου 2004 - 2009 η Ν.Δ., στη δική της «αντιπρόταση» για εξεταστική, που θα καλύψει όλη την περίοδο από το 1981. Το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατετέθη χθες στη Βουλή και στον πυρήνα του περιλαμβάνεται τόσο η διαχείριση των οικονομικών από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 αλλά και η περίοδος μετά τις πρόσφατες εκλογές του Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας -κατά τη Ν.Δ.- η κυβέρνηση «μεθόδευσε» τη διόγκωση του δημοσίου χρέους.

Σαφής κάλυψη

Από το σκεπτικό της πρότασης επιβεβαιώνεται η απόφαση του κ. Σαμαρά να υπερασπισθεί τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. των τελευταίων περιόδων. Και τούτο διότι παρέχεται σαφής κάλυψη τόσο στην κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη, 1990 - 93, όσο και στις κυβερνήσεις του Κ. Καραμανλή από το 2004 ώς το 2009. Για την πρώτη περίοδο (Μητσοτάκη) αναφέρονται οι προσπάθειες εξυγίανσης των δημοσιονομικών αλλά και τα «κρυφά» χρέη που κληροδότησε το ΠΑΣΟΚ, ενώ για την περίοδο 2004 2009, αναφέρεται σε μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ μέχρι και το 2007, ενώ αποδίδει τον μετέπειτα εκτροχιασμό στη διεθνή κρίση. Προς επίρρωσιν αναφέρονται τα παραδείγματα άλλων χωρών της Ευρωζώνης, αλλά και τα ελλείμματα σε Βρετανία και ΗΠΑ, ενώ επισημαίνεται πως, σε κάθε περίπτωση, τα 70 από τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ του πρόσθετου χρέους της περιόδου Καραμανλή οφείλονται στις υποχρεώσεις που άφησαν οι κυβερνήσεις Σημίτη.

Καθίσταται, συνεπώς, σαφής η απόφαση του κ. Αντώνη Σαμαρά να υπερασπισθεί, και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, την πολιτική που άσκησε ως κυβέρνηση η Ν.Δ. Τούτο αποτυπώνεται και σημειολογικά από την υπογραφή στην πρόταση της Ν.Δ. του ίδιου του τέως πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, αμέσως έπειτα από αυτήν του νυν προέδρου του κόμματος κ. Αντ. Σαμαρά, ενώ κατά πληροφορίες υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες και επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών. Την πρόταση υπογράφει το σύνολο των βουλευτών της Ν.Δ., περιλαμβανομένης και της κ. Ντόρας Μπακογιάννη που, πάντως, επανέλαβε και χθες (ΣΚΑΪ 100,3) τις επιφυλάξεις της.

Στην πρόταση της Ν.Δ. παρατίθενται οι επισημάνσεις της Eurostat, ήδη από το 2002, περί της κακής ποιότητας των ελληνικών στατιστικών, γίνεται αναφορά στην πράξη ανταλλαγής επιτοκίων (swap) με την Goldman Sachs, που απασχολεί και τις υπηρεσίες της Ε.Ε., ενώ παρουσιάζονται και οι τέσσερις τιτλοποιήσεις απαιτήσεων της κυβέρνησης Σημίτη.

Επίθεση σε Παπανδρέου

Τα δύο κόμματα εξουσίας είναι προφανές πως έχουν εισέλθει σε τροχιά πόλωσης. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Π. Παναγιωτόπουλος απάντησε σε υψηλούς τόνους σε όσα, λίγη ώρα νωρίτερα, είχε πει ο πρωθυπουργός στη Βουλή. «Εκφράζουμε τη λύπη μας γιατί ο πρωθυπουργός της χώρας, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή εξακολουθεί να εκτρέπεται σε ακρότητες και σε επιθέσεις σε βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ίδια στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς επιδεικνύει μια τελείως διαφορετική στάση, ταξιδεύει στο εξωτερικό, προωθεί τις θέσεις της Ελλάδος συνολικότερα, βάζει πλάτη στον τόπο». Ως προς το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη ηθικής τουλάχιστον δικαίωσης του ελληνικού λαού και κάλεσε την κυβέρνηση «να κινηθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς έννομης τάξης, ώστε η Ελλάδα να πάρει αυτά που της αναλογούν».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!