Σαμαράς: «Κόκκινη γραμμή» το εισόδημα των χαμηλόμισθων
Eπίθεση στην κυβέρνηση για να νέα μέτρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στο 34ο συνέδριο της ΓΣΕΕ.

«Κόκκινη γραμμή» χαρακτήρισε το εισόδημα των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, μιλώντας στο 34ο συνέδριο της ΓΣΕΕ στη Χαλκιδική ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση στην κυβέρνηση για να νέα μέτρα, που τα χαρακτήρισε «οδυνηρά» και «αναποτελεσματικά», ενώ επέρριψε ευθύνες για τη συντήρηση «ενός μοντέλου που χρεοκόπησε», σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και στο δικό του κόμμα γιατί «υπέκυψε στον πειρασμό του διαχειριστικού «κυβερνητισμού».

Πρόσθεσε όμως, ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει» διότι «έχει δυνατότητες, έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, έχει μέλλον», αλλά άσκησε κριτική στο μίγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται, τονίζοντας ότι αν δεν ληφθούν μέτρα χαμηλού δημοσιονομικού κόστους, που να συντηρούν ελεγχόμενη τη ζήτηση «η αγορά θα κλατάρει».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα-ανάσες για την τόνωση της αγοράς «για να μη γονατίσει η οικονομία» και «να μη διαλυθεί η κοινωνία». Τόνισε ότι οι θυσίες που ζητούνται «δημιουργούν μεγαλύτερη ύφεση, οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη υστέρηση εσόδων και σε ακόμα σκληρότερα μέτρα».

«Δεν μπορούν να πνίξουν την οικονομία για να… «εξυγιάνουν» τα δημόσια οικονομικά! Δεν μπορούν να διαλύσουν την κοινωνία για να τη… «σώσουν» ! Η κυβέρνηση, δυστυχώς δεν άκουσε τις εκκλήσεις μας. Από το βήμα αυτό, της ζητώ για μια ακόμα φορά, να στηρίξει την οικονομία με μέτρα-ανάσες μηδενικού ή πολύ χαμηλού κόστους. Για να αντέξει η χώρα την κρίση, για να συγκρατήσει την ανεργία. Για να μπορέσει να βγει η οικονομία από την κρίση χωρίς να χρειαστούν κι άλλα σκληρότερα μέτρα» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Αναφέροντας τις θέσεις του ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι «χρεοκόπησε ένα ολόκληρο μοντέλο οικονομικής διαχείρισης, το οποίο στηρίχθηκε σε αναδιανομή δανεικών κι ένα πολιτικό μοντέλο, που στηρίχθηκε σε αναδιανομή πελατειακών σχέσεων ανάμεσα στο κράτος, τα κόμματα και την κοινωνία» αλλά διευκρίνισε ότι δεν χρεοκόπησε η Ελλάδα που «έχει τεράστιο αναξιοποίητο πλούτο» και «ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα». Πρόσθεσε ότι αυτά μας δείχνουν το δρόμο για μια «νέα οικονομία, πιο βιώσιμη, πιο ανταγωνιστική, ικανή να δημιουργεί εισόδημα, ικανή να διαχέει εισόδημα και ευκαιρίες σε όλους» και «ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, όπου ο χώρος της εργασίας δεν θα ζει σε ατέλειωτη λιτότητα».

Ο κ. Σαμαράς επέρριψε ευθύνες για το στρεβλό μοντέλο που ακολουθήθηκε σε «όλες τις πολιτικές δυνάμεις», αλλά και στο δικό του κόμμα.

«Το κόμμα μου ευθύνεται γιατί δεν το άλλαξε, όπως υποσχέθηκε. Γιατί δεν τόλμησε να το αλλάξει όταν είχε την ευκαιρία. Γιατί υπέκυψε στον πειρασμό του διαχειριστικού κυβερνητισμού». Σε αυτό αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη. Αλλά το μοντέλο αυτό δεν το δημιούργησε το κόμμα μου. Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές όλοι οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Γιατί όλοι έχουν τις ευθύνες τους. Δεν υπάρχουν «αναμάρτητοι». Εμείς αναλάβαμε τις δικές μας ευθύνες και κάναμε την αυτοκριτική μας. Πολύ θα βοηθούσε το διάλογό μας με την κοινωνία, αν και όλοι οι άλλοι έκαναν το ίδιο» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση «δεν έχασε τον έλεγχο» όταν ξέσπασε η κρίση και πήρε «δύσκολα μέτρα» για να συγκρατήσει το έλλειμμα, αλλά υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει «καμία σχέση και καμία σύγκριση με τα μέτρα που βλέπουμε τώρα», που τα χαρακτήρισε «πιο σκληρά», «οδυνηρά» και «αναποτελεσματικά». Κατηγόρησε για ανακολουθία την κυβέρνηση τονίζοντας ότι αναγκάστηκε «στη συνέχεια να επιβάλει πολύ χειρότερα μέτρα από εκείνα που είχε απορρίψει λίγους μήνες πριν».

Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι «δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι για την κρίση και δεν μπορούν να την πληρώσουν αυτοί» προσθέτοντας ότι «κάθε ευρώ που χάνεται από τους πιο αδύνατους, δεν μειώνει τα ελλείμματα, βαθαίνει την ύφεση».

«Οι εργαζόμενοι να γίνουν δημιουργοί και μερισματούχοι του πλούτου αυτής της κοινωνίας. Όχι αναλώσιμοι 'παρίες', πρώτοι στις θυσίες και τελευταίοι στις ευκαιρίες και στην ευημερία» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Η κυβέρνηση επέλεξε πολιτική που αφαιρεί και διαιρεί: Αφαιρεί εισόδημα και διαιρεί το λαό. Εμείς προτείνουμε πολιτική που προσθέτει και πολλαπλασιάζει. Προσθέτει θέσεις εργασίας και πολλαπλασιάζει το ρυθμό της ανάκαμψης» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε: «Ήλθα εδώ για να σας πω ότι είναι αναπόφευκτα κάποια οδυνηρά μέτρα. Αλλά όχι αυτά που διαλύουν τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό. Κι όχι χωρίς τόνωση της αγοράς».

Τέλος υπογράμμισε ότι ιδεολογία της ΝΔ δεν είναι «η νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα που οδήγησε ολόκληρο τον κόσμο στην χρηματοπιστωτική κρίση», αλλά «ο κοινωνικός φιλελευθερισμός» που εξασφαλίζει «περισσότερη ανάπτυξη, μεγαλύτερη απασχόληση, περισσότερες ευκαιρίες και διάχυση ευκαιριών σε όλους».

Ένταση προκλήθηκε όταν μερίδα συνδικαλιστών που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ επιχείρησε να εμποδίσει τον προσκεκλημένο ομιλητή, γενικό γραμματέα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) Τομ Τζένγκινς να ανέβει στο βήμα.

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ήρθαν στα χέρια με άλλα μέλη του συνεδρίου, που προστάτεψαν τον ξένο συνδικαλιστή και τον απομάκρυναν, με αποτέλεσμα το συνέδριο να διακοπεί για δέκα λεπτά.

«Δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά τα συμφέροντα του κεφαλαίου και της εργοδοσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο» δήλωσε, αναφερόμενος στον συγκεκριμένο ξένο συνδικαλιστή, το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΜΕ Γιώργος Πιέρρος.

«Τον καλέσαμε γιατί θέλουμε να ακούσουμε τις απόψεις της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, που εκφράζει μεγάλο τμήμα ευρωπαίων εργαζομένων των οποίων μας ενδιαφέρει η στήριξη, όπως καλέσαμε αντίστοιχα και τον εκπρόσωπο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) στην οποία δεν ανήκει η ΓΣΕΕ, γιατί είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε όλες τις απόψεις» διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

Μετά το σύντομο επεισόδιο, ο προσκεκλημένος συνδικαλιστής ανέβηκε στο βήμα και το συνέδριο συνεχίστηκε απρόσκοπτα, χωρίς άλλες εντάσεις.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!