KYΠΡΟΣ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Του ανταποκριτή μας Π. Χαραλάμπους)

Ενθαρρυμένοι από τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα στα κεφάλαια της Διακυβέρνησης και του Διαμοιρασμού Εξουσίας, της Ε.Ε. και της Οικονομίας δηλώνουν οι δύο ηγέτες πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας και Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή τους για επίτευξη μιας συνολικής λύσης.

Αυτό δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. στο Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, διαβάζοντας την κοινή δήλωση των δύο ηγετών μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων.

Σε άλλο σημείο της κοινής δήλωσης, οι δύο ηγέτες εκφράζουν την πεποίθηση ότι το αμοιβαίο τους ενδιαφέρον για το κοινό καλό των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, όπως και η θέλησή τους για μια συνολική λύση θα τους οδηγήσουν σύντομα στη συζήτηση και των υπόλοιπων κεφαλαίων του Κυπριακού και στην κάλυψη των διαφορών, ώστε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση να τεθεί σε ξεχωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

Μετά την καθιερωμένη χειραψία των δύο ηγετών και σε ερώτηση πότε θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση, ο κ. Ταλάτ είπε μετά τις «εκλογές» στα Κατεχόμενα, ενώ ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Η επόμενη μας συνάντηση», εκφράζοντας έτσι την αισιοδοξία του ότι συνομιλητής εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων θα είναι και μετά τις 18 Απριλίου ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ερωτηθείς αν η κοινή δήλωση που ανέγνωσε ο κ. Ντάουνερ αποτελεί το κοινό ανακοινωθέν, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως δεν πρόκειται για κοινό ανακοινωθέν, αλλά για μια απλή δήλωση, κλείνοντας οριστικά τη συζήτηση που ταλαιπωρούσε τις τελευταίες βδομάδες την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Αν, δηλαδή, θα εκδιδόταν ή όχι ένα κοινό ανακοινωθέν στο οποίο να καταγράφονται οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στους 18 μήνες των διαπραγματεύσεων. Το θέμα ήταν ο Ταλάτ να μπορούσε να ενισχύσει την εκλογική του θέση προβάλλοντας ένα κοινό ανακοινωθέν, που να δείχνει τα οφέλη από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. Τώρα ο κίνδυνος να χάσει τις εκλογές από τον Έρογλου, που προηγείται με μεγάλη διαφορά του σημερινού Τουρκοκύπριου ηγέτη, είναι ακόμη πιο ορατός.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!