ΕΦΤΑΣΕ ΤΟ ΔΝΤ---- ΚΑΙ ΜΕΤΑ ;

Του Nικου Γ. Ξυδακη

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εκλιπάρησε τους εταίρους στην Ε.Ε. για πολιτική στήριξη. Την έλαβε. Φανερά, δεν ζήτησε χρήματα, διακήρυξε ότι η Ελλάδα θα στηριχτεί στις δυνάμεις της – ενώ τα επιτόκια εκτοξεύονταν και οι αγορές έστηναν πάρτι με τα ελληνικά ομόλογα. Δεν έλαβε χρήματα. Επέβαλε σκληρά μέτρα λιτότητας σε δύο κύματα – και πάλι οι αγορές δεν ηρέμησαν. Επέσεισε την απειλή (εναντίον ποίων; Της Ε.Ε.;) ότι θα προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΔΝΤ τού επεβλήθη, ως μέρος της υβριδικής βοήθειας, από την Ευρωζώνη.

Εν τέλει, τι πέτυχε ο πρωθυπουργός για την Ελλάδα; Πολιτική στήριξη με σφιγμένα δόντια από τη Γερμανίδα καγκελάριο κι ένα περίπλοκο σχέδιο δανεισμού περίπου 22 δισ. ευρώ, μέσω του ΔΝΤ, σε περίπτωση που η χώρα δηλώσει αδυναμία να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές (χρειάζεται 50 δισ. έως το τέλος του έτους για εξυπηρέτηση του χρέους). Μόνο ορατό κέρδος, η προσφορά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες να συνεχίσει να δέχεται τα κρατικά ομόλογα ως εγγυήσεις – αλλά αυτό αφορά κυρίως τις τράπεζες και μόνον εμμέσως τις πληττόμενες από την ύφεση κοινωνίες.

Εντός της Μεγάλης Εβδομάδος, η κυβέρνηση θα απευθυνθεί στις αγορές για κεφάλαια προκειμένου να εξυπηρετήσει το χρέος της χώρας· οι υποχρεώσεις Απριλίου μόνο απαιτούν 12,5 δισ. ευρώ. Το ύψος των επιτοκίων που θα ζητήσουν οι αγορές ασφαλώς δεν επηρεάζεται από τη στήριξη –με σφιγμένα δόντια– της κ. Μέρκελ και το περίπλοκο σχέδιο στήριξης του Eurogroup. Ο επαχθής δανεισμός θα συνεχιστεί με τους ίδιους πάνω-κάτω όρους. Το χρέος της χώρας θα εξακολουθήσει να βαίνει εκρηκτικό. Οι καταθέτες θα εξακολουθήσουν να σηκώνουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους και να τα βάζουν σε θυρίδες και στρώματα. Η βενζίνη πετάει ήδη πάνω από το 1,50. Η ύφεση θα συνεχίσει να επελαύνει. Τίποτε δεν θα έχει αλλάξει.

Μόνον ο Γ. Παπανδρέου συνεχίζει να δηλώνει ικανοποιημένος και αισιόδοξος: «Μην παίζετε με την Ελλάδα», είπε μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Με ομολογημένη από τον ίδιο την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, με τουρκικά πλοία να αρμενίζουν στις Κυκλάδες, με αποκρυπτόμενη τη χρεοκοπία. Ακριβώς όπως έπραττε και ο Κ. Καραμανλής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!