ΚΡΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΚΑ

«Εχουμε να κάνουμε με “κράτος-παράγκα”» είπε σε υπουργό μέλος του κλιμακίου των επιτηρητών

Bookmark and Share



Εντονος προβληματισμός υπάρχει στην κυβέρνηση καθώς κάθε μέρα που περνάει γίνεται φανερό ότι η τρόικα (ΕΕ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) ασκεί κλιμακούμενες πιέσεις για να διασφαλίσει τη λήψη νέων οικονομικών μέτρων και όχι μόνο διαρθρωτικών αλλαγών, όπως μεταδίδει το Μέγαρο Μαξίμου. Χθες οι ελεγκτές συνέχισαν τις «ανακρίσεις» ζητώντας πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση και στοιχεία από τους υπουργούς Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη, Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου , Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη και τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππα.

Και στους τέσσερις επισήμαναν την ανάγκη δραστικών περικοπών στις δαπάνες των υπουργείων τους απαιτώντας, μεταξύ άλλων, την περικοπή των κονδυλίων για φαρμακευτικές δαπάνες, την εξυγίανση του ΟΣΕ και τη διάθεση του ποσού που θα συγκεντρωθεί από την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων στον κρατικό προϋπολογισμό.

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας που είχε υποβάλει η κυβέρνηση στην αρχή του έτους φαίνεται ότι δεν είναι εύκολο να πιάσει τους στόχους του και έχει ήδη ξεκινήσει να καταρτίζεται ένα νέο Πρόγραμμα, ακόμη πιο σκληρό, το οποίο θα προβλέπει λιτότητα ως το 2013.

Κ υβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν χθες ότι οι υπουργοί δεν έχουν πλέον μεγάλα περιθώρια για διαπραγμάτευση: αφενός διότι είναι αυτή που ζητεί δανεικά απέναντι σε σκληρούς τεχνοκράτες, οι οποίοι θέτουν τους δικούς τους όρους- «πόσο να διαπραγματευτείς όταν ζητάς λεφτά;» ομολογεί ένας από τους υπουργούς τους οποίους συνάντησε το κλιμάκιο· και αφετέρου επειδή οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν διαπιστώσει από πρώτο χέρι τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού. «Εχουμε να κάνουμε με ένα “κράτος-παράγκα”» είπε ένας από τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας σε υπουργό που του ομολόγησε ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκονται συγκεκριμένα κονδύλια, τα οποία υπήρχαν στα χαρτιά αλλά όχι και στα ταμεία του υπουργείου, καθώς και ότι δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των υπαλλήλων που απασχολούνται στο υπουργείο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου συζητούν διάφορες ιδέες ώστε να βγει δυναμικά η κυβέρνηση απέναντι στην κρίση και να ελέγξει την πολιτική ατζέντα. Ανάμεσα σε άλλα έχει προταθεί να ξεκινήσει ο κ. Γ. Παπανδρέου περιοδείες στην Ελλάδα και να εξηγήσει στους πολίτες ότι πρόκειται για έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό και όχι για το ΔΝΤ, και πως η ενεργοποίησή του αποτελεί τη μοναδική λύση. Επίσης, να επιστρατευθούν οι υπουργοί, οι οποίοι, παρ΄ ότι εφοδιάζονται καθημερινά με non papers, αποφεύγουν να βγουν δυναμικά στο προσκήνιο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!