ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Στις 6 και 7 Μαΐου συζητήται και εγκρίνεται από τη Βουλή η συμφωνία Ελλάδος-ΔΝΤ και ΕΕ

Σύμφωνα με το Reuters υπάρχει Γερμανικό Σχέδιο Νόμου για τη βοήθεια προς την Ελλάδα, το οποίο δόθηκε στους βουλευτές της Κυβέρνησης και περιλαμβάνει δύο άρθρα. Ο τίτλος του είναι «Νόμος για τη διατήρηση της σταθερότητας της νομισματικής ένωσης» και παρέχει στο Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας τη δυνατότητα να εγγυηθεί τη χορήγηση δανείου μέχρι το ποσό των 8,4 δις € στην Ελλάδα.

Το Νομοσχέδιο δεν προβλέπει τίποτα για τα έτη 2011 και 2012. Τα χρήματα για το 2010 θα δοθούν μέσω της KfW (Γερμανική Τράπεζα Ανάπτυξης), και η διάρκεια του δανείου θα είναι 1 έτος.

Σύμφωνα με άλλο έγγραφο της Γερμανικής Κυβέρνησης προς τους βουλευτές της η βοήθεια θα συμφωνηθεί από τους ηγέτες της Ευρωζώνης σε έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 10 Μαΐου. Σ' αυτό συμφώνησαν εκπρόσωποι της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας (που θα δώσουν και τα περισσότερα χρήματα) με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ το περασμένο Σαββατοκύριακο στο περιθώριο συνάντησης στο ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι διαπραγματεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ για το ποια νέα μέτρα θα χρειαστεί να ληφθούν το 2010, 2011 και το 2012, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 2 Μαΐου.

Στις 4 Μαΐου οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, σε τηλεφωνική συνδιάσκεψη, θα εκτιμήσουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Η Ελληνική Βουλή θα συζητήσει και θα εγκρίνει τη συμφωνία που θα περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων και για τα έτη 2011 και 2012 στις 6 και 7 Μαΐου.

Τέλος στις 10 Μαΐου οι αρχηγοί των Κρατών της Ευρωζώνης θα εγκρίνουν τη βοήθεια.

Η πρώτη δόση θα εκταμιευτεί στις 19 Μαΐου όπου και λήγουν ελληνικά ομόλογα αξίας 8 δις €.

Ο Γερμανός Υπ. Οικονομικών Wolfgang Schäuble είπε ότι η διαδικασία ψήφισης του Γερμανικού Νόμου θα ξεκινήσει όταν τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ, ΔΝΤ.

Τα χρήματα που θα δανείζονται κάθε φορά στην Ελλάδα θα δίνονται αναλογικά από όλα τα Κράτη και όχι από το κάθε Κράτος διαδοχικά.

Στο γερμανικό νομοσχέδιο αναφέρεται ότι η γερμανική επιτροπή παρακολούθησης του προϋπολογισμού πρέπει να ενημερώνεται κάθε τρίμηνο για τις εγγυήσεις που έχει αναλάβει (δηλ. για το πόσα χρήματα έχουν δοθεί) και για την λελογισμένη χρήση των εκταμιευθέντων χρημάτων.

Ο Νόμος αιτιολογείται με τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας στο χώρο της Ευρωζώνης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!