ΧΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ





Σεπτέμβριος 26, 2010.


Περίπου 60 επιστήμονες από όλον τον κόσμο και 20 από την Τουρκία θα συμμετάσχουν στο ΧΙ Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακολογίας στην Κωνσταντινούπολη, γράφει το βουλγαρικό πρακτορείο ‘Φόκους’.

Το συνέδριο που θα φέρει την ονομασία «Η Θράκη και οι Θράκες μεταξύ δυο Ηπείρων» θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη από τις 8 έως 12 Νοεμβρίου 2010.


Μεταξύ τω κύριων θεμάτων του συνεδρίου θα είναι η ‘εθνογένεση των Θρακών», η Θρησκεία και ο πολιτισμός καθώς και η εμφάνιση των πόλεων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο θέμα «Από το Βυζάντιο στην Κωνσταντινούπολη» ή η μετατροπή σε αστικό κέντρο της αυτοκρατορικής πρωτεύουσας.


Κύρια θέματα του συνεδρίου θα αποτελέσουν οι Ινδο-Ευρωπαϊκές μελέτες, οι σχέσεις Θράκης- Ελλάδας, οι Θράκες πριν από τη δημιουργία της ρωμαϊκής επαρχίας της Θράκης (46 π.Χ.), η Ρωμαϊκή Επαρχία της Θράκης, οι Θράκες στην ύστερη αρχαιότητα και άλλα.


Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του βουλγαρικού πρακτορείου προς τον καθηγητή Μουσταφά Σαγιάρ του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, που είναι και ο διοργανωτής του Συνεδρίου.


Φόκους: Ποια είναι η θέση της θρακικής κληρονομιάς στην Τουρκία:


Μουσταφά Σαγιάρ: Μπορώ να πως ότι δεν έχουμε κάνει μεγάλες μελέτες για τους Θράκες. Αλλά θα προσπαθήσουμε να δείξουμε σε όλους τον πολιτισμό και την κουλτούρα τους σε αυτήν την περιοχή.


Φόκους: Συμφωνείτε με τις δηλώσεις Βουλγάρων Επιστημόνων ότι οι Θράκες είναι κοινή κληρονομιά μας, ιστορική και πολιτική;


Μουσταφά Σαγιάρ: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Οι Θράκες αποτελούν κοινή κληρονομιά.


Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!