12 "ΣΟΦΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ" ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ


Σημαία Εθνόσημο




Η Αμερική ιδρύθηκε από αισιόδοξους ανθρώπους. Οι αισιόδοξοι πιστεύουν πως μια... ευτυχής συνομωσία δεσμεύει πολιτικούς, CEOs και τη Wall Street, καθιστώντας τον καπιταλισμό σύστημα λειτουργικό και τις ΗΠΑ, ένα παντοδύναμο κράτος. Έτσι, αποδέχονται την απληστία της Wall Street, τα ψέματα και την… κλεψιά ως το τίμημα του "καπιταλισμού της ελεύθερης αγοράς" και ως κομμάτι του DNA της Αμερικής. 
Δυστυχώς όμως, η αισιοδοξία τυφλώνει όσον αφορά στα ατομικά και εθνικά σφάλματα και, ουσιαστικά, είναι ο εσωτερικός εχθρός που κατά καιρούς οδηγεί σε απώλειες τρισεκατομμυρίων δολαρίων.  
Οι πραγματικοί αισιόδοξοι υπερενθουσιάζονται για το μέλλον, αναμένοντας ότι θα ανακτήσουν τις απώλειές τους και, όπως κηρύττει ο τηλεπαρουσιαστής του CNBC κ. Jim Cramer, "θα έρθουν στα ίσα τους το 2010". 
Το πρόβλημα είναι, όμως, πως κανείς δεν ξέρει αν η αγορά θα καταφέρει ποτέ να έρθει στα ίσα της. Χρήσιμο θα ήταν λοιπόν -όπως γράφει σε άρθρο του στο MarketWatch ο κ. Paul B. Farrell- αυτοί οι αισιόδοξοι που σχεδιάζουν τις επενδυτικές τους κινήσεις για το 2010 να κατέβουν για λίγο από το "ροζ συννεφάκι" τους, να ξεφύγουν κάπως από την άρνηση που τους διακατέχει, να δουν πως η Μεγάλη Ύφεση Νο 2 είναι προ των πυλών και να δώσουν προσοχή στα λόγια 12… καταστροφολόγων. 
 1. Marc Faber: Η "αμερικανική αυτοκρατορία" έχει ακμάσει, αρχίζει η παρακμή…

Ο οικονομολόγος κ. Marc Faber δηλώνει ότι ο μέσος όρος ζωής των μεγαλύτερων πολιτισμών του κόσμου ήταν τα 200 χρόνια… Όταν μια κοινωνία γίνει επιτυχημένη, γίνεται και αλαζονική, ηθικολογική, με υπερβολική αυτοπεποίθηση, διεφθαρμένη και παρακμάζει… Ξοδεύει υπερβολικά ποσά… Πηγαίνει σε ακριβούς πολέμους… Αυξάνονται η ανισοκατανομή του πλούτου και οι κοινωνικές εντάσεις και η κοινωνία εισέρχεται σε λαϊκή ύφεση.

2. Jeremy Grantham: Δεν μάθαμε τίποτα, είμαστε καταδικασμένοι να επαναλάβουμε το παρελθόν μόνο χειρότερα…


Ο διαχειριστής κ. Jeremy Grantham προειδοποιεί ότι ο παράλογος εφιάλτης μας θα επαναληφθεί. Πριν από έναν χρόνο πλησιάσαμε επικίνδυνα την Μεγάλη Ύφεση Νο 2. Δυστυχώς, "δεν έχουμε μάθει τίποτα… καταδικάζοντας τον εαυτό μας σε μία ακόμα σοβαρή οικονομική κρίση στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον".


3. Joseph Stiglitz: Μικρή ανάσα στη Wall Street πριν από το επόμενο κραχ…


Ο νομπελίστας οικονομολόγος κ. Joseph Stiglitz προειδοποίησε πρόσφατα ότι, αν δεν αναμορφωθεί ριζικά το σύστημα κινήτρων, "ο χρηματοοικονομικός κλάδος θα επιχειρήσει να παρακάμψει τους όποιους νέους κανονισμούς τεθούν σε ισχύ, απλώς θα έχουμε μια σύντομη ανάκαμψη πριν από την επόμενη κρίση". Προειδοποίηση: Τίποτα δεν έχει αλλάξει, η κατάσταση είναι χειρότερη: τα λόμπι διαχειρίζονται τον Obama, το Κογκρέσο και τη Fed.


4. Simon Johnson: Τελειώνει ο χρόνος, έρχεται η Μεγάλη Ύφεση Νο 2…


Ναι, "τελειώνει ο χρόνος για να αποτρέψουμε μια πραγματική ύφεση", προειδοποιεί ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, κ. Simon Johnson. "Ο χρηματοοικονομικός τομέας έχει θέσει υπό ομηρεία την κυβέρνησή μας και μπλοκάρει ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις" και αν δεν σπάσει αυτός ο κλοιός της Wall Street, δεν θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε τη Μεγάλη Ύφεση Νο 2.


5. Niall Ferguson: Το εύκολο χρήμα της Fed δημιουργεί νέες φούσκες και πτώσεις…


Στην 400ετή ιστορία της χρηματιστηριακής αγοράς "υπήρξαν πολλές διαδοχικές οικονομικές φούσκες", δηλώνει ο οικονομικός ιστορικός κ. Niall Ferguson. Ποιος είναι ο ένοχος; Η Fed: "Χωρίς τη δημιουργία εύκολης πίστωσης, δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική φούσκα. Γι’ αυτό και τόσο πολλές φούσκες έχουν τις ρίζες τους στις αμαρτίες των παραλήψεων και των εντολών των κεντρικών τραπεζών".


Μία ακόμα "φούσκα" είναι ουσιαστικά βέβαιη εξαιτίας της έκρηξης του ελλείμματος, τη στήριξη από τη Fed του "σκιώδους" τραπεζικού συστήματος και των lobbyist της Wall Street που πλουτίζουν ακόμα περισσότερο χάρη στην ακόρεστη απληστία της Wall Street.


6. Nassim Taleb: Η Fed στοιχειώνεται από το φάντασμα των αποτυχημένων "Ριγκανομικών" του Greenspan…


Όταν ο κ. Obama επαναδιόρισε τον κ. Bernanke, ο κ. Nassim Taleb, καθηγητής διαχείρισης κινδύνου και συγγραφέας του "The Black Swan" προειδοποίησε για μια νέα καταστροφή: "Ο κόσμος δεν ήταν ποτέ τόσο εύθραυστος", ωστόσο ο κ. Obama επαναδιορίζει έναν οικονομολόγο που "δεν ξέρει καν ότι δεν καταλαβαίνει τη λειτουργία των πραγμάτων". Νέα απόδειξη αυτού αποτελεί το γεγονός ότι στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα το American Economic Association ο κ. Bernanke και πάλι μετέθετε τις ευθύνες: "Η καλύτερη απάντηση στη φούσκα των ακινήτων θα ήταν ρυθμιστική και όχι νομισματική".


Λάθος: Πολύ βολικά "ξέχασε" ότι παλαιότερα ήταν σύμβουλος του κ. Bush και δεν έκανε τίποτα. Τώρα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει φορτωθεί έναν… κλώνο του κ. Greenspan και μια παράλογη ιδεολογία που επικεντρώνεται αποκλειστικά στη διάσωση ενός αποτυχημένου τραπεζικού συστήματος με το να... πνίγει τον κόσμο με δολάρια που εγγυημένα θα πυροδοτήσουν μία ακόμα ύφεση.


7. George Soros: Το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα πέθανε…


Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής κ. George Soros στο "New Paradigm" αναφέρει ότι το "25ετές superboom της Αμερικής… οδήγησε σε μαζική απορρύθμιση της αγοράς… σε τυφλό κυνήγι των ελεύθερων αγορών… σε υπερβολική απληστία… Προκάλεσε την κρίση dot-com και την πιστωτική κρίση" καθώς και ένα "σκιώδες τραπεζικό σύστημα" παραγώγων.


"Το σύστημα έχει χαλάσει. Η τρέχουσα κρίση σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής πιστωτικής επέκτασης που βασιζόταν στο δολάριο ως το διεθνές αποθεματικό νόμισμα", προειδοποιεί ο κ. Soros. "Βρισκόμαστε πλέον σε μια περίοδο καταστροφής του πλούτου. Θα είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί ο πλούτος υπό αυτές τις συνθήκες".


8. Hedge Funds: Βγάλτε δισεκατομμύρια "σορτάροντας" ηλίθιους πολιτικούς, τραπεζίτες…


Ο κ. Soros, όμως, δεν είναι μόνος. Πολλοί φίλοι του από τον κλάδο των hedge funds έχουν κερδίσει εκατοντάδες εκατομμύρια και δισεκατομμύρια ποντάροντας στην ηλιθιότητα της Washington όσον αφορά στις πολιτικές φθηνού χρήματος της Fed. Σύμφωνα με το περιοδικό "Alpha", τέσσερις hedgers κέρδισαν πάνω από 1 δισ. δολάρια έκαστος το 2008. Οι 25 κορυφαίοι managers "κέρδισαν κατά μέσο όρο 464 εκατ. δολάρια έκαστος πέρυσι, τεράστιο ποσό, ιδιαίτερα σε μια χρονιά παγκόσμιας ύφεσης".


9. Robert Shiller: Dot-com, Subprime, έρχεται το "τρίτο επεισόδιο"…


Dr Doom ο οικονομολόγος κ. Robert Shiller; Κι όμως… Προειδοποιεί: "Οι φούσκες είναι κυρίως κοινωνικά φαινόμενα. Μέχρι να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε την ψυχολογία που τις δημιουργεί, θα συνεχίσουν να δημιουργούνται. Πρόσφατα ζήσαμε δύο... επιδημίες υπέρμετρης οικονομικής αισιοδοξίας, βρισκόμαστε κοντά σε μια τρίτη, με τη διαφορά ότι αυτή θα μεταδίδει παράλογη… απαισιοδοξία και δυσπιστία".


10. Henry Kaufman: Ο παραλογισμός αντικατέστηκε τη λογική, την επιστήμη, την τεχνολογία…

Ο κ. Henry Kaufman υπήρξε επικεφαλής οικονομολόγος της Salomon και... Dr Doom για 24 χρόνια: "Γιατί είναι τόσο φτωχές οι επιδόσεις μας στη διαχείριση βασικών οικονομικών θεσμών, ενώ την ίδια στιγμή τόσο άξιες στην ιατρική, στη μηχανολογία και στις τηλεπικοινωνίες; Γιατί μπορούμε να στέλνουμε ανθρώπους στο φεγγάρι, αλλά να δεν μπορούμε να οδηγήσουμε την οικονομία μας μακριά από τους σκοπέλους; Γιατί λειτουργούν τόσο καλά οι υπολογιστές μας, εκτός και αν τους χρησιμοποιούμε για να διαχειριστούμε παράγωγα και hedge funds;". Αυτά διερωτάται. Και προειδοποιεί ότι "οι υπολογισμοί είναι σωστοί, όμως πολύ συχνά τα συμπεράσματα που βγάζουμε από αυτούς είναι λάθος". Γιατί; Λόγω των εγωιστών, κοντόφθαλμων πολιτικών και των τραπεζιτών…


11. Barton Biggs: Πουλήστε τα πάντα, αγοράστε όπλα, τρόφιμα, πάρτε τα βουνά…


Στο bestseller του το 2008 που τιτλοφορούνταν "Wealth, War and Wisdom", ο πρώην γκουρού της Morgan Stanley, κ. Barton Biggs, μας προειδοποιεί να προετοιμαστούμε για την "κατάρρευση του πολιτισμού… Το καταφύγιό σας θα πρέπει να είναι αυτόνομο και να μπορείτε να καλλιεργήσετε κάποιο είδος τροφίμου… Θα πρέπει να διαθέτει αποθέματα σπόρων, λιπασμάτων, κονσερβοποιημένων τροφίμων, κρασιού, φαρμάκων, τροφίμων κλπ… Και μερικές… σφαίρες πάνω από το κεφάλι των επίδοξων εισβολέων θα μπορούσε ενδεχομένως να τους πείσει ότι θα έχουν καλύτερη… τύχη σε άλλο χωράφι".


12. Jared Diamond: Τα κράτη αγνοούν το προφανές μέχρι που είναι πολύ αργά. Μετά καταρρέουν…


Το τέλος θα είναι γρήγορο. Στη δική μας εποχή, την εποχή του βραχυπρόθεσμου καταναλωτισμού και της στιγμιαίας ικανοποίησης, ελάχιστοι είναι αυτοί που ακούν τις προειδοποιήσεις του αγαπημένου μας επαναστατικού βιολόγου, κ. Jared Diamond. Οι κοινωνίες αποτυγχάνουν γιατί δεν είναι προετοιμασμένες, γιατί θα βρίσκονται σε άρνηση και μετά θα είναι πολύ αργά: "Οι πολιτισμοί μοιράζονται μια έντονη πτώση. Πράγματι, η πτώση μιας κοινωνίας μπορεί να ξεκινήσει μόνο μία - δύο δεκαετίες μετά την ακμή του πληθυσμού, του πλούτου και της ισχύος της".


Δημοσιεύθηκε στο Euro2day

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!