ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Χουριέτ 24-11-2010

 Ερντογάν : Τους δολοφόνους θα τους λέμε δολοφόνους

Ο πρωθυπουργός Ερντογάν απευθύνεται στον κόσμο σε ένα χωριό Τουρκμένων στην περιοχή της Βηρυτού. Ο πρωθυπουργός Ερντογάν στην ομιλία του, αναφερόμενος στο Ισραήλ χρησιμοποίησε τη φράση ¨Όταν χρειάζεται τους δολοφόνους θα τους λέμε δολοφόνους¨.     
Ο πρωθυπουργός Ερντογάν ευρισκόμενος για διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, μίλησε σε δέκα χιλιάδες Τουρκμένους στο χωριό Κουβάσρα στα βόρεια της χώρας. Ορίστε λοιπόν τα βασικά σημεία της ομιλίας του Ερντογάν, που βγήκε στο βήμα μετά τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι :  
-Η Τουρκία συνεργάζεται με τον Λίβανο σε κάθε επίπεδο.
-Θα υπογράψουμε συμφωνίες σημαντικών βημάτων στο οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο. Με την άρση της βίζας, δόθηκε ένα τέλος στην νοσταλγία 100 χρόνων ανάμεσα στους λαούς της Τουρκίας και του Λιβάνου.
-Ο Ερντογάν είπε πως την κοινή ιστορία την έγραψαν οι λαοί της Τουρκίας και του Λιβάνου, και πως κανενός η δύναμη δεν θα αρκέσει για να αποξενώσει τους δύο λαούς. Λέγοντας πως οι πόνοι στον Λίβανο γίνονται αισθητοί στην καρδιά του τουρκικού λαού, είπε : ¨Το αίμα που χύθηκε στον Λίβανο, όπως και σε όλη την περιοχή, μας επηρέασε βαθύτατα¨.
-ΟΙ βόμβες που έπεσαν στον λαό του Λιβάνου και στα παιδιά του, έκαψαν και την καρδιά μας.
-Στον Λίβανο επίσης έγινε αισθητός στην καρδιά του, ο πόνος για τους 9 Τούρκους που μαρτύρησαν στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά.
-Θα κάνουμε ότι μπορούμε για την ειρήνη στον Λίβανο
-Μοιραστήκαμε και εμείς τον πόνο για τον χαμό του Ραφίκ Χαρίρι
-Ότι και αν λένε, εμείς θα συνεχίσουμε να σηκώνουμε την φωνή μας ενάντια στις αδικίες.
-Θα συνεχίσουμε να φωνάζουμε ενάντια σε αυτούς που δολοφονούνε αθώους ανθρώπους και παιδιά.
-Όταν πρέπει θα λέμε δολοφόνους τους δολοφόνους 
-Ο Ισραηλινός λαός πρέπει πλέον να δει αυτό. Αν υπάρξει ειρήνη σε αυτήν την περιοχή, θα κερδίσει και οι ίδιοι το ίδιο.
-Αν υπάρξει πόλεμος στην περιοχή, όση ζημιά θα δούνε οι άνθρωποι της περιοχής, τόση ζημιά θα δούνε και οι ίδιοι.
-Για αυτό καλούμε την Ισραηλινή κυβέρνηση να μετανιώσει για τα λάθη της, να ζητήσει συγγνώμη και να προσέλθει στην ειρήνη.
-Η ειρήνη και η γαλήνη θα κάνει τον Λίβανο το αστέρι της περιοχής.
-Ως Τουρκία θα είμαστε δίπλα στον Λίβανο σε κάθε επίπεδο.
-Τα αδέρφια μας οι Τουρκμένοι που ζούνε στην περιοχή, αποτελούνε μια γέφυρα καρδιάς, ανάμεσα σε εμάς και στον Λίβανο.  

Erdoğan Lübnan'da ödül alacak-22.11

Εφ. Ζαμάν  24-11-2010

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Δημοκρατίας έγινε χρήση της αρμοδιότητας του υπουργού εσωτερικών και του υπουργού αμύνης να θέτουν σε διαθεσιμότητα προσωπικό της στρατοχωροφυλακής και των TSK αντίστοιχα.  
Μετά την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι να θέσει σε διαθεσιμότητα τον κατηγορούμενο για την υπόθεση Βαριοπούλα αντιστράτηγο Χαλίλ Χελβατζίογλου –την υπογραφή του οποίου φέρουν πολλά έγγραφα φακελώματος- ,ο υπουργός Άμυνας Βετζντί Γκιονούλ   έθεσε σε διαθεσιμότητα από την Δευτέρα τους αντιστράτηγους Γκουρμπούζ Καγιά και Αμπντουλάχ Γκαβρέμογλου.
Ο υπουργός εσωτερικών έθεσε σε διαθεσιμότητα τον αντιστράτηγο της Βαριοπούλας
Ο υπουργός εσωτερικών Αταλάι, κάνοντας μια αρχή στην ιστορία, έθεσε σε διαθεσιμότητα τον υποστράτηγο της Στρατοχωροφυλακής Χαλίλ Χελβατζίογλου, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί και στην υπόθεση Βαριοπούλα και σε πολλά περιστατικά φακελώματος.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της Δημοκρατίας έγινε χρήση της αρμοδιότητας του υπουργού εσωτερικών και του υπουργού αμύνης να θέτουν σε διαθεσιμότητα προσωπικό της στρατοχωροφυλακής και των TSK αντίστοιχα. Ο  υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι έθεσε σε διαθεσιμότητα τον κατηγορούμενο για την υπόθεση Βαριοπούλα αντιστράτηγο Χαλίλ Χελβατζίογλου –την υπογραφή του οποίου φέρουν πολλά έγγραφα φακελώματος. Η Νο 926 απόφαση, πάρθηκε σε εφαρμογή του άρθρου 65 του νόμου για το προσωπικό των TSK, Η απόφαση αυτή για την διαθεσιμότητα που πάρθηκε στις 22-11-2010, προκειμένου να εφαρμοστεί αμέσως, εστάλη από το υπουργείο Εσωτερικών προς το Γενικό Επιτελείο και την Γενική Διοίκηση Στρατοχωροφυλακής. Την ίδια μέρα ενημερώθηκε για το έγγραφο του υπουργού και ο αντιστράτηγος Χελβατζίογλου.  Του αφαιρέθηκε η στολή, καθώς και τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες που είχε στη θέση Αξιολόγησης και Επιθεώρησης της Στρατοχωροφυλακής, στην οποία τον είχε μεταθέσει τον Αύγουστο το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο.
…………………….
…………………….
Για πρώτη φορά μετά τον Μεντερές
Η εκ μέρους του υπουργού εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Βετζντί Γκιονούλ, απομάκρυνση των τριών στρατηγών από τα καθήκοντα τους, θύμισε τον Μεντερές όταν το 1950 είχε απομακρύνει από τα καθήκοντα τους, 16 στρατηγούς. Ο τότε πρωθυπουργός Αντνάν Μεντερές ενημερωμένος από έναν αξιωματικό για τις ετοιμασίες πραξικοπήματος, έπεισε τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζελάλ Μπαγιάρ να αποστρατεύσει 16 στρατηγούς και 150 αξιωματικούς. Μεταξύ των αποστρατευθέντων ήταν ο πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Αμπντουραχμάν Χαφίζ Γκουμάν, ο Νο 2 του Γ. Ε, οι διοικητές ναυτικού και αεροπορίας, καθώς και οι διοικητές τριών σωμάτων στρατού.  Οι ιστορικοί έχουν κρίνει πως  ο Μεντερές τότε με την αποστράτευση αυτών των 16 στρατηγών, είχε κερδίσει 10 χρόνια.
…………………………………….

ΕΝΤΟΛΗ ¨ΓΔΥΣΟΥ¨ !


Εφ. Ταράφ 23-11-2010, αρθρογράφος Γιλντιράϊ Ογούρ

Στρατιώτη κατέβασε και το σλίπ…

Τοποθεσία : Διοίκηση 2ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στο Τζέβιζλη της Κωνσταντινούπολης
Ημερομηνία : 12 Νοεμβρίου 2010
Ώρες πρωινής αναφοράς…
Ένας υπολοχαγός εκπαιδεύει τον λόχο. Ένας από τους στρατιώτες δεν είχε δέσει καλά τα άρβυλα. Ο υπολοχαγός βγάζει μπροστά αυτόν το στρατιώτη, και μέχρι να δέσει τα άρβυλα του, δίνει διαταγή όλος ο λόχος να κάνει κάμψεις. Ένας από τους στρατιώτες κουράστηκε και χωρίς να φύγει από τη θέση του στηρίχτηκε στο πόδι του.
  Αυτή η στήριξη στο πόδι κατά την στάση για κάμψεις, αποτέλεσε το λόγο για όλα όσα ακολούθησαν αργότερα…
Ο υπολοχαγός καλεί τον στρατιώτη μπροστά και διατάζει : Γδύσου !
Φωνάζει  μάλιστα στον λόχο πως ¨Μέχρι να ξεγυμνωθεί ο φίλος σας, εσείς θα κάνετε κάμψεις¨.
Ο ανήμπορος στρατιώτης αρχίζει να γδύνεται. Μένει με το ρολόι και το σλιπ.
Ο αξιωματικός διατάζει ¨βγάλε και το ρολόι¨, και το βγάζει.
Και τη στιγμή που ο στρατιώτης ρωτάει ¨Να ντυθώ πια κύριε ;¨, έρχεται η εντολή : Βγάλε και το σλιπ…
Ο στρατιώτης φέρνει αντίρρηση λέγοντας ¨είναι ντροπή κύριε¨…Ο υπολοχαγός επαναλαμβάνει την διαταγή ¨βγάλτο¨…
Ο στρατιώτης έχοντας λίγο καιρό για υπόλοιπο, ¨για να μην καταστραφεί η θητεία του¨ υποχρεώνεται και βγάζει και το σλιπ…
Ο στρατιώτης λοιπόν στα μέσα Νοεμβρίου μένει ολόγυμνος μπροστά στους φίλους του. Αυτοί για να μην ντραπεί περισσότερο, στρέφουν το κεφάλι τους αλλού…Βλέποντας αυτό ο υπολοχαγός φωνάζει στον λόχο : Σηκώστε τα κεφάλια σας και κοιτάξτε…
Μπορεί  μετά τα γνωστά στρατιωτικά νέα που έχετε διαβάσει στην εφημερίδα Ταράφ για τα σχέδια πραξικοπήματος μέχρι τις αμέλειες στις επιθέσεις σε στρατόπεδα, αυτό το περιστατικό να μην σας ανησυχεί ιδιαίτερα.

Μπορεί το σκάνδαλο αυτό σε βάρος του στρατιώτη να μην σας νοιάζει.

Πρόκειται όμως για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκατομμύρια άντρες που υπηρετούνε την υποχρεωτική τους θητεία αντιμετωπίζουν, ή οι πιο τυχεροί γίνονται απλά μάρτυρες τέτοιων φαινομένων…
Πίσω από τα λόγια παρηγοριάς του τύπου ¨ο διοικητής μου με αγάπησε¨ ή ¨ήμουν πολύ άνετος στο στρατό¨, κρύβονται ανείπωτες αλλά πραγματικές στρατιωτικές αναμνήσεις, που δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει η Τουρκία…  
Τον Νοέμβριο του 2010 περιστατικά σαν τα παραπάνω τα διάβασα στην ιστοσελίδα askerleranlatiyor.blogspot.com, όπου κοινοποιούνται άσχημα περιστατικά του στρατού.
Η ιστοσελίδα είναι μια αρχή. Κάθε μήνα κοινοποιούνται δεκάδες νέες ιστορίες.
Το περιστατικό με την εντολή ¨Κατέβασε το σλιπ¨ είναι από τα πιο δημοφιλείς και πλέον διαβασμένες στρατιωτικές ιστορίες της ιστοσελίδας.
Όταν διάβασα για το περιστατικό στην ιστοσελίδα λόγω χρονικής εγγύτητας, αλλά και  επειδή έγινε και στην Κωνσταντινούπολη, έκανα μια μικρή έρευνα.
Το περιστατικό είναι αληθές. Τα ονόματα των πρωταγωνιστών, στρατιώτη και υπολοχαγού τα έχω κρυμμένα.  
Εξ όσων έμαθα ο στρατιώτης καθώς είχε προσβληθεί ενώπιων των φίλων του, θέλησε να κάνει μήνυση, αλλά αργότερα κατά κάποιο τρόπο εμποδίστηκε, συλλογιζόμενος  ¨να μην καταστρέψει την θητεία του¨  τη στιγμή που του είχαν μείνει τρεις μήνες ακόμη.

Αυτή η διαβόητη απειλή της ¨κατεστραμμένης θητείας¨ αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στο να ξεπεραστούνε κυρώσεις του στρατιωτικού συστήματος όπως βρισιές, ξύλο, και άσχημες συμπεριφορές.

Στη πραγματικότητα τα άτομα που πέφτουν θύματα σε τέτοια περιστατικά έχουν το δικαίωμα να με μια αίτηση να ενημερώσουν τους ανωτέρους τους και να υποβάλλουν μήνυση.  Για παράδειγμα υπάρχει η ποινή 25 ημερών φυλακής για ξυλοδαρμό στρατιώτη. Όμως ούτε  η πρόσβαση σε αυτές τις αιτήσεις είναι δυνατή, καθώς και το γράψιμο τους κατά τον δέοντα τρόπο… Και φυσικά το πιο δύσκολο μέρος είναι όταν θα παραδώσεις την αίτηση στον αξιωματικό που για μήνες ακόμα θα βλέπεις…
Με αυτό μου το άρθρο, ανοίγω τον φάκελο με τα προβλήματα των χαμηλόβαθμων στρατιωτικών. Η ματιά μου θα είναι από τη μια στις νέες συνεχώς ιστορίες του ¨askerleranlatiyor.blogspot.com’da¨, και από την άλλη στις ιστορίες που δεν έχουν ειπωθεί από τον στρατό, και θα μου στείλετε εσείς….
Καταρχάς όμως θα δω σχετικά με αυτό το άρθρο που έγραψα τον Νοέμβριο του 2010,  τι θα γίνει στην Διοίκηση Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας της Κωνσταντινούπολης… Να δούμε θα αναζητηθούνε ευθύνες από εκείνον τον υπολοχαγό για αυτό το απάνθρωπο περιστατικό ; Ή μήπως όπως έγινε με τα περιστατικά που αφορούσαν  υψηλόβαθμους στρατιωτικούς θα αρχίσουν να ψάχνουν ¨ποιος σας το είπε ¨.
Αν ήμουν στη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου θα άνοιγα την ιστοσελίδα ¨askerleranlatiyor.blogspot.com¨, και θα έκανα έρευνα για όλα τα μικρά αλλά αηδιαστικά περιστατικά, χωρίς να τα θεωρήσω ¨μικρά θέματα¨…
Καταρχάς να βρεθεί τι  έγινε δύο εβδομάδες πριν στο Τζέβιζλι…
Αν πραγματικά νοιάζονται να μην φθείρεται ο στρατός…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!