Ο ΜΑΚΡΥΣ ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Πέντε κινδύνους για την ελληνική οικονομία με πρώτο τον εφησυχασμό, επισήμανε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Τομάσο Πάντοα Σκιόπα. Προβλέπει 10 με 15 χρόνια λιτότητας και σκληρών μέτρων. Συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου
Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία θα είναι μία μακρά διαδικασία η οποία θα κρατήσει χρόνια, και σίγουρα μετά τη λήξη του Μνημονίου το 2013, προέβλεψε ο Τομάσο Πάντοα Σκιόπα, σύμβουλος του πρωθυπουργού και πρώην μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο - Αμερικανικού Επιμελητηρίου εκτίμησε ότι για να ολοκληρωθεί η ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας θα απαιτηθούν δέκα με δεκαπέντε χρόνια, όσο διάστημα δηλαδή χρειάστηκε να ανακάμψει και η γερμανική οικονομία.
Οι πέντε κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία
Αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης του Μνημονίου αναγνώρισε ότι έχουν συντελεστεί σημαντικά βήματα τα οποία έχουν βελτιώσει τη θέση της χώρας.
Ωστόσο διέκρινε πέντε κινδύνους οι οποίοι σχετίζονται, πρώτον με το ενδεχόμενο κόπωσης τόσο της κυβερνητικής προσπάθειας όσο και της κοινωνίας, μετά τον καταιγισμό των μέτρων που εξαγγέλθηκαν με την υπογραφή του Μνημονίου.
*Ο πρώτος κίνδυνος είναι ότι σε μία τόσο μεγάλη προσπάθεια πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος εφησυχασμού.
*Ο δεύτερος κίνδυνος συνδέεται με την ταχύτητα προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών, η οποία όπως είπε είναι χαμηλότερη απ΄αυτή που είχε συμφωνηθεί.
Ο ίδιος όμως αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν σε ορισμένους τομείς όπως για παράδειγμα ο δημοσιονομικός, καθώς οι διαρθρωτικές αλλαγές προϋποθέτουν μεταρρυθμίσεις ολόκληρου του διοικητικού μηχανισμού του κράτους.
*Ο τρίτος κίνδυνος αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση για το άμεσο μέλλον, αναγνωρίζοντας ότι οι παρεμβάσεις αυτές είναι πιο δύσκολες από αυτές που υλοποίησε τους πρώτους μήνες του Μνημονίου.
 *Ο τέταρτος κίνδυνος συνδέεται με την "ανυπομονησία" που επιδεικνύουν οι αγορές. Παρόλο που και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι "αρκετές φορές οι αγορές κάνουν λάθη στις εκτιμήσεις τους, όπως συνέβη πρόσφατα με την φούσκα των ακινήτων, η οποία προκάλεσε άλλωστε και το ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης. Εντούτοις ανέφερε ότι τόσο οι αναλυτές όσο και οι αγορές πιέζουν για "ταχύτερα" αποτελέσματα, τα οποία όμως δεν είναι πάντα εφικτό να εμφανιστούν σε τόσο στενά χρονικά περιθώρια.
*Ο πέμπτος κίνδυνος αφορά το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον, καθώς οι μεγαλύτερες οικονομίες βρίσκονται σε περίοδο ύφεσης εξαιτίας των περιοριστικών δημοσιονομικών μέτρων που εφαρμόζουν.
Μιλώντας για την κρίση γενικότερα ο πρωθυπουργικός σύμβουλος ανέφερε ότι δεν είναι αμιγώς ελληνική αλλά αποτελεί κρίση ολόκληρη της Ευρώπης. Συμπλήρωσε δε ότι η Ελλάδα αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης, ευρωπαϊκής προσπάθειας για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης.
Συνεργασία με τον πρωθυπουργό
Ο Τομάσο Πάντοα Σιόπα, που βρέθηκε την Κυριακή στην Αθήνα, ως πρωθυπουργικός σύμβουλος, είχε συνάντηση με τον Γιώργο παπανδρέου.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο άνδρες συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, στην οποία θα συζητηθεί, κυρίως, το θέμα της δημιουργίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης.
Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, αλλά και σημαντικές εμπειρίες άλλων χωρών, με σημαντικά αποτελέσματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
Η συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον κ. Σιόπα, ήταν ο λόγος για τον οποίο ο Πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, το βράδυ της Κυριακής, στη συναυλία της ορχήστρας νέων της Παλαιστίνης, που έδωσε στο Μέγαρο Μουσικής, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας της Παλαιστίνης.              ΠΗΓΗ:News 247

Σχόλια

Ο χρήστης The Liquor Guy είπε…
I'm glad to know that the United States' economy isn't the only one struggling.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!