ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ





Με την αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων από την ετήσια άσκηση του ΝΑΤΟ «Noble Aspect» αντέδρασε η Αθήνα στην προσπάθεια των επιτελών της Συμμαχίας να «γκριζάρουν» το Αιγαίο. Από τον σχεδιασμό της άσκησης που διεξάγεται 1-2 Δεκεμβρίου εξαιρέθηκε ολόκληρη η περιοχή του Αιγαίου κατόπιν οδηγιών του διοικητή του Αεροπορικού Στρατηγείου στη Σμύρνη, Αμερικανού πτέραρχου Ραλφ Τ. Τζόντις, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

Παρά τα έντονα διαβήματα και τις διαβουλεύσεις που ακολούθησαν, ο Αμερικανός πτέραρχος επικαλέστηκε τις περίφημες Aegean Policy Guidance (τις Διαδικασίες για την Πολιτική του Αιγαίου), η τελευταία έκδοση των οποίων δημοσιοποιήθηκε το 2006 με την υπογραφή του τότε Ανώτατου Διοικητή των ΝΑΤΟϊκών Δυνάμεων της Ευρώπης Saceur στρατηγό Τζέιμς Τζοουνς, με τις οποίες καλούνται οι ΝΑΤΟϊκοί επιτελείς να εξαιρούν από τον σχεδιασμό ασκήσεων και άλλων ΝΑΤΟϊκών προγραμμάτων την περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου.

Το «φάντασμα» των Οδηγιών αυτών βαραίνει τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Συμμαχία, καθώς ενώ το επιχείρημα των ΝΑΤΟϊκών είναι ότι το ΝΑΤΟ δεν παρεμβαίνει σε αντιθέσεις τέτοιας μορφής, με το κείμενο αυτό υιοθετεί πλήρως τις τουρκικές θέσεις περί ασαφούς καθεστώτος του Αιγαίου. Η κίνηση αυτή του διοικητή της Σμύρνης έρχεται λίγες ημέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας όπου για μία ακόμη φορά μία ελληνική κυβέρνηση απέφυγε να διεκδικήσει ανατροπή του αρνητικού πλαισίου που έχουν δημιουργήσει από το 1983 τα γνωστά Luns Rules που αποτέλεσαν το βαρύ «εισιτήριο» για την επιστροφή της χώρας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.

ΕΘΝΟΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!