OMOΛΟΓΑ ΜΕ ΡΗΤΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΙΔΙΩΤΩΝ-"ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΛΟΥ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ", ΛΕΕΙ Ο ΓΙΟΥΝΓΚΕΡ

Ομόλογα με ρήτρα ευθύνης ιδιωτών - "Xάνει την αίσθηση του κοινού καλού η Γερμανία", λέει ο Γιούνγκερ
(upd) Αντιδράσεις στην καρδιά της ευρωζώνης έχει προκαλέσει η στάση της Γερμανίας. Ο επικεφαλής του Eurogroup Jean-Claude Juncker  εξέφρασε την Πέμπτη τον προβληματισμό του για την στάση της Γερμανίας απέναντι στην  Ευρώπη.  "Δεν με ανησυχεί ούτε η επιβίωση του ευρώ, ούτε η επιβίωση της Ευρωπαϊκής  Ένωσης", δήλωσε ο Juncker σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Rheinischer  Merkur, προσθέτοντας ότι δεν ανησυχεί ούτε για το μέλλον της ΕΕ.
"Ωστόσο, προβληματίζομαι που στη Γερμανία, η ομοσπονδιακή (κυβέρνηση) και οι  αρχές της χώρας χάνουν σταδιακά την αίσθηση του κοινού καλού στην Ευρώπη",  συμπλήρωσε.  Πρόταση, σύμφωνα με την οποία τα ομόλογα που θα εκδίδονται από χώρες της ευρωζώνης από το 2011 θα περιλαμβάνουν ρήτρα ευθύνης ιδιωτών ομολογιούχων προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ μετά το 2013, επεξεργάζεται η Γερμανία, σύμφωνα με έγγραφο που  περιήλθε στην κατοχή του Reuters.


Η ρήτρα συλλογικής δράσης (collective action clauses-CACs) θα επιτρέπει σε χώρες να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους εάν δεν μπορούν να το εξυπηρετήσουν, με τέσσερις εναλλακτικούς τρόπους: την επιμήκυνση του χρόνου λήξης των ομολόγων, τη μείωση των  πληρωμών για τόκους, την περικοπή χρέους (haircut) ή την απομείωσή του. Οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν στη διαδικασία.
Η ρήτρα αυτή θα προβλέπεται για τα ομόλογα που εκδίδονται μετά το 2011, έτσι ώστε η  εφαρμογή της να ξεκινήσει με την έναρξη του νέου μηχανισμού διάσωσης που το Βερολίνο  επιδιώκει να τεθεί σε ισχύ από το 2013, όταν λήξει ο τωρινός, προσωρινός ευρωπαϊκός  μηχανισμός διάσωσης.
"Δεδομένου ότι οι CACs θα συμπεριλαμβάνονται μόνο στις νέες εκδόσεις ομολόγων, θα  χρειαστεί κάποιο χρόνος πριν υπάρξει επαρκής ποσότητα ομολόγων υπό τους νέους όρους  για να χρησιμοποιηθεί το εργαλείο αυτό", ανέφερε κυβερνητικό έγγραφο με ημερομηνία την 11η Νοεμβρίου.
"Είναι απαραίτητο να εξεταστεί το περιεχόμενο, και ενδεχομένως να γίνει κάποια  αναπροσαρμογή και τυποποίηση των όρων έκδοσης των ομολόγων στην ευρωζώνη, αν είναι  δυνατόν ήδη από το 2011", συμπληρώνει το έγγραφο.
Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Βερολίνο δεν έχει ακόμη καταλήξει στις  λεπτομέρειες του σχεδίου του για το νέο μηχανισμό.
"Υπάρχει λόγος που δεν το έχουμε ανακοινώσει ακόμη και αυτό διότι οι προτάσεις  αλλάζουν από μέρα σε μέρα", δήλωσε.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής της 28ης Οκτωβρίου να  τροποποιήσουν την Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να θεσμοθετηθεί μόνιμος  μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων από τα μέσα του 2013, όταν αναμένεται να εκπνεύσει η  σημερινή, προσωρινή ασπίδα προστασίας.
Η γερμανική πρωτοβουλία για την ρήτρα θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής των  Ευρωπαίων ηγετών στα μέσα Δεκεμβρίου. Ο προτεινόμενος χρόνος εφαρμογής τους  αναμένεται, ωστόσο, να προκαλέσει αντιδράσεις.
Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Elena Salgado έσπευσε να δηλώσει την Τετάρτη ότι  είναι πολύ πρόωρες οι όποιες συζητήσεις για εφαρμογή σχεδίου που θα υποχρεώνει τους  ιδιώτες ομολογιούχους να επωμίζονται το βάρος μελλοντικών σχεδίων διάσωσης. Πρόκειται  για την πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της διαμάχης που υποβόσκει στην ευρωζώνη από τον  Οκτώβριο.
"Δεν θεωρούμε κατάλληλη μια τέτοια ιδέα αυτή τη στιγμή, ακόμη και για μετά το 2013",  δήλωσε η Salgado στο Reuters.
Σύμφωνα με το έγγραφο, όποια χώρα προσφεύγει στο μηχανισμό θα πρέπει να  καταβάλλει ως τιμωρία πολύ υψηλά επιτόκια, ενώ θα της επιβάλλεται και δέσμη σκληρών  διαρθρωτικών αλλαγών και πιθανόν και κυρώσεις.
Σημείο-κλειδί της πρότασης είναι τα CACs, η ενεργοποίηση των οποίων συνεπάγεται ότι η  πλειοψηφία των ομολογιούχων θα έχει το δικαίωμα να επιβάλει  στη μειοψηφία τους όρους  της αναδιάρθρωσης.
Πολλοί ηγέτες ενδέχεται να ανησυχούν ότι η θέσπιση μιας τέτοιας ρήτρας ήδη από το 2011  ενδεχομένως να επιτείνει την νευρικότητα στις αγορές ομολόγων και να αυξήσει το κόστος  δανεισμού στην ευρω-περιφέρεια.
Η Ιρλανδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατηγορούν την Γερμανία ότι με την επιμονή της  στο ζήτημα συνέβαλε στην επιδείνωση των δημοσιονομικών τους προβλημάτων .
Το Βερολίνο όμως, ο σημαντικότερος χρηματοδότης της ΕΕ, εμμένει στις απόψεις του  υποστηρίζοντας ότι μόνο με την συμμετοχή των ιδιωτών θα κατευναστούν οι φορολογούμενοι  και θα αποτραπεί ο κίνδυνος δικαστικών προσφυγών κατά των σχεδίων διάσωσης.
Σύμφωνα με το έγγραφο, ο μηχανισμός διάσωσης θα ενεργοποιείται μόνο αν συντρέχουν  αυστηρές προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, θα πρέπει να απειλείται η χρηματοπιστωτική  σταθερότητα "του συνόλου" της ευρωζώνης.ΠΗΓΗ:Reporter

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!