ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΝΕΠΤΥΞΑΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΕΝΟΣ ΑΤΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΑ "ΚΟΚΚΙΝΑ ΜΑΤΙΑ"




Τα λογισμικά που μειώνουν το χαρακτηριστικό "κόκκινο - μάτι" όταν φωτογραφίζουμε με ψηφιακές μηχανές θα μπορούσε μια ημέρα να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο της ηλικίας ενός προσώπου, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές. Ο Άντριου Γκάλανγκερ, ερευνητής της Ήστμαν Κόντακ, ανέπτυξε την τεχνική η οποία έχει σειρά εφαρμογών. Μεταξύ αυτών χρήση σε συστήματα ασφάλειας αναγνώρισης προσώπου, λογισμικό ηλικιακής ανάπτυξης για να προσδιοριστεί πως θα είναι σήμερα παιδιά που χάθηκαν στο παρελθόν, συσκευές που καθορίζουν εάν ένα άτομο είναι αρκετά ηλικιωμένο για να αγοράσει οινοπνευματώδη ποτά ή τσιγάρα.
Φωτογραφίο μικρό παιδί"Διαπιστώσαμε ότι το χαρακτηριστικό που σχετίζονται με την εμφάνιση των "κόκκινων - ματιών", η διαστολή της κόρης του οφθαλμού, είναι πολύ ιδιαίτερο γνώρισμα και μας αποκαλύπτει πόσο χρονών μπορεί να είναι κάποιος άνθρωπος", λέει ο Γκάλανγκερ, ο οποίος πρόσφατε κατάθεσε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σχετικά με την τεχνολογία που ανέπτυξε. Κι αυτό, επειδή καθώς οι άνθρωποι γερνούν οι μύες των ματιών τους αποδυναμώνουν φυσιολογικά καθιστώντας δυσκολότερή τη διαστολή των ματιών ως απάντηση στις αλλαγές των συνθηκών φωτισμού. Στην πραγματικότητα η απόκριση της διαστολής μειώνεται με έναν προβλέψιμο αριθμό: περίπου ένα χιλιοστόμετρο για κάθε δεκαετία. Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη προβλέψιμη αλλαγή στα ανθρώπινα μάτια με την πάροδο του χρόνου. Ένα μωρό γεννιέται με τα μάτια ενός ενήλικα. Αν και τα μάτια δεν αναπτύσσονται, η απόσταση μεταξύ τους μεταβάλλεται. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, ο Γκάλανγκερ δημιούργησε το λογισμικό που εντοπίζει τα "κόκκινα - μάτια" σε μια εικόνα και έπειτα, βασιζόμενο στην απόσταση μεταξύ των ματιών και το εύρος της διαστολής τους, υπολογίζει την ηλικία του υποκειμένου. Αυτήν την περίοδο το λογισμικό μπορεί να ταξινομήσει ένα πρόσωπο σε γενικές ηλικιακές ομάδες όπως μωρό, παιδί, έφηβος ή ενήλικας. "Είναι πολύ καινοτόμο: δεν έχω δει κάτι ανάλογο πριν", λέει ο καθηγητής Τσουχάν Σεν, εμπειρογνώμονας στα ψηφιακά βίντεο και την επεξεργασία εικόνας στο πανεπιστήμιο Κάρνιτζ Μέλον, του Πίτσμπουργκ. "Από μόνο του, είναι ένας τρόπος για να αναγνωρίσουμε την ηλικία ενός ατόμου. Ο συνδυασμός του με άλλες τεχνικές θα έδινε τη δυνατότητα να την υπολογίσουμε κιόλας". Στην πραγματικότητα, ο Γκάλανγκερ ελπίζει να συνδυάσει το χαρακτηριστικό γνώρισμα "κόκκινα - μάτια" με άλλες τεχνικές αναγνώρισης προσώπου - όπως ο καθορισμός της ποσότητα τριχών στην κεφαλή και χρώματος, τον αριθμού των ρυτίδων - για να υπολογιστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ηλικία. "Η ιδέα θα ήταν να τεθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μαζί, και αυτό θα μας έδινε ακριβέστερη ανάγνωση", καταλήγει.
Μην ανησυχήστε. Κανένας δεν θα εμφανιστεί στα επόμενο γενέθλιά σας με μία συσκευή, για να σας αποκαλέσει ψεύτη. Στην πραγματικότητα η Κόντακ δεν έχει ενσωματώσει ακόμα αυτήν την τεχνολογία σε κάποιο προϊόν. Σύμφωνα με τον Γκάλανγκερ, αρχικά θα χρησιμοποιηθεί για να οργανώσουμε και να βελτιώσουμε τις ψηφιακές μας εικόνες. Φανταστείτε σε ένα φάκελο όλες τις εικόνες του πρώτου σας μωρού, για παράδειγμα. Δωρεάν έκδοση ενός τέτοιου συστήματος στο διαδίκτυο, θα μπορούσε να υποστηριχθεί διαφημίζοντας στην ιστοσελίδα προϊόντα που σχετίζονται με την ηλικία, προτείνουν οι υπεύθυνοι ανάπτυξή του.ΠΗΓΗ:sciencenews

Σχόλια

Ο χρήστης service κινητών είπε…
Αυτο θα φανει πολυ χρησιμο στην ευρεση χαμενων ανθρωπων.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!