'' SITEL ": ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΘΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ





Σκόπια. 15:45

Η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση του μνημείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Σκόπια, στο κέντρο της πόλης, θα περιπλέξει την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος της χώρας με την Ελλάδα.

Το 2011, μάλιστα, χαρακτηρίζεται ως έτος λύσης- σύμφωνα με απόψεις παρατηρητών της ΕΕ για την πΓΔΜ.

Υπάρχει ο κίνδυνος, για την πΓΔΜ, να παραμείνει ως υποψήφια χώρα, χωρίς ημερομηνία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση των ευρωβουλευτών Θάλερ και Χατζημαρκάκη, ο άμεσος κίνδυνος, είναι η αποσταθεροποίηση της χώρας από την αλβανική μειονότητα της πΓΔΜ, ένα θέμα το οποίο συμπεριελήφθη στην ημερήσια διάταξη των Βρυξελλών.


Στις αναλύσεις τους, οι δύο ευρωβουλευτές, χαρακτηρίζουν ως ευαίσθητο σημείο την απογραφή του Απριλίου, που θα προσδιορίσει τον πραγματικό αριθμό των Αλβανών κατοίκων της πΓΔΜ, ένα γεγονός που θα επηρεάσει, περαιτέρω, την όλη κατάσταση…

Η Κροατία
αναμένεται να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την Ένωση, υπέγραψε, μάλιστα, τη σύμφωνία ένταξης. Επίσης η περίπτωση του Ίβο Σανάντερ, παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής.

Η Σερβία
, σύμφωνα με το πιο ευνοϊκό σενάριο θα πρέπει να παραμένει στην κατάσταση της υποψήφιας χώρας. Ωστόσο, οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς.

Για την Αλβανία
οι προβλέπεις απέχουν πολύ για να είναι αισιόδοξες. Η αρνητική άποψη της Επιτροπής θα συνεχιστεί και για το 2011 και το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας φαίνεται μακρινό.

Για τη
Βοσνία/Ερζεγοβίνη, επίσης, οι προοπτικές δεν είναι θετικές λόγω της πολιτικής κατάστασης της χώρας, αν και η χώρα έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Το
Μαυροβούνιο το 2011, θα προσπαθήσει να λάβει σύσταση και ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις με την Ένωση. Η εξέλιξη αυτή είναι δύσκολη εξαιτίας της κακής κατάστασης της δομής της κοινωνίας και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Αναμένεται μια δύσκολη πορεία προς την Ευρώπη …
--

Τίτλος: «Александар Велики ќе го спречи решавањето на спорот за името»


Δημοσίευση:
‘Sitel’, 27.12.2010.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!