" ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ "Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ , " ΞΕΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ " ΤΑ ΠΡΟΓΑΜΜΑΤΑ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Εκτύπωση E-mail

Image«Κλειδώνει» η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με όποιο όνομα και να την «βαπτίσει» η κυβέρνηση που ακόμα και τώρα αρνείται ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Είναι όμως η μοναδική περίπτωση να μπει και πάλι άμεσα σε δρόμο ανόδου η ελληνική οικονομία και φαίνεται ότι ακόμα και οι πιστωτές μας το έχουν πάρει απόφαση. Μέχρι το τέλος Μαρτίου, όλα θα έχουν κριθεί και αυτό αφορά άμεσα και τα εξοπλιστικά προγράμματα. Το μοναδικό που συζητείται αυτή την στιγμή είναι το ύψος του «κουρέματος» των ομολόγων που έχουν στα χέρια τους οι ξένοι δανειστές. Ο Τ.Σόρος μίλησε χθες για ένα «μικρό» κούρεμα της τάξεως του 20% (περίπου 70 δισ. ευρώ). Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Bloomberg, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, είπε ότι «Απλά δεν υπάρχει άλλη λύση" και δεν προέβλεψε δεινά για την εποχή μετά την αναδιάρθρωση που σημαίνει τυπικά «πτώχευση».
Μια πτώχευση, βέβαια, που έχει ήδη συντελεσθεί, απλώς η διαφορά είναι ότι στην περίπτωση που συμφωνηθεί «κούρεμα», τότε σημαίναι από την πλευρά μας «δήλωση αδυναμίας καταβολής των οικονομικών υποχρεώσεων μας». Αλλά όλα είναι θέμα timing και τρόπου ανακοίνωσης του όλου θέματος. Παράλληλα ο Τ.Σόρος εκτίμησε ότι είναι πιθανόν στην ίδια λύση να καταφύγει και η Πορτογαλία.
Όσο για τις συνέπειες από μια τέτοια λύση ο κ. Σόρος εκτίμησε ότι μπορούν να απορροφηθούν αφού τις ζημιές στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών θα καλύψει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με τον Τ.Σόρος, η κρίση χρέους έχει μπει στο δρόμο της αντιμετώπισής της με τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Aπό όσα θα αποφασιστούν από τώρα μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα εξαρτηθούν πολλά και για τις αμυντικές δαπάνες. Μία ευνοϊκή απόφαση είτε "μίνι" αναδιάρθρωσης με επιμήκυνση του δευτερογενούς χρέους των 110 δισ. και κυρίως ς επιμήκυνση του πρωτογενούς χρέους των 300+ δισ. ευρώ μέσω της επαναγοράς, είτε ολική αναδιάρθρωση που θα περιλαμβάνει τις παραπάνω λύσεις και ένα "κούρεμα" περί το 20%, το οποίο θα καλυφθεία από το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Θετικές εξελίξεις σημαίνουν ότι άμεσα θα "κουμπώσει" το πρόγραμμα των φρεγατών FREMM (άλλωστε η Γαλλία πρωταγωνιστεί αυτή τη στιγμή υπερ των ελληνικών θέσεων), ενώ θα υπάρξει και ουσιαστική πρόοδος και στα άλλα προγράμματα όπως το TOMA BMP-3HEL (επίκειται προγραμματισμός της εποίσκεψης Ν.Μεντβέντεφ στην Ελλάδα), αλλά κάι των λοιπών προγραμμάτων. Διότι το υπουργείο Οικονομικών θα ξέρει επιτέλους πόσα λεφτά θα έχει στην διάθεσή του και τότε ... θα το μάθει και το Εθνικής Άμυνας που τώρα σχεδιάζει κάπως ... αυθαίρετα. Σε οποιαδήποτε περίπτωση η 31η Μαρτίου είναι κοντά...
Σήμερα στο Νταβός τέθηκε στο δεύτερο σκέλος του μηχανισμού αναδιάρθρωσης που αφορά την επιμήκυνση του πρωτογενούς χρέςους, πέρα από αυτό των 110 δισ. ευρώ.  Η επαναγορά του ελληνικού χρέους με τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποτελεί το πιο ελκυστικό σενάριο, δεδομένου ότι οι αγορές θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει από μόνη της να εξυπηρετήσει το χρέος της
Τη «βόμβα», ωστόσο, έριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αποκάλυψε ότι πέρυσι πρότεινε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά δεν δέχτηκε η ελληνική πλευρά.
Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ανέφερε ότι αναδιάρθρωση ή περικοπή (haircut) χρέους χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα «δεν είναι στο πρόγραμμα». Αυτή η χλιαρή απάντηση (το «Δεν είναι στο πρόγραμμα» δεν σημαίνει ότι δεν θα μπει στο πρόγραμμα), πυροδότησε και πάλι τα σενάρια για την αναδιάθρωση.
Στο Νταβός, όπου και πραγματοποιείται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η Ελλάδα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έχει την τιμητική της, καθώς είναι στο επίκεντρο συζητήσεων και δηλώσεων σχετικά με τη διαχείριση του τεράστιου χρέους.
Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, επεσήμανε ότι «ο μηχανισμός στήριξης μας βοήθησε, αλλά δεν αρκεί», αφήνοντας να εννοηθεί σαφώς ότι η Ελλάδα περιμένει κάποια πρωτοβουλία, πιθανότατα μέσω του EFSF.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Σε δηλώσεις του στο Market News International, τις οποίες αναμετέδωσε το Bloomberg, ερωτώμενος για τα σενάρια αναδιάρθρωσης, τα απέρριψε. Οταν ρωτήθηκε για το γερμανικό σχέδιο της επαναγοράς των ομολόγων, έπειτα από δάνειο από τον EFSF, είπε ότι προτείνονται διάφορες ιδέες για τη βελτίωση της διαχείρισης του χρέους και αν η γερμανική πλευρά έχει κάποια επίσημη πρόταση, θα τη συζητήσουμε.
Η Γερμανία πάντως φέρεται να ανησυχούσε για το ελληνικό χρέος και την κλιμάκωσή του από πέρυσι, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε.
Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στη γερμανική Βουλή αποκάλυψε ότι είχε συζητήσει πέρυσι με την ελληνική κυβέρνηση το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά δεν το αποδέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση.
Από τα μέσα του Ιανουαρίου η Γερμανία κυοφορεί ένα σχέδιο διευκόλυνσης της Ελλάδας στην αποπληρωμή του χρέους της με προαγορά ομολόγων. Δηλαδή θα χορηγηθεί στην Ελλάδα δάνειο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το οποίο θα διατεθεί για την εξαγορά ομολόγων που κατέχουν θεσμικοί επενδυτές.
Το επιτόκιο του EFSF θα είναι χαμηλότερο από το επιτόκιο των δανείων που «τρέχουν», κάτι το οποίο σημαίνει ελάφρυνση του κονδυλίου των τόκων. Το δάνειο θα συνοδευτεί και με ένα αυστηρότερο δημοσιονομικό πρόγραμμα. Τα σενάρια επιβεβαιώνονται και από άλλες γερμανικές πηγές.
O ευρωβουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) -που μετέχει στη γερμανική κυβέρνηση, Βολφ Κλιντς, δήλωσε στο Reuters ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της μέσα στους επόμενους 12 μήνες, προσθέτοντας ότι το κόμμα του στο Βερολίνο δεν είναι αντίθετο σε μια τέτοια κίνηση.
Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε και η Μπεατρίς Βέντερ Ντι Μάουρο, μέλος της ομάδας οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης. «Μια διαπραγμάτευση με τους πιστωτές για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και πιο ευνοϊκοί όροι θα βοηθήσουν».
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο γερμανικό κοινοβούλιο, βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Γκίντερ Κίρχμπαουμ, δηλώνει ότι θα στήριζε και ένα «εθελοντικό κούρεμα ομολόγων» (haircut), στο οποίο η Ελλάδα θα αποφάσιζε να επαναγοράσει ομόλογα σε τιμή χαμηλότερη από εκείνη στην οποία τα εξέδωσε.
Ο μηχανισμός στήριξης μας βοήθησε αλλά δεν αρκεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός συμμετέχοντας σε συζήτηση στο Νταβός.
Όπως είπε, είμαστε στο δρόμο της ανάπτυξης, για το 2012 όπως και για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις αγορές, στις οποίες δεν απέκλεισε η Ελλάδα να απευθυνθεί στο τέλος του 2011. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι σε έναν πολύ σημαντικό δρόμο αλλαγών, ο μηχανισμός στήριξης μας βοήθησε αλλά δεν αρκεί, για να τονίσει ακολούθως ότι «χρειαζόμαστε ένα δυνατό και ευέλικτο μηχανισμό».
Στην κατεύθυνση αυτή, είπε ο κ. Παπανδρέου «υπάρχουν πολλά εργαλεία, όπως τα ευρωομόλογα για τα οποία γίνεται συζήτηση ή η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. για να μετριαστούν οι φόβοι των αγορών». Έχουμε πάρει την απόφαση για να πετύχουμε, τόνισε συμπληρώνοντας ότι η συζήτηση για την επιμήκυνση αφορά στους πόρους με βάση τους οποίους θα γίνει και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι όλα αυτά θα αποβούν θετικά.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι «δεν κινούμαστε προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης του χρέους». Παραδέχτηκε ότι πολλοί συζητούν για το θέμα αυτό, ωστόσο απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας πως «έχουμε οδικό χάρτη για να βγούμε από το πρόβλημα του χρέους».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.g

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!