H ΣΥΝΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ (ΠΑΛΙ!)...ΛΟΓΩ ΥΠΑΡΞΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Μυστήριο, μυστικισμός, καταστροφολογία. Υλικά που εγγυώνται επιτυχία διότι αυτά συναρπάζουν τον μέσο άνθρωπο. Αναπόδεικτες θεωρίες, λίγη επιστήμη, πολλή φαντασία & ικανότητα να κάνεις άλματα και να συνδέεις -ασύνδετες κατά τ’άλλα- έννοιες και θεωρίες. Κυρίες και Κύριοι, ετοιμαστείτε για την συντέλεια του κόσμου. Έρχεται στις 21 Δεκεμβρίου 2012!
2012movieposter1 Η συντέλεια του κόσμου αναβάλλεται (πάλι!) … λόγω ύπαρξης επιστημονικών δεδομένωνΟι περισσότεροι από εμάς αντιμετωπίζουμε την ιστορία αυτή με το χιούμορ που της αρμόζει και ατάκες όπως “στην παρούσα κατάσταση, το 2012 είναι μια κάποια λύση”.
Κάποιοι όμως (μάλλον αρκετοί από ότι αποδεικνύεται) την έχουν πάρει σοβαρά. Έτσι φτάσαμε στο σημείο ο Dr. Donald Yeomans, υπεύθυνος της NASA για την αποστολή διαστημοσυσκευών σε κοντινούς προς τη Γη αστεροειδείς να δηλώνει: “Μα δεν πάει άλλο. Η υπηρεσία µας δέχεται τόσες πολλές ερωτήσεις από φοβισμένους ανθρώπους, που συνεχώς µας ρωτούν αν πράγματι ο κόσμος µας θα καταστραφεί το 2012,” συμπληρώνοντας “αναγκαστήκαμε να δημιουργήσουμε ένα site που να εξηγούμε για ποιον λόγο όσα διαδραματίζονται σε τέτοιου τύπου ταινίες είναι μυθεύματα.”
Ακολουθούν οι ερωτήσεις και απαντήσεις (με μορφή FAQ!!) από την συγκεκριμένη ιστοσελίδα :
Θυμάστε τον πανικό για το 2000 (Υ2Κ); Η ημερομηνία ήρθε και παρήρθε χωρίς πολλά παρατράγουδα λόγω του επαρκούς σχεδιασμού και ανάλυσης της κατάστασης. Εντυπωσιακά κινηματογραφικά εφέ στην άκρη, στις 21 Δεκεμβρίου το 2012 δεν θα είναι το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε. Θα είναι, βεβαίως, ένα ακόμα χειμερινό ηλιοστάσιο.
Ακριβώς όπως και το 2000, το 2012 έχει αναλυθεί και η επιστήμη “του τέλους της Γης” έχει μελετηθεί λεπτομερώς. Σε αντίθεση με ορισμένες κοινές πεποιθήσεις που υπάρχουν, η επιστήμη πίσω από το τέλος του κόσμου ξεμπερδεύεται γρήγορα όταν τοποθετηθεί στο χρονοδιάγραμμα του 2012. Παρακάτω οι επιστήμονες της NASA απαντούν αρκετές ερωτήσεις που γίνονται συχνά σε σχέση με το 2012.
Ερώτηση (Ερ): Υπάρχουν απειλές για τη Γη το 2012; Πολλές ιστοσελίδες αναφέρουν ότι ο κόσμος θα καταστραφεί το Δεκέμβριο του 2012.
Απάντηση (Απ):
Τίποτα κακό δεν θα συμβεί στη Γη το 2012. Ο πλανήτης μας τα καταφέρνει μια χαρά για πάνω από 4 δισεκατομμύρια χρόνια και καταξιωμένοι επιστήμονες παγκοσμίως δεν γνωρίζουν καμία απειλή που να συσχετίζεται με το 2012.
Ερ.: Ποιά είναι η προέλευση της πρόβλεψης ότι ο κόσμος θα τελειώσει το 2012;
Απ
.: Η ιστορία ξεκίνησε με ισχυρισμούς ότι ο Nibiru, ένας υποτιθέμενος πλανήτης που ανακάλυψαν οι Σουμέριοι, κατευθύνεται προς τη Γη. Η καταστροφή αρχικά είχε προβλεφθεί για το Μάιο του 2003, αλλά όταν τίποτα δεν συνέβη τότε, η “Ημέρα της Κρίσης” μεταφέρθηκε στο Δεκέμβριο του 2012. Στη συνέχεια αυτοί οι δύο μύθοι συνδέθηκαν με το τέλος ενός από τους κύκλους στο ημερολόγιο των αρχαίων Μάγια και το χειμερινό ηλιοστάσιο του 2012 – εξ’ ου και η προβλεπόμενη Ημέρα της Κρίσεως στις 21 Δεκεμβρίου 2012.
Ερ.: Το ημερολόγιο των Μάγια τελειώνει το Δεκέμβριο του 2012;
Απ.:
Ακριβώς όπως το ημερολόγιο που έχετε στον τοίχο της κουζίνας σας δεν παύει να υφίσταται μετά την 31η Δεκεμβρίου, έτσι και το ημερολόγιο των Μάγια δεν σταματά να υπάρχει στις 21 Δεκεμβρίου 2012. Αυτή η ημερομηνία είναι το τέλος μιας μακράς περιόδου και -όπως το δικό σας ημερολόγιο ξεκινά πάλι την 1η Ιανουαρίου- μια άλλη μακρά ημερολογιακή περίοδος ξεκινά για τους Μάγια.
Ερ.: Θα μπορούσαν να συμβούν φαινόμενα όταν οι πλανήτες ευθυγραμμιστούν με τρόπο που επηρεάζει τη Γη;
Απ.:
Δεν υπάρχουν πλανητικές ευθυγραμμίσεις τις επόμενες δεκαετίες. Η Γη δεν θα διασχίσει το γαλαξιακό πεδίο το 2012, και ακόμα κι αν αυτές οι ευθυγραμμίσεις συνέβαιναν, οι επιπτώσεις τους στη Γη θα ήταν αμελητέες. Κάθε Δεκέμβριο η Γη και ο Ήλιος ευθυγραμμίζονται με το κατά προσέγγιση κέντρο του Γαλαξία, αλλά αυτό είναι ένα ετήσιο γεγονός χωρίς καμία συνέπεια.
Ερ.: Υπάρχει κάποιος πλανήτης ή καφέ νάνος που ονομάζεται Nibiru ή Πλανήτης Χ ή Eris ο οποίος πλησιάζει τη Γη και απειλεί τον πλανήτη μας με εκτεταμένη καταστροφή;
Απ.:
O Nibiru και άλλες ιστορίες για ανεξέλεγκτους πλανήτες είναι μια φάρσα του διαδικτύου. Δεν υπάρχει καμία πραγματική βάση για τις αξιώσεις αυτές. Αν ο Nibiru ή ο Πλανήτης Χ ήταν αληθινός και κατευθυνόταν προς τη Γη το 2012, οι αστρονόμοι θα τον παρακολουθούσαν εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία και θα ήταν τώρα ορατός δια γυμνού οφθαλμού. Προφανώς δεν υπάρχει. Ο Eris είναι πραγματικός, αλλά πλανήτης νάνος παρόμοιος με τον Πλούτωνα που θα παραμείνει στα όρια του Ηλιακού Συστήματος. Η πιο κοντινή απόσταση που μπορεί να έρθει στη Γη είναι 4 δισεκατομμύρια μίλια.
Ερ.: Ποιά είναι η θεωρία μετατόπισης των Πόλων; Είναι αλήθεια ότι ο φλοιός της Γης κάνει περιστροφή 180 μοιρών γύρω από τον πυρήνα μέσα σε λίγες μέρες αν όχι ώρες;
Απ.:
Η αντιστροφή της περιστροφής της Γης είναι αδύνατη.Υπάρχουν αργές κινήσεις των Ηπείρων (για παράδειγμα η Ανταρκτική ήταν πιο κοντά στον Ισημερινό εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια πριν), αλλά αυτό είναι άσχετο με τους ισχυρισμούς της αντιστροφής της περιστροφής των Πόλων. Ωστόσο, πολλές ιστοσελίδες καταστροφολογίας χρησιμοποιούν σαν δόλωμα αυτό το επιχείρημα για να ξεγελάσουν ανθρώπους. Ισχυρίζονται ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην περιστροφή και τη μαγνητική πολικότητα της Γης (η οποία όντως αλλάζει ακανόνιστα) με την μαγνητική αντιστροφή που λαμβάνει χώρα περίπου κάθε 400.000 χρόνια κατά μέσο όρο. Από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, αυτού του είδους η μαγνητική αντιστροφή δεν βλάπτει με κανένα τρόπο τη ζωή στη Γη. Μια μαγνητική αντιστροφή είναι πολύ πιθανό να συμβεί τις επόμενες χιλιετιές έτσι κι αλλιώς.
Ερ.: Κινδυνεύει η Γη να χτυπηθεί από μετεωρίτη το 2012;
Απ.:
Η Γη πάντα υπόκειται σε συγκρούσεις με κομήτες και αστεροειδείς, αν και μεγάλες συγκρούσεις είναι πάρα πολύ σπάνιες. Η τελευταία μεγάλη σύγκρουση συνέβει 65 εκατομμύρια χρόνια πριν με αποτέλεσμα την εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Σήμερα οι αστρονόμοι της NASA διεξάγουν μια έρευνα που ονομάζεται “Spaceguard” για να ανακαλύψουν μεγάλους αστεροειδείς κοντά στη Γη πολύ πριν υπάρξει σύγκρουση. Έχουμε ήδη διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν μεγάλοι (όπως αυτά που εξαφάνισαν τους δεινόσαυρους) αστεροειδείς που να μας απειλούν. Όλη αυτή η εργασία γίνεται ανοιχτά και τα αποτελέσματα αναρτώνται καθημερινά στον επίσημο ιστότοπο της NASA ΝΕΟ Program Office, έτσι μπορείτε να δείτε και μόνοι σας ότι τίποτα δεν προβλέπεται να μας χτυπήσει το 2012.
Ερ.: Πως αισθάνονται οι επιστήμονες της NASA σχετικά με τους ισχυρισμούς της επικείμενης καταστροφής;
Απ.:
Που είναι η επιστήμη για τυχόν ισχυρισμούς καταστροφής ή δραματικών αλλαγών το 2012; Που είναι οι αποδείξεις; Δεν υπάρχουν και για όλους τους φανταστικούς ισχυρισμούς, είτε γίνονται σε βιβλία, είτε σε ταινίες, είτε σε ντοκυμαντερ ή στο ίντερνετ δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτό το απλό γεγονός. Δεν υπάρχει κανένα αξιόπιστο στοιχείο για κανέναν από τους ισχυρισμούς που γίνονται προς υποστήριξη ασυνήθιστων γεγονότων που θα λάβουν χώρα το Δεκέμβριο του 2012.
Ερ.: Υπάρχει κίνδυνος από γιγάντιες ηλιακές καταιγίδες που προβλέπονται για το 2012;
Απ.:
Η ηλιακή δραστηριότητα έχει τακτικό κύκλο, και κορυφώνεται περίπου κάθε 11 χρόνια. Κοντά σε αυτές τις κορυφώσεις δραστηριότητας, ηλιακές εκλάμψεις μπορεί να προκαλέσουν διακοπές στις δορυφορικές επικοινωνίες, αν και οι μηχανικοί μαθαίνουν πως να κατασκευάζουν ηλεκτρονικά συστήματα που προστατεύονται από τις περισσότερες ηλιακές καταιγίδες. Αλλά δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος κίνδυνος που να συσχετίζεται με το 2012. Η επόμενη μέγιστη ηλιακή δραστηριότητα θα είναι μέσα στη χρονική περίοδο 2012-2014 και προβλέπεται να είναι ένας συνήθης ηλιακός κύκλος, καθόλου διαφορετικός από τους προηγούμενους.
=========================
Αφορμή για το παρόν άρθρο αποτέλεσε μια ανάρτηση στο cinemanews.gr για τις χειρότερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όπως τις επέλεξε η NASA με βάση τα επιστημονικά δεδομένα. Αν και το “2012″ καταλαμβάνει την κορυφή και παρόλο που δεν είμαι ακριβώς φαν του είδους, οφείλω να παραδεχτώ ότι σαν φαντασία ήταν μια εξαιρετική ταινία του είδους της με τα πιο αληθοφανή και εντυπωσιακά οπτικά εφέ που έχω δει ποτέ. Επίσης, John Cusak RULES!ΠΗΓΗ:Thenetwar

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!