ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΟΖ ΑΝΑΚΗΡΥΞΕ Ο ΛΙΒΑΝΟΣ

i

Rate This
Quantcast

Ζητάει από τον ΟΗΕ να μην προχωρήσει μονομερώς το Ισραήλ στην εξόρυξη φυσικού αερίου από τις αμφισβητούμενες περιοχές

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – ΒΗΡΥΤΟΣ.– Την παρέμβαση του ΟΗΕ «προκειμένου το Ισραήλ να μην αντλήσει από τις πηγές υδρογονανθράκων που βρίσκονται εντός των λιβανικών θαλάσσιων ορίων» ζήτησε ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών, με αφορμή τις νέες ανακοινώσεις της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει, σε συμφωνία με την ισραηλινή ηγεσία, τις έρευνες και την εξόρυξη φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Ταμάρ και Λεβιάθαν.


Ο Αλί Σάμι υποστηρίζει ότι ο Λίβανος έχει ορίσει μονομερώς, όπως έχει δικαίωμα, την ΑΟΖ του με το Ισραήλ και ότι οποιαδήποτε ενέργεια που δεν τη σέβεται, εκ μέρους του Ισραήλ, θα θεωρηθεί «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Λιβάνου και του διεθνούς δικαίου».
Η παραπάνω εξέλιξη επιβεβαιώνει την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, εξαιτίας των ανταγωνισμών για την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου. Το κουβάρι αυτών των ανταγωνισμών περιπλέκει η επιθετικότητα του Ισραήλ και η πρόθεση της Τουρκίας να διεκδικήσει αναβαθμισμένο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.
Εκπρόσωπος του ΟΗΕ απάντησε ότι δεν είναι αρμοδιότητα του Οργανισμού να ορίζει ΑΟΖ και ότι έχει λάβει και καταχωρήσει τη σχετική δήλωση ΑΟΖ από το Λίβανο. Οσον αφορά στο σεβασμό αυτών των ορίων, ο ίδιος διπλωμάτης, Μάρτιν Νεσίρσκι, υποστήριξε ότι ο ΟΗΕ και η δύναμη του που βρίσκεται στο Λίβανο – UNIFIL – έχει καθήκον να φυλά τα επίγεια σύνορα και τις αμφισβητούμενες περιοχές, αλλά τίποτε περισσότερο.
Ο Λιβανέζος υπουργός Εμπορίου, Γκέμπραν Μπασίλ, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι η Βηρυτός θα προχωρήσει και σε επισημοποίηση των ορίων της ΑΟΖ του, μονομερώς, προκειμένου να προσκαλέσει ξένες εταιρείες να καταθέσουν προσφορές για τη διενέργεια ερευνών και για την εξόρυξη των κοιτασμάτων που βρίσκονται στο λιβανικό θαλάσσιο χώρο.

| "Greek National Pride" blog

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!