ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΡΕΩΝ






Share
Η γερμανική έκδοση των Financial Times αποκαλύπτει πως στις Βρυξέλλες συζητούν πολύ σοβαρά τη διαγραφή μέρους του χρέους της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.
 
Το σχέδιο προβλέπει την αγορά ομολόγων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή την παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους ώστε να επαναγοράσουμε το χρέος μας και να μειώσουμε έτσι τις υποχρεώσεις μας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης φέρεται να συζήτησαν την παραπάνω ιδέα στην τακτική συνεδρίασή τους, στις Βρυξέλλες, την περασμένη Δευτέρα.
Διόλου τυχαίες και άσχετες δεν είναι πλέον οι χθεσινές διαψεύσεις από Αθήνα και Βερολίνο σε φήμες, όπως τις βάφτιζαν,  ότι η Γερμανία εξετάζει σχέδιο που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επαναγοράσει το χρέος της.

Πάντως σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους και ότι οι αγορές υπερεκτιμούν αυτό τον κίνδυνο.
Ο Κλάους Ρέργκλινγκ σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο ανέφερε : '' Η άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους, ότι οι αγορές υπερεκτιμούν αυτό τον κίνδυνο.Αναμένουμε ότι με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων η φερεγγυότητα της Ελλάδας θα ενισχυθεί και πάλι''.
Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης δεν χρειάζεται προς το παρόν ενίσχυση.
Οι δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έγιναν λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα της Die Zeit περί σχεδίου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το οποίο επεξεργάζεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Το δημοσίευμα, αν και διαψεύστηκε κατηγορηματικά τόσο από το ελληνικό όσο και από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, προκάλεσε άνοδο χθες των spread στην αγορά ομολόγων αλλά και εκρηκτική άνοδο στο Χρηματιστήριο που και σήμερα κινείται οριακά μεν αλλά ανοδικά.

Πριν από λίγο μεγαλοστέλεχος της Goldman Sachs, μιλώντας στο Bloomberg ανέφερε πως οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων δεν πρόκειται να πάρουν όλα τα λεφτά τους πίσω εάν δεν υποχωρήσει το κόστος δανεισμού, ενώ εμφανίστηκε σίγουρος για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

''Εκτός κι αν υπάρξει μια δραματική αλλαγή στη δομή των επιτοκίων, ιδιαίτερα για μια χώρα όπως η Ελλάδα, νομίζω ότι κάποια μορφή αναδιάρθρωσης θα πρέπει να θεωρείται ως ιδιαίτερα πιθανό γεγονός μετά από το 2011''
δήλωσε χαρακτηριστικά. ΠΗΓΗ: 7news

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!