Η ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΟΡΑΜΑ




Το όνομά του Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. Η ιδιότητα του καθηγητής στο φημισμένο αμερικάνικό πανεπιστήμιο ΜΙΤ. Το εκλυτικό αίτιο αυτού του άρθρου η εκπομπή του Χασαπόπουλου και του Αναγνωστάκη στο MEGA, που φιλοξενώντας τον, έκανε πολλούς Έλληνες περισσότερο αισιόδοξους και απαισιόδοξους ταυτόχρονα. Γιατί κάποτε πρέπει να καταρρεύσει ο...

μύθος ότι οι Έλληνες δεν μπορούν. Αλλά και κάποτε, και ίσως τώρα μας δίδεται η ευκαιρία, να αντιληφθούμε ότι αν δεν τα αλλάξουμε όλα, τα παιδιά μας θα « αυτοεξορισθούν» όπως εύστοχα παρατήρησε ο νεαρός καθηγητής.


Ένα ερώτημα: Γιατί μπορεί το Ισραήλ, μια χώρα μικρότερη από την Ελλάδα, να αναπτύσσει την έρευνα και τη γνώση σε όλους τους τομείς, και να τις συνδέει με την ανάπτυξη και δεν μπορεί η Ελλάδα; Πολύ απλά γιατί οι Εβραίοι είναι ενωμένοι, αγαπάνε την πατρίδα τους και βάζουν πάνω από το κομματικό και ατομικό τους συμφέρον την πατρίδα τους. Γιατί πρώτα είναι ισραηλίτες και μετά Δεξιοί, Αριστεροί ή Κεντρώοι. Απλά και ξεκάθαρα γνωρίζουν ότι κάποιες θυσίες στις οποίες κατά καιρούς υποβάλλονται, θα έχουν αντίκρισμα. Γιατί γνωρίζουν ότι εκεί το κράτος δεν είναι ανταγωνιστής αλλά σύμμαχος και συμπαραστάτης των προσπαθειών τους. Με λίγα λόγια εμπιστεύονται το κράτος και θεωρούν ότι οι θυσίες τους πιάνουν τόπο.
Εδώ συμβαίνει εντελώς το αντίθετο. Το κράτος τιμωρεί, εκδικείται και γενικώς ακυρώνει κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης. Και οι πολίτες δεν συνεισφέρουν, γιατί δεν έχουν πεισθεί ότι οι θυσίες τους θα έχουν αντίκρισμα. Γιατί θεωρούν, και σωστά, ότι η συμμετοχή τους στην ανασυγκρότηση δεν έχει ανταποδοτικότητα και ότι στο τέλος της προσπάθειας αυτοί θα μείνουν πάλι απέξω. Κι αυτό συμβαίνει γιατί οι ηγεσίες δεν έχουν καταφέρει να μας εμπνεύσουν ένα συλλογικό όραμα.
Γι αυτόν ακριβώς το λόγο η προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι ελλειμματική, και εν πολλοίς αδιέξοδη. Δεν έχει όραμα, δεν δίνει ελπίδα και δεν παρέχει εχέγγυα ότι οι συμμετέχοντες θα «κερδίσουν» επενδύοντας θυσίες και κόπους. Δεν υπάρχει «Εθνικό Σχέδιο» και αυτό ενισχύει την άποψη ότι όλα αυτά δεν γίνονται για τον λαό αλλά στην ουσία για έναν «αόρατο μηχανισμό» που συνωμοτεί εναντίον του.
Είναι μύθος τον οποίον αξιοποιούν οι λαϊκιστές αλλά και πραγματικότητα για την οποία ευθύνεται η Κυβέρνηση. Δεν κατάφερε να μας ενώσει και να απελευθερώσει τον δυναμισμό που κρύβει μέσα του ο Έλληνας γιατί και η ίδια δεν φαίνεται να πιστεύει ότι μέσα από αυτή τη κρίση έχει μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξει η Ελλάδα σε όλους τους τομείς.ΠΗΓΗ:Forapartida

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!