ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Η ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων ενδέχεται να «χτυπηθούν» από μια δεύτερη πιστωτική κρίση εντός των επόμενων μηνών, καθώς εντείνονται οι φόβοι γύρω από τις δανειακές ανάγκες και τον όγκο των νέων ομολόγων που θα εκδοθούν από τις κυβερνήσεις και τις τράπεζες εντός του 2011, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph.
20 11 07 212609 21 Φόβοι για δεύτερη πιστωτική κρίση

“Αυτό που παρατηρούμε εδώ ενέχει ξεκάθαρα την πιθανότητα μιας δεύτερης πιστωτικής κρίσης. Αυτή τη φορά, ωστόσο, η κρίση θα είναι πολύ χειρότερη από την προηγούμενη”, δήλωσε ο ιδρυτής της IlliquidX, Celestino Amore.

Ο ίδιος συμπλήρωσε: “Οι κυβερνήσεις κατάφεραν να επιβραδύνουν τη διαδικασία, αλλά τα προβλήματα δεν εξαφανίστηκαν. Παραμένουν χρέη τρισεκατομμυρίων δολαρίων που θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν ή να πουληθούν”.
Παράλληλα, πολλοί fund managers καθώς και άλλοι θεσμικοί επενδυτές αναζητούν να περιορίσουν την έκθεση τους σε ομόλογα, εκπέμποντας κατά αυτόν τον τρόπο το σήμα ότι δεν πρόκειται αν υπάρξει ισχυρή ζήτηση ικανή να καλύψει την αγορά κρατικών και τραπεζικών ομολόγων που θα πουληθούν.
Την προηγούμενη εβδομάδα το Κέντρο Οικονομικής και Επιχειρησιακής Έρευνας ανακοίνωσε ότι προβλέπει νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη το 2011, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι μόνο η Ισπανία και η Πορτογαλία θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν χρέος ύψους πάνω από 400 εκατ. ευρώ την άνοιξη.
“Θεωρώ ότι όλοι θα σπεύσουν να πουλήσουν ομόλογα νωρίς τον Ιανουάριο, καθώς κανείς δεν θέλει να χάσει οποιαδήποτε ευκαιρία χρηματοδότησης είναι διαθέσιμη», σχολίασε τραπεζίτης.
Ο γενικός διευθυντής μιας εκ των μεγαλύτερων βρετανικών τραπεζών δήλωσε στην Telegraph πως θεωρεί ότι τα πράγματα θα επιδεινωθούν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους για αυτό και η τράπεζά του επιταχύνει τις διαδικασίες έκδοσης ομολόγων.
Επιπλέον, η ΕΚΤ προειδοποίησε στην τελευταία της έκθεση για την οικονομική σταθερότητα, η οποία δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα ότι, υπάρχει κίνδυνος «αύξησης του ανταγωνισμού χρηματοδότησης».
Σε σειρά προειδοποιήσεων προέβη και η Τράπεζα της Αγγλίας κατά τον προηγούμενο μήνα λέγοντας ότι οι βρετανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν ευάλωτες στις «εντάσεις στις αγορές αναχρηματοδότησης».
Τέλος, η Credit Suisse αναφέρει ότι το κόστος χρηματοδότησης ενδέχεται να γίνεται ολοένα και ακριβότερο για τις τράπεζες, ιδίως για τα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα τα οποία δεν μπορούν να αλλάξουν άμεσα τις τιμές των προϊόντων τους ώστε να αντικατοπτρίσουν το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησής τους.
http://www.antinews.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!