ΠΕΙΡΑΜΑ "ICE CUBE "



Εδώ και 10 ολόκληρα χρόνια, ένα άκρως φιλόδοξο πείραμα εξελίσεται κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής. Κωδική ονομασία "IceCube" και σκοπός του η ανακάλυψη των άγνωστων µικροσωµατιδίων που επηρεάζουν το κλίμα της Γης.

Επί τω επιστημονικότερω, αυτό που αναζητούν οι επιστήμονες είναι να βρουν τον τρόπο δημιουργίας των
κοσµικών ακτίνων αλλά και των νετρίνων που φθάνουν στον πλανήτη µας από το διαστημα και είναι πολύ πιθανό να επηρεάζουν το κλίµα της Γης, προκαλώντας από καταιγίδες και αστραπές, μέχρι όλα τα καιρικά φαινόμενα.


"Μελετάμε τον ουρανό, κάτω από τους πάγους"
Ο δρ Σουµπίρ Σαρκάρ, αστροφυσικός στο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης και επικεφαλής της βρετανικής οµάδας επιστηµόνων του IceCube, δηλώνει χαρακτηριστικά: "Γνωρίζουμε πως το πείραµα αυτό ακούγεται εν πρώτοις τρελό. Κι όμως, µπορούμε να µελετήσουμε τον ουρανό θάβοντας τους ανιχνευτές µέσα στον πάγο! Είμαστε ενθουσιασμένοι γιατί τα νετρίνα και οι κοσµικές ακτίνες µάς αποκαλύπτουν έναν εντελώς νέο τρόπο να µελετάµε το Σύµπαν και µας επιτρέπουν να δούµε περιοχές που δεν µπορούσαµε µέχρι σήµερα".

Αξίζει να σημειωθεί, πως στην περιοχή της Ανταρκτικής έχουν ήδη εντοπιστεί σπάνιες κοσμικές ακτίνες υψηλής ενέργειας. Τα γιγαντιαία μηχανήματα, που αποτελούν µέρος του παρατηρητηρίου ΙceCube, µεταδίδουν τώρα τα πρώτα σήµατα, σκορπίζοντας αισιοδοξία στους επιστήμονες.


Πώς γίνεται το πείραμα κάτω από τους πάγους
Ενας µεγάλος αριθµών φρεατίων σε βάθος που ξεπερνάει τα 2,5 χλµ., εξοπλισμένα με κατάλληλούς αισθητήρες, βοηθούν την διεθνή επιστημονική οµάδα να καταγράφει γαλάζιες λάµψεις που παράγονται όταν υψηλής ενέργειας σωµατίδια των κοσµικών ακτίνων και νετρίνα συγκρούονται µε τα άτοµα του πάγου (στη φωτογραφία).

Σε αυτά τα βάθη οι αισθητήρες λειτουργούν σαν τηλεσκόπιο κι έτσι επιτρέπουν την παρατήρηση της τροχιάς των σωµατιδίων και τον εντοπισμό του σημείου του Γαλαξία από’ όπου προέρχονται. Αυτό που έχει εντοπιστεί για την ώρα, είναι ένα σηµείο κοντά στον Αστερισµό Ιστία, από το οποίο πολλές κοσµικές ακτίνες κατευθύνονται προς τη Γη. Η περιοχή αυτή είναι γνωστή για τις µεγάλες ποσότητες ακτινοβολίας που εκλύει στον Γαλαξία.


Οι αστρονόµοι αισιοδοξούν πως θα φτάσει η στιγμή που θα μπορούν να εντοπίσουν ακόµη και "µαύρες τρύπες" και να ερµηνεύσουν πώς αυτές επηρεάζουν τον καιρό του πλανήτη μας.                                      ΠΗΓΗ:oionoskopos

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!