Στο 10% αναθεωρεί η Κομισιόν το έλλειμμα του 2010

Σε διψήφιο ποσοστό 10% διαμορφώνεται σύμφωνα με πληροφορίες το έλλειμμα του 2010 έναντι 9,4% στο οποίο είχε καταλήξει το οικονομικό επιτελείο. Το γεγονός αυτό προκαλεί «πονοκέφαλο στην κυβέρνηση αφού επηρεάζει τον στόχο για το έλλειμμα του 2011 και επιβάλει τη λήψη ενός νέου πακέτου μέτρων λιτότητας.
eu8 thumb large e1298282422166 Στο 10% αναθεωρεί η Κομισιόν το έλλειμμα του 2010
Η αναθεώρηση του ελλείμματος γίνεται σε μια στιγμή που το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Τρόικα για το «αν ο στόχος των 50 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις θ’ αποτυπώνεται και στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο» που θα δοθεί τις επόμενες μέρες στην δημοσιότητα.

Το 10% έλλειμμα θα δημοσιοποιηθεί με τις εαρινές προβλέψεις της Eurostat (22 Απριλίου), ενώ το Μάρτιο καταφθάνει νέο κλιμάκιο της υπηρεσίας στην Αθήνα. Αυτό θα συνεχίσει τον έλεγχο των στοιχείων του ελλείμματος από κει που τον άφησαν οι συνάδελφοι τους, οι οποίοι αναχώρησαν την περασμένη Τετάρτη από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η εικόνα που σχημάτισαν οι ξένοι για το έλλειμμα του 2010 είναι διαφορετική από αυτή της κυβέρνησης. Εκτιμούν ότι αυτό «αναρριχήθηκε» σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από αυτά του 9,4% που δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους.
Στο «τσεκ – απ» των δημοσιονομικών στοιχείων που έκανε η Eurostat στα χρέη των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης διαπίστωσε αποκλίσεις στα οικονομικά των ΔΕΚΟ και των Οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 850 εκατ. ευρώ ( σ.σ. επιμερίζεται σε 400 εκατ. ευρώ για τις ΔΕΚΟ και 442 εκατ. ευρώ για τους ΟΤΑ) και όπως τόνισαν στις ελληνικές αρχές προκαλεί πρόσθετη επιβάρυνση κατά 0,4% του ΑΕΠ στο έλλειμμα.
Το ποσοστό αυτή της επιβάρυνσης θα αναλύεται στην έκθεση για την ελληνική οικονομία που θα δοθεί από την Κομισιόν τον Απρίλιο στην δημοσιότητα. Αρνητική επίπτωση στο έλλειμμα (σ.σ. 0,2% του ΑΕΠ) ασκεί και η μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση της ελληνικής οικονομίας στο τελευταίο τρίμηνο του 2010.
Η κάμψη άγγιξε το 6,6% και αποτελεί την χειρότερη επίδοση της χώρας από τότε που μπήκε στη ζώνη του ευρώ, το 2001. Στο σύνολο του 2010,η ύφεση ανήλθε στο 4,5% έναντι πρόβλεψης 4,2% που γίνονταν στον προϋπολογισμό του 2011. Το ύψος του ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, ανήλθε το 2010 στα 229,4 δισ. ευρώ έναντι 234,9 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 2,35%. Η ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 εντείνει τις ανησυχίες στην κυβέρνηση αφού επηρεάζει τον στόχο για το έλλειμμα του 2011 (7,4% του ΑΕΠ) και προϋποθέτει τη λήψη ενός νέου πακέτου λιτότητας.
Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!