Το ντόµινο συνεχίζεται

Σε Υεµένη, Μαρόκο, Οµάν, Κουβέιτ, Αλγερία και Τζιµπουτί οι πολίτες βγήκαν στους δρόµους. Η αραβική εξέγερση εξαπλώνεται στο Μαρόκο, το Ιράκ, τη Συρία και το Τζιµπουτί και οι ειδικοί για τη Μέση Ανατολή διερωτώνται πλέον µέχρι πού θα φθάσει και εάν πρόκειται να επηρεάσει τη Σαουδική Αραβία, η οποία είναι η µεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσµο, γεγονός που θα έχει διεθνείς επιπτώσεις.
Ενώ όλα τα µάτια είναι στραµµένα στη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη, στο Μπαχρέιν παρατηρούνται σηµάδια εκτόνωσης, καθώς έπειτα από την επίδειξη βίας των δυνάµεων ασφαλείας τις πρηγούµενες ηµέρες, κατά την οποία σκοτώθηκαν έξι διαδηλωτές, χθες ο διάδοχος σεΐχης Σαλµάν µπιν Χαµάντ αλ-Χαλίφα δήλωσε στο CNN ότι «όλα τα πολιτικά κόµµατα δικαιούνται µια φωνή. Νοµίζω ότι υπάρχει πολύς θυµός και θλίψη.
ada 2 Το ντόµινο συνεχίζεται
Λυπόµαστε, αυτό είναι µια τροµερή τραγωδία γιατοέθνος µας». Την ίδια ώρα η βασιλική οικογένεια έδωσε εντολή στον στρατό να επιτρέψει στους διαδηλωτές να καταλάβουν και πάλι την Πλατεία του Μαργαριταριού.

ΔΙΑΔΗΛΏΣΕΙΣ πραγµατοποιήθηκαν µέσα στο Σαββατοκύριακο στην Υεµένη, στο Μαρόκο, το Οµάν, το Κουβέιτ, στην Αλγερία και στο Τζιµπουτί, όπου οι πολίτες βγήκαν στους δρόµους ζητώντας πολιτικές και οικονοµικές αλλαγές. Στο Βόρειο Ιράκ ένοπλοι εισέβαλαν σε τηλεοπτικό σταθµό και έβαλαν φωτιά διακόπτοντας τη µετάδοση διαδηλώσεων στην πόλη Σουλεϊµανίγια. Συγκεντρώσεις διαµαρτυρίας πραγµατοποιήθηκαν σε πολλές ιρακινές πόλεις, µε τους συµµετέχοντες να ζητούν τη βελτίωση των δηµόσιων υπηρεσιών και την αποµάκρυνση τοπικών αξιωµατούχων που κατηγορούνται για διαφθορά. Στην Τυνησία αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας Τύνιδας και εισέβαλαν στο κτίριο της κυβέρνησης ζητώντας την αποµάκρυνση της µεταβατικής κυβέρνησης. Η αστυνοµία έριξε προειδοποιητικές βολές για να διαλύσει το πλήθος που αψήφησε τις κυβερνητικές προειδοποιήσεις για τη χρήση βίας. Πολλοί διαδηλωτές καταγγέλλουν τον πρωθυπουργό Μοχάµεντ Γανούσι, έναν παλιό και στενό φίλο και συνεργάτη του έκπτωτου προέδρου Μπεν Αλι, ότι δεν προτίθεται να προωθήσει πραγµατικές αλλαγές. Στην Αίγυπτο χθες άνοιξαν οι τράπεζες και αρκετοί πολίτες άρχισαν να επιστρέφουν στη δουλειά τους, παρότι πραγµατοποιήθηκαν και πάλι ορισµένες διαδηλώσεις στο Κάιρο.
Οι ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ διαδηλώσεις στη Λιβύη αλλά και η εξάπλωσή τους κάθε µέρα και σε άλλη χώρα κάνουν δύσκολη οποιαδήποτε πρόβλεψη για το µέλλον. «Οι διαµαρτυρίες αυτές είναι µια διαδικασία αυτόµατης ανάφλεξης», δήλωσε ο βρετανός πρώην πρεσβευτής στη Σαουδική Αραβία Αντριου Γκριν. «Κάποιες φωτιές στα δάση σβήνουν και κάποιες άλλες δυναµώνουν από τον αέρα. Είναι δύσκολο αυτή τη στιγµή να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη». Οι αναλυτές αναρωτιούνται: εάν µπορεί να συµβεί στον Καντάφι, τότε τι θα εµποδίσει τις εξεγέρσεις στη Συρία, όπου ήδη έγινε µια πρώτη διαδήλωση κάτω από το άγρυπνο µάτι της πανίσχυρης µυστικής αστυνοµίας; Κάποιοι θεωρούν ότι οι ηγέτες της περιοχής έπεσαν θύµατα της αναβλητικότητάς τους καθώς ανέβαλαν οποιαδήποτε µεταρρύθµιση, παρότι γνώριζαν τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Υπάρχουν όµως φόβοι ότι θα χυθεί κι άλλο αίµα καθώς, φοβούµενοι τι τους περιµένει – οι Ιρακινοί έπαιζαν ποδόσφαιρο µε τα κεφάλια των µελών της βασιλικής οικογένειας που εκτελέστηκαν το 1958 -, προβλέπεται να προσφύγουν σε µεγαλύτερη βία από εκείνη που επέλεξε να ασκήσει ο Χόσνι Μουµπάρακ για να αντιµετωπίσει το κύµα διαµαρτυρίας που τελικά τον εξανάγκασε σε παραίτηση.
Το ντόµινο που ξεκίνησε από την Τυνησία συνεχίζεται µε αµείωτη ένταση

Στη Συρία

Και η Συρία φαίνεται να µπαίνει στον χορό των διαδηλώσεων. Την Παρασκευή εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της ∆αµασκού φωνάζοντας συνθήµατα εναντίον των δυνάµεων ασφαλείας. αφορµή στάθηκε ο ξυλοδαρµός ενός νεαρού µοτοσυκλετιστή από άνδρες της Τροχαίας στην περιοχή της παλιάς πόλης.
Η κυβέρνηση της Τυνησίας ζήτησε πληροφορίες από τη Σαουδική αραβία για την υγεία του εκδιωχθέντος προέδρου Μπεν αλι, για τον οποίο φηµολογείται ότι βρίσκεται σε κώµα. Η Τυνησία θα ζητήσει την έκδοσή του για να δικασθεί, εάν είναι ζωντανός.

Κίνηµα της 20ής Φεβρουαρίου

Χιλιάδες Μαροκινοί διαδήλωσαν χθες στη ραµπάτ αλλά και άλλες πόλεις της χώρας, ζητώντας ένα νέο Σύνταγµα που θα φέρει περισσότερη δηµοκρατία σε αυτό το βορειοαφρικανικό βασίλειο. οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική Λεωφόρο Χασάν της ραµπάτ, µεταξύ των οποίων ήταν και πολλές γυναίκες, φώναζαν συνθήµατα για οικονοµικές ευκαιρίες, µεταρρυθµίσεις στην παιδεία, βελτίωση της υγειονοµικής περίθαλψης και βοήθεια για την αντιµετώπιση του αυξανόµενου κόστους ζωής. οι χιλιάδες συγκεντρωµένοι κατευθύνθηκαν στο κτίριο του Κοινοβουλίου εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους, ενώ χιλιάδες άτοµα συγκεντρώθηκαν και στην κεντρική πλατεία της Καζαµπλάνκας ειρηνικά. επεισόδια δηµιουργήθηκαν στο Μαρακές και στην πόλη Λαράς. οι διαδηλώσεις διοργανώθηκαν µέσω του facebook και πήραν το όνοµα «Κίνηµα της 20ής Φεβρουαρίου».

Τα γιασεµιά δεν πρόλαβαν να ανθίσουν στην Κίνα

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ Αρχές για πιθανές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, εµπνευσµένες από τις διαδηλώσεις στον αραβικό κόσµο. Ετσι,προέβησανσε συλλήψειςκαι επίδειξη δύναµης µετά τη δηµοσιοποίηση στο Ιντερνετ µιαςέκκλησης για µια κινέζικη «επανάσταση των γιασεµιών», όπως ονοµάστηκε η εξέγερση στην Τυνησία.
Οι Αρχές συνέλαβαν ακτιβιστές, αύξησανκατά πολύ τον αριθµό των αστυνοµικών που περιπολούν στους δρόµους, διέκοψαν τη λειτουργία τωνγραπτών µηνυµάτων σε ορισµένες εταιρείες τηλεπικοινωνίας και λογόκριναν αναρτήσεις στο ∆ιαδίκτυο σχετικάµε την έκκληση για διοργάνωση διαδήλωσης στις δύο το µεσηµέρι στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και σε άλλες έντεκα µεγάλες πόλεις της Κίνας.
ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ η Αστυνοµία συνέλαβε χθεςτρεις ανθρώπους, ένας από τους οποίους προσπάθησε να αφήσει λευκά γιασεµιά εν µέσω εκατοντάδων περαστικών στον πιο κεντρικό εµπορικό δρόµο της κινεζικής πρωτεύουσας. ΣτηΣαγκάη, η Αστυνοµία συνέλαβε τρία άτοµα που είχανβρεθεί στονσυµφωνηµένο χώρο της διαµαρτυρίαςκαι άρχισαν να φωνάζουν προσπαθώντας να προσελκύσουν την προσοχή των περαστικών. Πολλοί ακτιβιστές δηλώνουν πως δεν γνωρίζουν ποιος βρίσκεταιπίσω από την εκστρατεία και δεν ήξεραν πώς ακριβώς να αντιδράσουν στην έκκληση, η οποία για πρώτη φορά δηµοσιεύθηκε το Σάββατοστην ιστοσελίδα boxun.com που είναι στα κινέζικα, έχει όµωςτην έδρατης σε αµερικανικό έδαφος. Η ανακοίνωση που δεν είχε υπογραφή προέτρεπε τους Κινέζους «να αναλάβουν την ευθύνη για το µέλλον τους» και καλούσε τους συµµετέχοντεςνα φωνάζουν: «Θέλουµε φαγητό,θέλουµε δουλειά, θέλουµε σπίτια, θέλουµε ∆ικαιοσύνη». Ηκίνηση αυτήαναµένεται ότι θα προκαλέσει µεγάλη ανησυχία στιςκινεζικές Αρχές, οι οποίες είναι σε επιφυλακή προκειµένου να εµποδίσουν τη διοργάνωση διαµαρτυριών ανάλογων µε εκείνες που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες εβδοµάδεςσε πολλές αραβικές χώρες. Η κάλυψη στα κινέζικα µέσα για τα γεγονότα αυτά ήταν πάρα πολύ περιορισµένη, ενώ δινόταν µεγαλύτερη έµφαση στην αστάθεια που προκαλείται στην ευρύτερη περιοχή τηςΜέσης Ανατολής λόγω αυτών. Επίσης, στο Ιντερνετ περιορίστηκε πολύ η δυνατότητα αναζητήσεων προκειµένου να υπάρξει όσο τοδυνατόν λιγότερη πληροφόρηση για τους Κινέζους σχετικά µετα αιτήµατα των Αράβων για τα αυταρχικά καθεστώτα τους. Το Σάββατο σε οµιλία τουµπροστά σε ένα κοινό τοπικών αξιωµατούχων, ο πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο έδωσε οδηγίες να «λύσουν τα µεγάλαπροβλήµατα,τα οποία µπορεί νααποδειχθούν επιβλαβή για τηναρµονία και τη σταθερότητα της κοινωνίας µας».
ΤΟ ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ και η λογοκρισία στο Ιντερνετσηµαίνει ότι οι περισσότεροι Κινέζοιδεν πληροφορήθηκαν ποτέ τηνέκκληση για διαδήλωση. Για παράδειγµα, το boxun.com είναι µπλοκαρισµένο τόσοστο twitter όσοκαι στο facebook, δύοιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσηςπου έπαιξαν τον κύριο ρόλο στις νεολαιίστικες διαδηλώσεις της Αιγύπτου. Ωστόσο, οι Κινέζοι βρίσκουν συχνά τρόπους να ξεπερνούν τους περιορισµούς στο ∆ιαδίκτυο και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ένας νεαρός σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο, «είµαστε πολλοί χρήστες του twitter που ήρθαµε στον κεντρικόδρόµο του Πεκίνου, όπουήταν το ραντεβού. Τώρα δεν έχουµε ακόµακαλή οργάνωση, αλλά προετοιµαζόµαστε για το µέλλον».

Συνέλαβαν την κόρη του πρώην προέδρου

χιλιάδεςαστυνοµικοί και στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στουςδρόµους τωνµεγάλων πόλεων του ίράνπροκειµένου να εµποδίσουντους οπαδούς της αντιπολίτευσης να διαδηλώσουν, αναφέρουν ιρανικές ιστοσελίδες.
οι ηγέτες της αντιπολίτευσης Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί καιΜεχντί Καρουµπί έκαναν έκκληση στον κόσµο να συµµετάσχει σε µεγάλες διαδηλώσεις στη µνήµη δύο ατόµων που έχασαν τη ζωή τους στις διαµαρτυρίες της περασµένης εβδοµάδας και προκειµένου «τοκίνηµα υπέρ των µεταρρυθµίσεων να δείξει τη δύναµή του».
οι αρχές, που έχουν απαγορεύσει οποιαδήποτε συγκέντρωση, προχώρησαν χθεςστη σύλληψη της κόρης τουπρώην προέδρου της χώρας Χασεµί ραφσαντζανί, Φαέζ.
Η νεαρήπου έχειπάρει µέρος σε διαδηλώσεις στο παρελθόν συνελήφθη την ώρα που φώναζε αντικυβερνητικά συνθήµατα σε κεντρικόδρόµο της Τεχεράνης. αφέθηκε ελεύθερη µερικές ώρες µετά.
Στο µεταξύ αυξάνεται η ένταση στην ευρύτερη περιοχή καθώς από τη ∆ιώρυγα του Σουέζ αναµένεται ναπεράσουν για πρώτη φορά δύο ιρανικά πολεµικά πλοία την Τετάρτη µεπροορισµό τολιµάνι Ταρτούς στηΣυρία. Χθεςο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαµίν Νετανιάχου δήλωσε ότιη χώρα του αντιµετωπίζει πολύ σοβαρά αυτή τη διέλευση, την οποία χαρακτήρισε ως σχέδιοτου ίράννα επεκτείνει τηνεπιρροή του στηΜέση ανατολή σε µια περίοδο πολύ µεγάλης αστάθειας.πηγή:The Net War

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!