Οι Αμερικανοί "σκαλίζουν" πάλι το Κυπριακό!







Την λήψη άμεσων μέτρων, έστω και μονομερών αν χρειαστεί, για την επίλυση του  Κυπριακού προβλήματος από την Τουρκική κατοχή. προτείνει το γνωστό Αμερικανικό  Think tank, Διαχείρισης Διεθνών κρίσεων (International Crisis Group) στην "καθιερωμένη" έκθεση ανάλυση του που κυκλοφόρισε προ ολίγων ωρών. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι  «προκειμένου να μην υπάρξει άλλη μια χρονιά άκαρπων και δίχως αποτέλεσμα συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.   Με ορατό το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, οι δυο πλευρές», σύμφωνα με το γνωστό για την επιρροή του στα κέντρα εξουσίας ινστιτούτου, «πρέπει να κάνουν σημαντικά –ίσως χρειαστεί και μονομερή- βήματα, για να διαρραγεί το κλίμα δυσπιστίας που υπάρχει και από τις δύο πλευρές, για  να υπάρξει πρόοδος προς την κατεύθυνση της επίλυσης».


Με τίτλο  «Κύπρος: Έξι βήματα προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας», η τελευταία έκθεση του International Crisis Group, που κυκλοφόρησε πριν από λίγο  αναλύει τις αιτίες και τις επιπτώσεις της επιβράδυνσης της προόδου του θέματος δια της διπλωματικής οδού, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «είναι απίθανη η όποια εξέλιξη στο χρονίζον εδώ και τρεις και πλέον δεκαετίες ζήτημα». Από την άλλη, καλεί την Τουρκία, την ελληνική πλευρά και τους Τουρκοκύπριους να λάβουν  στην πράξη μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης το 2011 μονομερώς και όχι ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Κάτι τέτοιο θα οικοδομήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης, θα ικανοποιήσει τα βασικά αιτήματα, θα διευρύνει την επικοινωνία χωρίς να προδικάζει την έκβαση των συνομιλιών του ΟΗΕ, και θα υποστηρίξει μια συνολική διευθέτηση του ζητήματος. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Προεδρία της ΕΕ, θα πρέπει να συνεχίσουν ως διαμεσολαβητές μεταξύ των μερών, και τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφεύγουν δηλώσεις υπέρ της μια ή της άλλης πλευράς. Τα «6 βήματα» που προτείνονται από το International Crisis Group, χαρακτηρίζονται ως μονομερή, αλλά απαραίτητα (όσο και αν κάτι τέτοιο δεν δείχνει κατ’ ελάχιστον να είναι ρεαλιστικό) να οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη και να δημιουργήσουν ένα αντίστοιχο περιβάλλον που θα συμβάλλει στην κατεύθυνση συμφωνίας,  συνοψίζονται στα εξής:
  1. Να ανοίξει η Τουρκία τα λιμάνια και τα αεροδρόμια στους Ε/Κ, καθώς και την χρήση του εναέριου της χώρου,
  2. Οι Ε/Κ να επιτρέψουν την διαχείριση του κυπριακού (συμπεριλαμβανομένου και του Τ/Κ) εμπορίου στο λιμάνι της Φαμαγκούστα από τους Τ/Κυπρίους υπό την εποπτεία της ΕΕ. Με το άνοιγμα εμπορικών συναλλαγών με την Τουρκία, με την εφαρμογή επιπρόσθετου σχετικού Πρωτοκόλλου, να ανοίξουν οι Ε/Κ  την πράσινη γραμμή για την διέλευση τουρκικών αγαθών, ώστε και οι Τ/Κ να επωφεληθούν.
  3. Η Τουρκία και οι Τ/Κ πρέπει να επιστρέψουν την περιουσία τους Ε/Κ ιδιοκτήτες της περιοχής Βαρόσα
  4. Οι Ε/Κ πρέπει να επιτρέψουν τις πτήσεις charter στο αεροδρόμιο Ercan
  5. H Τουρκία, η Ελλάδα και η Μεγάλη Βρετανία, καθώς και οι δυο κυπριακές κοινότητες πρέπει να θέσουν έναν μηχανισμό καταμέτρησης των στρατευμάτων στο νησί. Αντίστοιχα, Ε/Κ και Τ/Κ πρέπει να κάνουν το ίδιο για την καταμέτρηση του πληθυσμού.
  6. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την στήριξη της Ευρωπαϊκής προεδρίας πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ως διαμεσολαβητής, με τα κράτη μέλη να αποφεύγουν μεροληπτικές δηλώσεις, όσο συνεχίζονται οι συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ.



Για τον διευθυντή του προγράμματος, Hugh Pope «ούτε οι Ε/Κ, ούτε οι Τ/Κ δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους σε ένα νησί, του οποίου το μέλλον είναι διαιρεμένο, αβέβαιο, στρατιωτικοποιημένο και αντιμετωπίζει νέες οικονομικές δυσκολίες", ενώ επισημαίνει ότι «Τα μέτρα είναι αναγκαία τώρα», δεδομένου ότι οι συνομιλίες του ΟΗΕ δεν πρόκειται να αποφέρουν αποτέλεσμα.     ΠΗΓΗ:infognomonpolitics

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!