Τραγικός ο απολογισμός από τις διαδηλώσεις στη Λιβύη



Μhttp://2.bp.blogspot.com/_f_XrKTsKOQE/S8_3hxxFqlI/AAAAAAAAAwY/_fzdO28Hyyc/s1600/africa_abroad.jpg








Τουλάχιστον 104 νεκροί στη Λιβύη, διαδηλώσεις σε Μαρόκο, Υεμένη.
Τουλάχιστον 104 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λιβύη από την έναρξη των διαδηλώσεων την Τρίτη, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η οργάνωση υπεράσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW), επικαλούμενη ιατρικές πηγές και μάρτυρες. «Ο ερευνητής μας στη Λιβύη επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 104 νεκροί», δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία ο διευθυντής του γραφείου της HRW στο Λονδίνο,Τομ Πορτέους
. «Αλλά είναι μια ατελής εικόνα της κατάστασης, διότι οι επικοινωνίες με τη Λιβύη είναι πολύ δύσκολες. Έχουμε μεγάλες ανησυχίες (...) ότι μια καταστροφή βρίσκεται σε εξέλιξη σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε.
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από ένα δικαστήριο στη Βεγγάζη. Άλλοι «επιτίθενται στην φρουρά, και αντιμετωπίζουν πυροβολισμούς», διαβεβαίωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας δικηγόρος, ο Μοχάμεντ αλ Μουγράμπι. Ο ίδιος είπε ότι «τουλάχιστον 200 άνθρωποι» έχασαν τη ζωή τους στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και προπύργιο της αντιπολίτευσης 1.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, από την αρχή της διαμαρτυρίας, την Τρίτη, αλλά κανείς μέχρι στιγμής δεν μπορούσε να βρεθεί στο νοσοκομείο της πόλης για να επιβεβαιώσει τον αριθμό αυτό.
Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW), επικαλούμενη ένα μέλος του προσωπικού του νοσοκομείου Al Jalal της Βεγγάζης ανακοίνωσε σήμερα το πρωί στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το νοσοκομείο είχε λάβει χθες Σάββατο περισσότερους από 20 νεκρούς, ενώ 25 τραυματίες ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με την HRW, 20 άτομα σκοτώθηκαν την Πέμπτη και 35 την Παρασκευή στη Βεγγάζη. «Ζητούμε από τον Ερυθρό Σταυρό να στείλει νοσοκομεία εκστρατείας. Δεν μπορούμε πλέον να αντεπεξέλθουμε», πρόσθεσε ο δικηγόρος.
Ο κ. Μουγράμπι είπε ότι χιλιάδες άνθρωποι, ειδικά δικηγόροι, διαδηλώνουν «μπροστά από το δικαστικό μέγαρο της βόρειας Βεγγάζης». «Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι εκεί. Βαπτίσαμε (αυτήν την πλατεία) πλατεία Ταχρίρ 2», αναφορά στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, επίκεντρο της διαμάχης που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ», είπε. «Οι διαδηλωτές ζητούν την αλλαγή της κυβέρνησης και ένα Σύνταγμα», πρόσθεσε.
Υεμένη: Ένας έφηβος νεκρός, τουλάχιστον 11 τραυματίες στα επεισόδια χθες στο Άντεν
Στις νέες βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας χθες Σάββατο σκοτώθηκε ένας έφηβος και πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Άντεν, στη νότια Υεμένη, ενώ αντικαθεστωτικοί και οπαδοί του προέδρου Άλι Αμπντάλα αλ Σάλεχ συγκρούστηκαν ξανά και στην πρωτεύουσα Σαναά. Σε δηλώσεις του που μετέδωσε το πρακτορείο SABA, ο πρόεδρος Σάλεχ, ο οποίος κυβερνά τη χώρα τα τελευταία 32 χρόνια, υποστήριξε ότι η Υεμένη είναι χώρα «δημοκρατική». «Είναι δικαίωμα όλων των πολιτών να εκφράζουν τις απόψεις τους με τρόπο ειρηνικό, με δημοκρατικές μεθόδους (. . .) χωρίς να κλείνουν δρόμους, χωρίς να σκοτώνουν», ανέφερε.
Στο Άντεν οι διαδηλώσεις εναντίον του Σάλεχ επαναλήφθηκαν το απόγευμα, όταν ένας έφηβος 16 ετών σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα καθώς αστυνομικοί έριχναν «προειδοποιητικά» πυρά για να διαλύσουν διαδηλωτές, ανέφερε νοσοκομειακή πηγή. Ο έφηβος βρισκόταν κοντά στο σπίτι του στη συνοικία Σεΐχ Οσμάν όταν επλήγη θανάσιμα από τη σφαίρα, ανέφερε η οικογένειά του. Ο νέος θάνατος αυξάνει σε 10 τα θύματα από τις ταραχές στο Άντεν και σε 11 τα θύματα συνολικά στην Υεμένη μετά την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων την 13η Φεβρουαρίου.
Για τέταρτη συνεχή ημέρα χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις σε πολλές συνοικίες του Άντεν, φωνάζοντας συνθήματα όπως «ο λαός απαιτεί να πέσει το καθεστώς», αψηφώντας την ανάπτυξη μεγάλων δυνάμεων των υπηρεσιών ασφαλείας, ανέφερε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη. «Ούτε του Βορρά ούτε του Νότου, η επανάστασή μας είναι της νεολαίας», φώναζαν διαδηλωτές, προσπαθώντας να αποστασιοποιηθούν από το τοπικό αυτονομιστικό κίνημα--η Νότια Υεμένη ήταν ανεξάρτητο κράτος ως το 1990.
Η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει πορείες ρίχνοντας δακρυγόνα και χρησιμοποιώντας σφαίρες από καουτσούκ. Τουλάχιστον 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους δύο κορίτσια 9 και 11 ετών, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν από πυρά αγνώστων που άνοιξαν πυρ εναντίον τους κοντά στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα της πόλης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Όπως και προηγούμενα βράδια νέοι απέκλεισαν πολλούς δρόμους. Ο Σάλεχ κατηγόρησε, χωρίς να τους κατονομάσει, τους αυτονομιστές του νότου ότι υποκινούν τις ταραχές.
Μαρόκο: Χιλιάδες πολίτες αναμένεται να λάβουν μέρος σε διαδηλώσεις
Χιλιάδες Μαροκινοί αναμένεται να λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται σήμερα Κυριακή για να απαιτήσουν ο βασιλιάς Μοχάμεντ να εκχωρήσει μέρος τουλάχιστον των εξουσιών του σε νέα εκλεγμένη κυβέρνηση και να καταστήσει πιο ανεξάρτητο το σύστημα δικαιοσύνης στη χώρα. Στις διαδηλώσεις καλεί το Κίνημα για την Αλλαγή 20ή Φεβρουαρίου, που έχει προσελκύσει 19.000 υποστηρικτές στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook μετά τις λαϊκές εξεγέρσεις σε Αίγυπτο και Τυνησία κι απαιτεί από το βασιλιά να καθαιρέσει την κυβέρνηση συνασπισμού και να διαλύσει τη βουλή.
Οι λαϊκές εξεγέρσεις, ειδικά στη γειτονική Τυνησία, έχουν επαναφέρει το ζήτημα της Συνταγματικής μεταρρύθμισης στο επίκεντρο, μετά το κύμα καταστολής που ακολούθησε τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας το 2003 και την ταχεία άνοδο ενός πολιτικού κόμματος του οποίου ηγείται ένας πρώην αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας στενά συνδεδεμένος με τον μαροκινό μονάρχη. Την παραμονή των κινητοποιήσεων ένα νεολαιίστικο κίνημα ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη συμμετοχή του λόγω διαφωνιών με ισλαμιστές και αριστερούς. Όμως ο Σαΐντ Μπιν Τζέμπλι, εκπρόσωπος των διοργανωτών, είπε ότι «χιλιάδες αναμένεται να λάβουν μέρος στις διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις», περιλαμβανομένου του Μαρακές, κυριότερου εγχώριου τουριστικού προορισμού.
Η αστυνομία στην πρωτεύουσα Ραμπάτ κάλεσε τους πολίτες να μη σταθμεύουν τα οχήματά τους στις κύριες οδικές αρτηρίες για να αποφύγουν το ενδεχόμενο να υποστούν ζημιές. Το Μαρόκο επίσημα είναι συνταγματική μοναρχία με εκλεγμένο κοινοβούλιο. Όμως το σύνταγμα της χώρας δίνει την εξουσία στο βασιλιά να διαλύει τη βουλή, να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να επηρεάζει καθοριστικά το ποια πρόσωπα αναδεικνύονται σε θέσεις-κλειδιά του κυβερνητικού μηχανισμού, περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού. Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά μετά την ενθρόνισή του το 1999 ο ρόλος του βασιλιά Μοχάμεντ τίθεται υπό αμφισβήτηση. Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η δέσμευση του Μαρόκου στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις δεν ήταν ποτέ πιο σθεναρή όσο επί των ημερών του μέλους της αλαουίτικης δυναστείας που κυβερνά το Μαρόκο εδώ και περίπου 350 χρόνια κι ισχυρίζεται ότι κατάγεται απευθείας από τον προφήτη Μωάμεθ. Οι αρχές χαρακτήρισαν τις εκκλήσεις για κινητοποιήσεις υγιή πολιτική δραστηριότητα. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βελτιώσει, με περιορισμένη επιτυχία, την αλγεινή κληρονομιά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της εκτεταμένης φτώχειας και του αναλφαβητισμού που μάστιζαν τη χώρα τα 38 χρόνια διακυβέρνησης από τον πατέρα του βασιλιά Χάσαν.
Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Σαλαχεντίν Μεζούαρ κάλεσε τους πολίτες να απέχουν από την διαδήλωση, σημειώνοντας ότι οποιοδήποτε «ολίσθημα θα μπορούσε μέσα σε μερικές εβδομάδες να μας κοστίσει όσα επιτύχαμε τα τελευταία δέκα χρόνια». Οι οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's και Fitch θεωρούν ότι το Μαρόκο είναι από τις χώρες του Μάγρεμπ που είναι «λιγότερο πιθανό» να πληγούν από το κύμα των λαϊκών κινητοποιήσεων που σαρώνει την περιφέρεια.
kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!