Η Merkel σκέφτεται παράταση για την Ελλάδα










H Angela Merkel άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης στην διάρκεια διάσωσης ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο συνολικού πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης της ευρωζώνης, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι η χώρα δεν θα αποφύγει στάση πληρωμών.


Στις συναντήσεις με την Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ζήτησε παράταση του προγράμματος διασώσεων που δόθηκε στην Αθήνα τον Μάιο  και μείωση των επιτοκίων,
καθώς η κυβέρνησή του μάχεται να αντεπεξέλθει με το τεράστιο δανειακό βάρος και παράλληλα να εφαρμόσει δραστικες περικοπές στον προϋπολογισμό.


Χθες το βράδυ, η κα Merkel σημείωσε ότι τα μέτρα στήριξης της Ελλάδας έχουν διάρκεια τριών ετών, ενώ εκείνα της Ιρλανδίας διάρκεια επτά ετών.
Επέμεινε όμως ότι οποιεσδήποτε αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να γίνουν
στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης της ευρωζώνης που θα αποφασιστούν τον επόμενο μήνα.


«Είναι κάτι που το μελετάμε. Το αν θα επιμηκυνθεί το ελληνικό δάνειο,μπορεί να αποφασιστεί μ όνο σε σχέση με άλλα μέτρα,» δήλωσε η κα Merkel.


Πριν τις συναντήσεις, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών να χρησιμοποιήσουν το ταμείο διασώσεων ώστε να δανείσει χρήματα στην Ελλάδα για να μπορέσει να επαναγοράσει τμήμα του χρέους της.


«Οι επαναγορές θα πρέπει επίσης να συζητηθούν, καθώς θα καθησυχάσουν τις αγορές,» δήλωσε.


Η Γερμανία αντιστέκεται σθεναρά στις προτάσεις αναδιοργάνωσης των εκκρεμών ελληνικών χρεών. Ωστόσο κορυφαιος διεθνής χρηματοπιστωτικούς αξιωματούχος προειδοποίησε στο Βερολίνο ότι είναι πλέον αναπόφευκτη η αναδιοργάνωση του ελληνικού χρέους.

Ο Thomas Mirow, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, δήλωσε στους Financial Times: “Δύσκολα η Ελλάδα θα αντεπεξέλθει για πολύ με συντελεστή χρέους στο ΑΕΠ 150%».



Τόνισε ότι οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει κάποιου είδους αναδιοργάνωση. Το ελληνικό χρέος θα πρέπει να πέσει στο 100% περίπου του ΑΕΠ για να μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει τα προβλήματά της, πρόσθεσε ο ίδιος.

ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!