«Spiegel»: Η Ελλάδα ίσως να επιστρέψει στη δραχμή

. Τα χρέη της Ελλάδας αυξάνονται ραγδαία παρά τα δραστικά μέτρα λιτότητας. Τώρα μία ομάδα ηγετικών Ευρωπαίων οικονομολόγων προειδοποιεί τους επενδυτές, ότι ίσως να χρειαστούν να διαγράψουν τουλάχιστον ένα 30% από τα δάνειά τους. Αλλά και πως η Ελλάδα ίσως αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.

Αυτό αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της για την ευρωπαϊκή οικονομία, η Ευρωπαϊκή Οικονομική Συμβουλευτική Ομάδα (EEAG), που έφερε στη δημοσιότητα το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», με έδρα το Μόναχο της Γερμανίας. Και προσθέτει ότι το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί και νέο δάνειο, πέραν αυτού των 110 δισ. ευρώ, μετά το 2013 είναι πολύ σοβαρό.
Στην έκθεσή του το EEAG υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν θα επαρκέσει για να μπορέσει η Ελλάδα να ανταποκριθεί στη διαχείριση του δημόσιου χρέους της και να καταφέρει να επανέλθει στις αγορές χρήματος.
Για το λόγο αυτό, το EEAG συστήνει τη λήψη δραστικών μέτρων ώστε να μη χρειαστεί η Ευρωπαϊκή Ενωση (δηλαδή η Γερμανία) να βάλει και πάλι «το χέρι στην τσέπη» για να σώσει την Ελλάδα. Επαναφέρει λοιπόν στο τραπέζι το σενάριο της επιστροφής στη δραχμή, το οποίο θα συνοδευόταν από υποτίμηση του εθνικού νομίσματος. Το άλλο σενάριο, εξίσου σκληρό, είναι η επιβολή ακόμη σκληρότερων μέτρων λιτότητας.
Παράλληλα, η γερμανική εφημερίδα «Sudduetsche Zeitung», δημοσιεύει δηλώσεις του Τόμας Μίροου, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, ο οποίος θεωρεί ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είναι αναπόφευκτη.
Οπως τονίζει ο κ. Μίροου, οι αγορές «παίζουν» εδώ και αρκετό καιρό με το σενάριο της αναδιάρθρωσης. Αν το δημόσιο χρέος της Ελλάδος δεν μειωθεί σε πιο διαχειρίσιμα επίπεδα, κοντά στο 100% του ΑΕΠ, τότε τα προβλήματα δεν θα μπορούν να ξεπεραστούν. Και αναφέρει ότι υπάρχει ανάγκη να γίνει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 30% ώστε το ελληνικό χρέος να γίνει βιώσιμο.
Πάντως, στο γερμανικό περιοδικό επαναλαμβάνεται η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι «θα πληρώσει πίσω κάθε σεντ» και πως θα αρχίσει να μειώνει το χρέος της το αργότερο από το 2014.
Στο μεταξύ, στο ίδιο δημοσίευμα του «Spiegel», επανέρχονται οι ανησυχίες για Πορτογαλία και Ισπανία. Η Πορτογαλία θα πρέπει να βρει περί τα 5,8 δισ. δολάρια τον Απρίλιο και πολλοί προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα είναι τόσο υψηλά που η χώρα θα αναγκαστεί να προσφύγει στη σωτηρία της Ευρωζώνης.
Η πορτογαλική κυβέρνηση ισχυρίζεται το αντίθετο, αλλά οι αναλυτές επιμένουν ότι θα ακολουθήσει την Ελλάδα και την Ιρλανδία.
Η ισπανική Κεντρική Τράπεζα δήλωσε τη Δευτέρα ότι στις τράπεζες της χώρας υπάρχουν στεγαστικά δάνεια αξίας 217 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 100 δισ. είναι τοξικά.

Σχόλια

Ο χρήστης ΔΗΜΗΤΡΑ - ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ είπε…
Φίλε μου, ξέρεις ποια είναι η γνώμη μου για το θέμα. Ίσως δεν συμφωνείς αλλά ψηφίζω δραχμούλα!!!!!!!! Και να σου πω δεν με ενδιαφέρει καθόλου αυτά που λένε περί αύξηση πληθωρισμού, δεν με αγγίζουν, φτάνει να ξεχρεώσουμε και να κάνουμε μια καινούργια αρχή σαν χώρα μην έχοντας κανένα άλλο κράτος για να μας αφεντεύει.

Καλό Βράδυ να έχεις!!!!!!!!!
Ο χρήστης aoratos είπε…
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ ,ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΕΓΙΝΕ ΑΛΟΓΙΣΤΑ,ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΚΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΡΟΓΓΥΛΟΠΟΙΟΥΣΑΜΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ ,ΥΛΙΚΑ,ΠΡΟΪΟΝΤΑ,ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΛΠ,ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΘΕ Η ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΒΡΕΙ Ο κ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ,ΑΥΤΟΣ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ,ΑΥΤΟΣ ΑΔΡΑΝΗΣΕ ΣΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ ΓΙΑ ΛΗΨΗ ΔΑΝΕΙΩΝ .ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΕΝΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ΛΑΟΣ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!