Βαληνάκης: Οι Τούρκοι πάνε στη Λιβύη με στόχο την ΑΟΖ

Quantcast

Ένα ακόμη πολιτικό πρόσωπο δικαιώνει τη θέση που έλαβε εξ αρχής το «defencepoint.gr» αναφορικά με τον ρόλο της Τουρκίας στην κρίση της Λιβύης.

 Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών, ο οποίος σε ερώτηση δημοσιογράφων δήλωσε με έμφαση πως η στόχος της τουρκικής αρμάδας που κατοικοεδρεύει νοτίως της Κρήτης και της Γαύδου, είναι η επίδειξη σημαίας της Άγκυρας σε μία περιοχή η οποία αποτελεί δυνητικά ελληνική ΑΟΖ, εάν και εφόσον αποφασίσουμε να την ανακηρύξουμε κάποια στιγμή.

Οι ακριβείς δηλώσεις του Γ. Βαλυνάκη έχουν ως εξής: «όπως ξέρετε ανακοινώθηκε από την Τουρκική πλευρά ότι τελικώς θα συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια κατά του Καντάφι με την παρουσία στολίσκου στην περιοχή της Μεσογείου. (…) Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι υπό τον μανδύα της συμμετοχής σε μία εκστρατεία κατά του Καντάφι, μπορεί να υπάρξουν προηγούμενα τα οποία θα τα βρούμε μπροστά μας. (…) Ένας μικρός στόλος όπως ανακοινώθηκε από την τουρκική κυβέρνηση και ο οποίος όπως αντιλαμβάνομαι και υποπτεύομαι, για να είμαι ακριβέστερος, θα κινείται στην ελληνική ΑΟΖ – νότια της Κρήτης.
Βλέπουμε στο χάρτη θα το έχετε προσέξει και εσείς μία γραμμή στα θαλάσσια βόρεια σύνορα της Λιβύης, που «τέμνει» τη θάλασσα σε κάποιο σημείο. Και αναρωτιέμαι: Αυτή η γραμμή είναι αυθαίρετη; Τραβήχτηκε με κάποιο κριτήριο; (…) Όπως ξέρετε, υπάρχει μία συζήτηση την οποία είχαμε ξεκινήσει με πολύ μεγάλη προσπάθεια, εμείς, ως κυβέρνηση της Ελλάδος, τότε, για να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ μεταξύ του ελληνικού εδάφους και των νησιών – δηλαδή νότια της Κρήτης – και των ακτών της Λιβύης.
Γιατί η Ελλάδα έχει κάθε έννομο συμφέρον, αυτή τη ζώνη να την προβάλλει, να την υπερασπίζεται και σίγουρα όχι να την διαπερνούν τα τουρκικά πολεμικά σκάφη. Να κάνουν δηλαδή περιπολίες σε αυτό που η Ελλάδα θεωρεί ότι είναι δική της περιοχή. (…) Δε μας φτάνει, που το έκαναν και συνεχίζουν κατά τρόπο προκλητικό στην ΑΟΖ ανατολικά της Ρόδου και στην περιοχή του Καστελλορίζου – και ακούγονται πολλά για κινητικότητα τις τελευταίες ώρες και τις επόμενες μέρες – βλέπουμε τώρα και τον Τουρκικό στόλο, νότια της Κρήτης!»
Υπογράμμισε δε πως «προφανώς ισχύει, έστω και αν δεν υπάρχει οριοθέτηση, κατά κανόνα, η μέση γραμμή ανάμεσα στην Κρήτη – Γαύδο και τις λιβυκές ακτές. Αυτή η γραμμή υφίσταται, και για μένα αυτή η γραμμή έχει σημασία. Πολύ περισσότερο αν βλέπω τον τουρκικό στόλο, να κάνει βόλτες στην περιοχή και να μην υφίσταται ελληνική παρουσία».
Αναφορικά με το θέμα του ιταλικού σκάφους που «αναχαιτίστηκε» από την Τουρκία ο τέως υφυπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ακόμα πως «τις τελευταίες ώρες τίθεται ένα ζήτημα που το έχει θέσει και η Νέα Δημοκρατία, σχετικά με το τι γίνεται στην περιοχή του Καστελορίζου και τις έρευνες που γίνονταν εκεί από ιταλικό σκάφος. Το σεισμογραφικό ιταλικό σκάφος όπως ξέρετε που ερευνούσε για λογαριασμό ισραηλινών συμφερόντων, απομακρύνθηκε από την περιοχή μετά την παρέμβαση της Τουρκίας. Υπάρχουν λοιπόν θέματα σοβαρά, τα οποία υπό τον μανδύα της κρίσης, μας αφορούν άμεσα».
πηγη:Nationalpride

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!