Παπανδρέου: Υποχρεωτική η εμπλοκή μας στη Λιβύη.

“Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ο επιτήδειος ουδέτερος στις εξελίξεις στην περιοχή. Η στάση αυτή δεν θα βοηθούσε τα εθνικά συμφέροντα”, ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενημερώνοντας τη Βουλή για την στάση της κυβέρνησης σε σχέση με τα γεγονότα στη Λιβύη.

Στην ομιλία του, ο κ. Παπανδρέου δικαιολόγησε τις επιλογές της διεθνούς κοινότητας για τη Λιβύη, προκειμένου, όπως ανέφερε, να αποφευχθεί η ομαδική σφαγή αμάχων και ένα συνεπαγόμενο μαζικό κύμα μετανάστευσης, καθώς και για να υπηρετηθούν οι δημοκρατικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Σημείωσε δε, πως η παρουσία της Ελλάδας στο πλευρό των χωρών που τάσσονται υπέρ της ένοπλης πίεσης στο καθεστώς Καντάφι, με την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης, είναι σύμφωνη με τις πάγιες θέσεις της εξωτερικής της πολιτικής για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.
“Ως χώρα, έχουμε συμφέρον να συμβάλλουμε στην ενίσχυση της διεθνούς μας αξιοπιστίας χωρίς την λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών”, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, παρατηρώντας πως, όταν η Ελλάδα αξιώνει την υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο και την ΠΓΔΜ, δεν μπορεί να αντιτάσσεται στις σημερινές.
Οι πολεμικές ενέργειες εναντίον της Λιβύης ωστόσο, θα πρέπει να συνοδευτούν και από μία συνολική πολιτική προσέγγιση, που θα αποσκοπεί στην προώθηση της εθνικής συνεννόησης στη χώρα αυτή και στον σεβασμό της νομιμότητας.
“Πολλοί μπορεί να σκέφτονται μόνον το σήμερα. Εμείς ως φίλος του λιβυκού λαού οφείλουμε να σκεφτόμαστε και την επόμενη μέρα. Θα πρέπει να ξέρει ότι έχει ένα φίλο, με αρχές, ανιδιοτελή, έτοιμο να βοηθήσει τον λιβυκό λαό στην ανοικοδόμηση της πατρίδας του. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ο επιτήδειος ουδέτερος στις εξελίξεις. Η απουσία της Ελλάδας δεν θα βοηθούσε τα εθνικά μας συμφέροντα. Θα είμαστε παρόντες με την δύναμη αρχών, με σεβασμό στις υποχρεώσεις μας και στην ανάγκη για δημοκρατική αναγέννηση της περιοχής” ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Βενιζέλος: “Καμία απειλή από τη Λιβύη”
Οι διευκολύνσεις υποστηρικτικού χαρακτήρα που παρέχει η χώρα μας προς φίλες και σύμμαχες χώρες απορρέουν από το δικαιοπρακτικό πλαίσιο του ΟΗΕ, το κανονιστικό πλαίσιο της απόφασης 1973 του ΟΗΕ για τη Λιβύη και το άρθρο 28 παράγραφος 2 του Συντάγματος σχετικό με την ένταξη μας στα Ηνωμένα, διευκρίνισε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι οι χώρες που υποβάλλουν αιτήματα τέτοιου χαρακτήρα προς την Ελλάδα επικαλούνται την απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Αναφερόμενος στα μέσα που έχουν ανακοινωθεί ότι διαθέτει η χώρα μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι είναι πολύ σημαντικό το ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης να επιχειρεί εντός της περιοχής εθνικής δικαιοδοσίας. Η φρεγάτα και το ελικόπτερο θα επιχειρούν, στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη.
Όσον αφορά στις πληροφορίες περί διάθεσης 4 F-16 στο ΝΑΤΟ, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε μία ενημέρωση για τις δυνατότητες διάθεσης που έχουμε αλλά τις πολιτικές αποφάσεις, ποια στιγμή και με ποιο πλαίσιο λαμβάνει η κυβέρνηση η οποία έλαβε υπόψιν της ότι ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ θα πρέπει να βρίσκεται στο κεντρικό ρεύμα, τις σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο και τη γεωγραφική εγγύτητα με τη Λιβύη.
Παράλληλα επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στη χώρα μας από τα οπλικά συστήματα που διαθέτει η Λιβύη. Η εμβέλεια τους είναι συντριπτικά μικρότερη ακόμη και αν ληφθεί υπόψιν και το θεωρητικό επίπεδο εμβέλειας τους.
Επίσης δήλωσε ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την προστασία των στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε συνεργασία με το λιμενικό και την αστυνομία.
Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για “εμφανή περίοδο αμηχανίας” του ΟΗΕ για να λάβει τη “δύσκολη” απόφαση για τη Λιβύη.
Σε επίπεδο ΕΕ, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αίτημα προς τη χώρα μας όσον αφορά στην πρωτοβουλία για ανάληψη ανθρωπιστικών δράσεων.
Εν τω μεταξύ στο Ναύσταθμό της Σούδας και την 115 πτέρυγα Μάχης βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας και μέχρι σήμερα νωρίς το πρωί ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος. Στη Σούδα έχουν προσγειωθεί τα αεροσκάφη της Νορβηγίας -ανάμεσα τους ένα C-130- και αναμένονται εντός της ημέρας τα αεροσκάφη του Κατάρ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!