Οι επιλογές των Αθηνών: Οι εξής... μία







By David Oakley
Δημοσιεύθηκε: 07:48 - 31/05/11



Από την άποψη των επενδυτών, η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα ανύπαρκτο δίλημμα: δεν έχει άλλη επιλογή παρά να κηρύξει στάση πληρωμών εξαιτίας της επικίνδυνης δημοσιονομικής της κατάστασης, αλλά μια τέτοια κίνηση μόνο θα επιδεινώσει τα προβλήματά της.



Κι αυτό εξηγεί την αναρρίχηση των yields των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή του κόστους δανεισμού της, στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ όλων των μεγάλων οικονομιών στον κόσμο. Τα προβλήματα της Αθήνας μοιάζουν ανυπέρβλητα και οι διαφορές μεταξύ των ρυθμιστών για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν δεν βοηθούν.


Το νέο σχέδιο, που περιλαμβάνει άμεση παρέμβαση στην οικονομία της χώρας, αύξηση των δανείων από τη διεθνή κοινότητα και εθελοντική παράταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμών της Ελλάδας από τους ιδιώτες πιστωτές, είναι, άρα, γεμάτο κινδύνους, λένε οι αναλυτές.


Πρώτον, η εθελοντική παράταση του προγράμματος αποπληρωμών θα θεωρηθεί χρεοστάσιο από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης. Η Standard & Poor’s έχει προειδοποιήσει ότι θα υποβαθμίσει την ελληνική οικονομία σε "D" (default, χρεοστάσιο), είτε είναι εθελοντική είτε υποχρεωτική, καθώς θα πυροδοτηθεί το αποκαλούμενο "πιστωτικό γεγονός".


Κάτι τέτοιο θα παγώσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας, αφού η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει ότι σε τέτοια περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για δάνεια, αποκόπτοντάς τες από μία ζωτική πηγή χρηματοδότησης.
Επιπλέον, θα προκαλέσει κι άλλη αύξηση στα yields, καθώς οι επενδυτές που θα συνεχίζουν να έχουν ομόλογα θα υποχρεωθούν να τα πουλήσουν, αφού οι περισσότεροι είναι υποχρεωμένοι να μη διατηρούν χρεοκοπημένα χρεόγραφα.


Οι ρυθμιστές έχουν υπονοήσει όμως ότι οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορούσαν να πειστούν να κρατήσουν τα ελληνικά ομόλογά τους για να μειωθεί ο κίνδυνος ξεπουλήματος στις αγορές ομολόγων των Αθηνών.


Με άλλα λόγια, αυτές οι τράπεζες θα ξαναδανείσουν λεφτά στην Αθήνα όταν λήξουν αυτά τα δάνεια, μιμούμενες την αποκαλούμενη συμφωνία της Βιέννης του 2009, όταν οι αυστριακές τράπεζες συμφώνησαν να μετακυλίσουν χρέη στις κυβερνήσεις της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, που αντιμετώπιζαν μεγάλα προβλήματα.


Ωστόσο, ένας ακόμη κίνδυνος είναι ότι μια εθελοντική παράταση του προγράμματος αποπληρωμών μπορεί και πάλι να θεωρηθεί "πιστωτικό γεγονός" στις αγορές credit default swaps.
Αν μια εθελοντική στάση πληρωμών θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός -κάτι που θα αποφασίσει μια ομάδα τραπεζών και hedge funds-, τότε οι ευρωπαϊκές τράπεζες που είχαν πουλήσει CDSs σε άλλες τράπεζες και επενδυτές,
στην περίπτωση χρεοστασίου θα υποχρεωθούν να πληρώσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε ασφάλιστρα κάλυψης.
Πολλές τράπεζες που έχουν πουλήσει κάλυψη πιστεύεται ότι είναι
γερμανικές και γαλλικές, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης.

ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!