Εκπαιδευτικές ασκήσεις µε το Ισραήλ

s


Λουκάς Δημάκας
ΣΥΝΕΚΠΑΙ∆ΕΥΣΗ στο Ισραήλ ελληνικών αεροσκαφών µε µοίρα ισραηλινών µαχητικών περιλαµβάνει το αναβαθµισµένο πρόγραµµα κοινών αεροπορικών ασκήσεων των Πολεµικών Αεροποριών των δύο χωρών.
Τα προγράµµατα συνεκπαίδευσης – στην Ελλάδα και το Ισραήλ – είναι απότα βασικά θέµατα στην ατζέντα των συνοµιλιών που έχει στο Τελ Αβίβ ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αντιπτέραρχος Β. Κλόκοζας κατά την εξαήµερη επίσηµη επίσκεψή του,που άρχισε το Σάββατο, προσκεκληµένος του ισραηλινού οµολόγου του.




Η αναβάθµιση των αµυντικών σχέσεωντων δύο χωρών αντανακλά, σύµφωνα µε πήγες του ελληνικού Πενταγώνου, την πρόοδο στη στρατηγική σχέση των δύο χωρών που ήδη προωθείται σε πολλούς τοµείς – τουριστικό, ενεργειακό,εµπορικό, διπλωµατικό. Στο φόντο των αµυντικών σχέσεων περιλαµβάνονται – όταν το επιτρέψουν οι δηµοσιονοµικές συνθήκες – και συνεργασία σε αγορές ή συµπαραγωγές όπλων, ενώ ήδη ισραηλινή εταιρεία είναι µεταξύ αυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συµµετοχή στη µερική αποκρατικοποίηση των ΕλληνικώνΑµυντικών Συστηµάτων (ΕΑΣ –πρώην ΠΥΡΚΑΛ/ΕΒΟ). Από ελληνικής πλευράς µεταξύ των όπλων για τα οποία έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον – και συζητείται η απόκτηση µε διακρατική συµφωνία –είναι το σύστηµα καθοδήγησης SPICE το οποίο τοποθετείται (σε µορφή kit) σε βόµβες γενικής χρήσης που υπάρχουν ήδη στο ελληνικό οπλοστάσιο, µε αποτέλεσµα την αύξηση τόσο της ακρίβειας προσβολής στόχων εδάφους όσο και του βεληνεκούς τους (πάνω από 30 µίλια). Η αεροπορική άσκηση των Ισραηλινών που επρόκειτο να γίνει τον Μάιο µε µεταστάθµευση αεροσκαφών στη Σούδα µετατίθεται για αργότερα λόγω της εµπλοκής της βάσης στις επιχειρήσεις στη Λιβύη – ενδεχοµένως µάλιστα να γίνει και αλλαγή της έδρας. Ασκηση µε ελικόπτερα –Αεροπορίας και Στρατού – σχεδιάζεται να γίνει στην περιοχή της Θεσσαλίας, ενώ πήγες αναφέρουν ότι έχει σχεδιαστεί και «δυναµικό» πρόγραµµα µε κοινούς εναέριους ανεφοδιασµούς και συνεργασίες µαχητικών στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΝΕΑ,Aναδημοσίευση απο Nationalpride

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!