Βραβείο Καρόλου στον Τρισέ ως υπέρμαχο του σταθερού ευρώ

Picture 0 for Τήρηση του Μνημονίου ζητά ο Τρισέ
Ανάλυση της Elke Silberer για τοΓερμανικό Πρακτορείου Ειδήσεων dpa, με τίτλο «Βραβείο Καρόλου στον Τρισέ ως υπέρμαχο του σταθερού ευρώ», αναφέρει τα εξής:
Η Ελλάδα οικονομικά στο χείλος του γκρεμού, καμιά λύση στον ορίζοντα και το βραβείο του Καρόλου προτρέπει: Σώστε το ευρώ! Ο Ζ. Κ. Τρισέ τα κατάφερε – ακόμη και σε εποχές κρίσης. Γι’ αυτό και θα λάβει το “Βραβείο Καρόλου”.

Σώστε το ευρώ! Το μήνυμα της απονομής του Βραβείου Καρόλου στις 2 Ιουνίου στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ.Κ. Τρισέ είναι ξεκάθαρο. Πρέπει να διασφαλιστούν η νομισματική ένωση και το σταθερό ευρώ. Ο Τρισέ προστάτεψε το ευρώ – κατά τη χρηματοπιστωτική και κατά την κρίση χρέους, τουλάχιστον μέχρι τώρα. Ο Γάλλος θα παραλάβει το Βραβείο Καρόλου ως προσωπικότητα συμβολική για τη σταθερότητα του ευρώ, τη συνοχή της ΟΝΕ και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας.
Ο Τρισέ θα παραλάβει το μετάλλιο και τον αναμνηστικό πάπυρο στις 2 Ιουνίου, σε τελετή στην αίθουσα στέψεων του Δημαρχείου του Άαχεν. Τον πανηγυρικό λόγο θα εκφωνήσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Μ. Μπαρόζο.
Ο υπερκομματικός πρόεδρος της ΕΚΤ θεωρείται άκαμπτος και στέρεα βάση σε εποχές κρίσεων. Στο αιτιολογικό της απονομής του βραβείου αναφέρεται: Ο Τρισέ κυρίως ενέπνευσε εμπιστοσύνη στους πολίτες για το ευρώ. Ασφαλώς αυτό μπορεί να θεωρηθεί και καθήκον του νέου προέδρου. Ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι θα είναι το φθινόπωρο ο διάδοχος του Τρισέ.
Για δεύτερη φορά το ευρώ βρίσκεται στο επίκεντρο του Βραβείου Καρόλου. Το 2002, όταν ακόμα εκείνο θεωρούνταν ξένο σώμα στα χρηματιστήρια, το ίδιο το νόμισμα έλαβε το Βραβείο Καρόλου ως έπαινος για τις συνολικές προσπάθειες της ΕΕ. Ο προκάτοχος του Τρισέ Βιμ Ντουίζενμπεργκ άξιζε να παραλάβει το βραβείο.
Έστω και αν το ευρώ τα πηγαίνει καλά ακόμα, η νομισματική ένωση, εννιά χρόνια αργότερα έχει τρωθεί. Η Κοινότητα αναγκάστηκε να βοηθήσει τους δημοσιονομικούς παραβάτες Ιρλανδία και Πορτογαλία, η Ελλάδα βρίσκεται οικονομικά στο χείλος του γκρεμού, η Ευρώπη ερίζει για λύσεις και ο Τρισέ αναγκάστηκε ακόμα και να πάρει θέση στις ‘σπέκουλες’ περί εξόδου από την ΟΝΕ χωρών που πλήττονται από την κρίση. Κάτι τέτοιο είναι «παράλογο», αποφάνθηκε..
Ακόμα έχουν πολλοί στα αυτιά τους την προειδοποίηση της γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ στην περσινή απονομή του Βραβείου Καρόλου. «Αν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει και η Ευρώπη», είχε πει στον πανηγυρικό της λόγο για τον πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τασκ.
Η Ευρώπη χρειάζεται την Πολιτική ’Ενωση – λέει το διευθυντικό όργανο του Βραβείου Καρόλου και συνδέει – εντελώς ασυνήθιστα – την απονομή του βραβείου στον Τρισέ με αυτό το πολιτικό αίτημα. Η Πολιτική Ένωση πρέπει να συντονίζει αποτελεσματικά τη οικονομική, τη χρηματοπιστωτική και τη δημοσιονομική πολιτική, τονίζουν.
Σίγουρα ο Μπαρόζο στον πανηγυρικό του θα ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα, θεωρεί ο εκπρόσωπος της επιτροπής για το Βραβείο Καρόλου, Γιούργκεν Λίντεν. Όχι μόνο η δημοσιονομική κρίση απαιτεί αυτή την πολιτική και πολιτικοοικονομική απάντηση, αλλά και η παγκόσμια κατάσταση: Δημοσιονομική κρίση στην Αμερική, αφρικανική επανάσταση, οι οικονομικές συνέπειες της πυρηνικής καταστροφής στην Ιαπωνία. Η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει σε όλα αυτά με μία Πολιτική Ένωση.                     e dragoumanos

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!