H αντιπολίτευση πνίγει τις ελπίδες ενότητας





Ο Αντώνης Σαμαράς, ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας, δηλώνει ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τα νέα μέτρα λιτότητας, απογοητεύοντας τις ελπίδες των ξένων πιστωτών ότι οι πολιτικές τάξεις της χώρας θα ενωθούν σε μια προσπάθεια της τελευταίας ώρας, να αποτραπεί χρεοστάσιο στο εθνικό χρέος.



«Μου ζητούν να υποστηρίξω να δοθεί το ίδιο φάρμακο σε κάποιον που πεθαίνει από αυτό το φάρμακο. Δεν θα το κάνω,» δήλωσε ο κ. Σαμαράς, πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέντευξή του στους Financial Times.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση σκοπεύει να ενεργοποιήσει πακέτο 28 δισ. ευρώ σε περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να εξασφαλίσει την επόμενη δόση των 12 δισ. ευρώ από το διεθνές δάνειο 110 δισ. ευρώ που χρειάζεται για να αποφύγει την στάση πληρωμών.



Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέδωσαν δημόσια έκκληση προς όλα τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας να υποστηρίξουν το πρόγραμμα λιτότητας, δηλώνοντας ότι «η εθνική ενότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας.»


Όταν όμως ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο κ. Σαμαράς συνομίλησαν την περασμένη εβδομάδα για την δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας, οι συνομιλίες κατέρρευσαν με αντιπαλότητα και ο κ. Παπανδρέου επέλεξε την εναλλακτική του ανασχηματισμού του υπουργικού συμβουλίου.
Η κυβέρνηση έχει μικρή πλειοψηφία στην Βουλή των 300, αλλά και οι 155 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν την ψήφο εμπιστοσύνης της Τρίτης.


Αν και η ψήφος υποδεικνύει ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να περάσει τα μέτρα λιτότητας την επόμενη εβδομάδα, οι διεθνείς πιστωτές ανησυχούν βαθιά για το εύφλεκτο πολιτικό κλίμα. Φοβούνται ότι οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να αποτραπεί στάση πληρωμών και σοβαρό σοκ στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, ίσως δεν εφαρμοστούν ποτέ, αν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και αντιμετωπίσουν την απειλή της κρίσης χρεών ως κατάσταση εθνικής εκτάκτου ανάγκης.


Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι η βασική αντίθεσή του στην πολιτική της κυβέρνησης είναι ότι διώχνουν την ζήτηση από την οικονομία, αυξάνοντας το φορολογικό βάρος, ενώ η Ελλάδα παραμένει σε βαθιά ύφεση. Αυτό το γεγονός έχει εξοντώσει το ηθικό των πολιτών, που ήδη υποφέρουν από υψηλή ανεργία και περικοπες μισθών, κι έχει προκαλέσει λουκέτα σε επιχειρήσεις, και φοροδιαφυγή ή έξοδο από την χώρα.


«Όταν, παρά τις θυσίες, δεν βλέπεις φως στην άκρη του τούνελ, εξοργίζεσαι, και εξοργίζεσαι με το σύστημα, όχι μόνο με συγκεκριμένους πολιτικούς και κόμματα. Και αυτό είναι επικίνδυνο,» δηλώνει ο κ. Σαμαράς.


"Η ρευστότητα είναι το κορυφαίο, κορυφαίο πρόβλημα της οικονομίας. Φανταστείτε τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία, όταν δεν υπάρχουν ιδιωτικές δαπάνες, ούτε κρατικές δαπάνες, ούτε άμεσες ξένες επενδύσεις. Τα πάντα κλείνουν. Επικρατεί έξοδος ταλέντων, μορφωμένοι άνθρωποι φεύγουν από την χώρα.»


Η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει τον ΦΠΑ, να μειώσει τους συντελεστές φόρων επιχειρηματικών κερδών και να μειώσει κάθετα τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών, για να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη, τονίζει ο κ. Σαμαράς.


Σύμφωνα με προσχέδιο έκθεσης των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν, οι προτάσεις της ΝΔ για φορολογικές περικοπές «δεν είναι ρεαλιστικές ούτε συμβατές με τους συνολικούς στόχους του προγράμματος προσαρμογής.»


Ωστόσο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι θα ήταν «αντι-ελληνικό και αντι-ευρωπαϊκό» να προωθούνται πολιτικές που δεν παράγουν αρκετά έσοδα ώστε να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού. «Η Ελλάδα ήταν πάντα μια χώρα πολύ φιλοευρωπαϊκή. Δεν πρέπει να χάσουμε την φιλοευρωπαϊκή μας ταυτότητα.»
Παρά τις βαθιές διαφορές του με τον κ. Παπανδρέου, δίνει έμφαση στο ότι
έχει συμφωνήσει με τον βασικό στόχο της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, μείωση του δημοσίου χρέους σε βιώσιμα επίπεδα και αποτροπή αναδιάρθρωσης χρέους. «Λέω όχι και ξανά όχι στην αναδιάρθρωση,» τονίζει ο κ. Σαμαράς.


Ζητεί την εισαγωγή κοινών ομολόγων ευρωζώνης και δήλωσε ότι εκτιμά τον ουσιώδη ρόλο που έχει διαδραματίσει η ΕΚΤ στην παροχή ρευστότητας προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, που έχουν κλειστεί έξω από τις αγορές κεφαλαίου. «Αν η ΕΚΤ επρόκειτο να κόψει αυτή την πηγή κεφαλαίων, θα ερχόταν το τέλος της οικονομίας μας, διότι δεν έχουμε διατραπεζική αγορά,» δήλωσε.

ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!