Μικροτσίπ στα κατοικίδια

Μικροτσίπ στα κατοικίδια

Σαρωτικές αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο για την προστασία των ζώων. Όλα τα κατοικίδια θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν τσιπ, βιβλιάριο υγείας και διαβατήριο. Τι θα ισχύει στις πολυκατοικίες
Προς τη Βουλή οδεύει το νομοσχέδιο για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή την χρησιμοποίηση τους με κερδοσκοπικό σκοπό.

Σύμφωνα με το νέο διορθωμένο σχέδιο νόμου, αναμένεται να δημιουργηθεί Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Σήμανσης και Καταγραφής των ζώων συντροφιάς (σκύλων και γατιών) αλλά και των ιδιοκτητών τους που αναμένεται να αποτελέσει βασικό εργαλείο διαχείρισης για την προστασία τους από την απώλεια αλλά και από ενδεχόμενες κακοποιήσεις.
Στο εξής, απαγορεύονται τα τσίρκο, δημιουργείται διαδικτυακή βάση για τα τσιπ, γίνονται αυστηρότερες οι ποινές για την κακοποίηση των ζώων ενώ οι δήμοι θα είναι πλέον υπεύθυνοι να δημιουργήσουν καταφύγια για τα αδέσποτα της πόλης τους μέσα σε δύο το πολύ έτη.
Θα επιτρέπεται η μεταφορά των ζώων από όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μέσα σε ειδικά κλουβιά.  Οι ιδιοκτήτες ζώων θα μπορούν να διατηρούν μέχρι δύο ζώα στο σπίτι τους, ακόμα και αν ο κανονισμός της πολυκατοικίας τους το απαγορεύει, ενώ όσοι μένουν σε μονοκατοικίες ή διπλοκατοικίες θα μπορούν να διατηρούν όσα ζώα θέλουν σε αυτές, αν τηρούνται οι υγειονομικές διατάξεις.
Τσιπ και βιβλιάριο υγείας
Όλα τα ζώα θα πρέπει υποχρεωτικά πλέον να έχουν τσιπ, ενιαίο βιβλιάριο υγείας και διαβατήριο. Ενώ όλοι οι αδέσποτοι σκύλοι που περισυλλέγονται θα πρέπει υποχρεωτικά να τσιπάρονται πριν δοθούν για υιοθεσία.
Βέβαια το σχέδιο νόμου δεν διευκρινίζει, πόσο θα κοστίζει αυτή η σήμανση γιατί μέχρι σήμερα είναι αρκετά ακριβή γι' αυτό και πολλοί φιλόζωοι δεν έχουν τσιπάρει τα ζώα τους.
Οι δήμοι όλης της χώρας πλέον, θα πρέπει αναγκαστικά να δημιουργήσουν και σύστημα περισυλλογής των αδέσποτων αλλά και καταφύγια, μέσα στα επόμενα 2 χρόνια από την ψήφιση του νόμου ενώ ο κάθε δήμος θα είναι υπεύθυνος για κάθε βλάβη που προκαλείται σε τρίτους από τα αδέσποτα ζώα.
Στα δημοτικά καταφύγια εκτός από την ιατρική περίθαλψη που θα παρέχουν στα αδέσποτα ζώα, θα αποτελούν και χώρους προσωρινής παραμονής των αδέσποτων ζώων, τα οποία στη συνέχεια θα επιτρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον, το οποίο όμως θα πρέπει να βρίσκεται μακριά από σχολεία, υπηρεσίες υγείας κτλ.
Μετά από τους χιλιάδες διασυρμούς που έχει δεχθεί η χώρα μας για τις επαναλαμβανόμενες κακοποιήσεις ζώων, η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείρισή τους θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μη εξαγοράσιμη και χρηματική ποινή μέχρι 30.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το διοικητικό πρόστιμο.
Σε περιπτώσεις υποτροπής, οι ποινές θα γίνονται ακόμα αυστηρότερες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!