Οι άριστοι και οι επίφοβοι στο κλαμπ του ΑΑΑ




Αυστραλία: Με χαμηλό χρέος, ισχυρές τράπεζες και μια οικονομία που ευνοείται από τις εξαγωγές προς την Κίνα, η Αυστραλία δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο υποβάθμισης. Η αδυναμία της έγκειται στην ανατίμηση του εθνικού νομίσματος (αποτέλεσμα του ράλι των πρώτων υλών), που πλήττει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της.

Αυστρία: Το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας μπορεί να θεωρείται διαχειρίσιμο, όμως η έκθεση των τραπεζών της στις πιο επισφαλείς αγορές της Ευρώπης αποτελεί σαφώς ξεκάθαρη εστία κινδύνου. Σε μία πιθανή κλιμάκωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, η αξιολόγηση ΑΑΑ της Αυστρίας δεν θα είναι ασφαλής.




Καναδάς: Ευνοείται κυρίως από την ισχυρή ζήτηση για εξαγωγές πρώτων υλών, ενώ διαθέτει ένα υγιές τραπεζικό σύστημα. Όμως, η σημαντική εξάρτηση της οικονομίας από τη γειτονική αμερικανική, την καθιστά ευάλωτη απέναντι σε μια κρίση στις ΗΠΑ. Κίνδυνος και τυχόν διόρθωση στις αγορές εμπορευμάτων.

Δανία: Πρόκειται για μια χώρα με χαμηλό χρέος. Με δεδομένο ότι δεν έχει υιοθετήσει το ευρώ, έχει την ευελιξία του δικού της νομίσματος, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει ως όπλο για να αντιμετωπίσει τυχόν μείωση της ζήτησης στις ευρωπαϊκές χώρες που αποτελούν τις βασικές αγορές για τα προϊόντα της.

Φιλανδία: Το χρέος της είναι χαμηλό με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Εστία ανησυχίας για την αξιολόγηση αποτελούν οι μη ευνοϊκές δημογραφικές τάσεις που προκαλούν μακροπρόθεσμες ανησυχίες για τα δημόσια οικονομικά.

Γαλλία: Από τις ευρωπαϊκές χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ, η Γαλλία θεωρείται από τους οικονομολόγους η πιο επίφοβη για υποβάθμιση. Με «γενναιόδωρο» κράτος και υψηλό έλλειμμα, προκαλεί ανησυχίες οι οποίες αποτυπώνονται τελευταία στην αύξηση του spread των γαλλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών.

Γερμανία: Το γερμανικό θεωρείται το ασφαλέστερο από τα ΑΑΑ της Ευρωζώνης. Έστω και εάν η χώρα παραβιάζει πλέον τους δημοσιονομικούς κανόνες, τους οποίους η ίδια είχε απαιτήσει κατά τη δημιουργία του ευρώ.

Χονγκ Κονγκ: Η οικονομία του επηρεάστηκε αισθητά από την ύφεση του 2008-2009. Πλέον εμφανίζει ισχυρή ανάπτυξη και υγιή δημόσια οικονομικά. Το Χονγκ Κονγκ πολύ δύσκολα θα έφτανε στην υποβάθμιση.

Λουξεμβούργο: Με χαμηλό έλλειμμα και χρέος, αυτό το ΑΑΑ θεωρείται ιδιαίτερα ασφαλές. Με δεδομένη την υψηλή εξάρτηση της μικροσκοπικής αυτής οικονομίας από τον τραπεζικό της κλάδο, μια ενδεχόμενη παγκόσμια τραπεζική κρίση θα μπορούσε να αποτελέσει εστία κινδύνου.

Ολλανδία: Η Ολλανδία εφάρμοσε ένα σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής, σχεδόν αμέσως αφότου βγήκε από την ύφεση. Πρόκειται όμως για μια οικονομία με μεγάλη εξάρτηση από τις εξαγωγές.

Νορβηγία: Με διψήφιο δημοσιονομικό πλεόνασμα και ένα κρατικό οργανισμό που συσσωρεύει και επενδύει τα πετρελαϊκά έσοδα των τελευταίων 30 ετών, η Νορβηγία δεν πρόκειται να απασχολήσει τα επόμενα χρόνια τους οίκους αξιολόγησης.

Σουηδία: Ένα ακόμα ασφαλές ΑΑΑ, αφού η χώρα εμφανίζει πλεονασματικό προϋπολογισμό και ένα από τα χαμηλότερα χρέη στην Ευρώπη. Η οικονομία παρουσιάζει βέβαια υψηλή εξάρτηση από τις εξαγωγές.

Σιγκαπούρη: Το χρέος μπορεί να κυμαίνεται κοντά στο 100% του ΑΕΠ, όμως, ο πλεονασματικός προϋπολογισμός καθιστά την αξιολόγηση ΑΑΑ χαμηλού ρίσκου. Ως διεθνές κέντρο εμπορίου, η Σιγκαπούρη έχει μια οικονομία που επηρεάζεται από τις παγκόσμιες τάσεις.

Ελβετία: Το ελβετικό φράγκο έχει υπάρξει ένα από τα λίγα επενδυτικά καταφύγια αυτής της κρίσης, μαρτυρώντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομία της χώρας. Όμως, η ανατίμηση του νομίσματος αποτελεί πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, καθώς υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της.

Ην. Βασίλειο: Αυτό το ΑΑΑ θεωρείται ένα από τα πιο επισφαλή, παρότι η κυβέρνηση Κάμερον εφαρμόζει ένα ευρύ πρόγραμμα λιτότητας. Σίγουρα δεν βοηθούν και οι αδύναμες επιδόσεις της βρετανικής οικονομίας.

Φορολογικοί Παράδεισοι: Λιχτενστάιν, Νήσος του Μαν και Γκέρνσεϊ απολαμβάνουν την άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση λόγω του καθεστώτος τους ως φορολογικών παραδείσων. Εάν Ευρώπη και ΗΠΑ εντείνουν τη δράση τους κατά των προορισμών αυτού του είδους, οι οίκοι ενδέχεται να τους δουν με άλλο μάτι. 

ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Σχόλια

Ο χρήστης JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε…
ΕΠΕΣΤΡΕΨΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΡΚΕΤΟ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ-ΦΙΛΕΣ ΝΑ ΜΑΘΩ ΝΕΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ Ο ΝΕΟΣ ΜΗΝΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙ ΟΛΟΥΣ ΚΑΛΑ ΣΤΗ ΜΠΛΟΚΟΓΕΙΤΟΝΙΑ!!!!
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!