Με σχέδιο 2 τρισ. ευρώ, 3 σημείων οι Ευρωπαίοι δίνουν οριστική λύση στην κρίση χρέους στις 4 Νοεμβρίου




Με «πυρομαχικά» 2 τρισ. ευρώ και έξι εβδομάδες διορία, έως τις 4 Νοεμβρίου, επιχειρούν Γάλλοι και Γερμανοί να δώσουν ένα οριστικό τέλος στην ελληνική κρίση και στη μετάδοσή της στην υπόλοιπη Ευρώπη.


Αναγνωρίζοντας πλέον ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος που τη βαραίνει, η Ευρώπη προετοιμάζεται για μια ευρεία αναδιάρθρωση και καταρτίζει σχέδια για την προστασία από αυτή των χωρών που θεωρούνται πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν –και βέβαια πολύ μεγάλες για να διασωθούν.  
Γαλλικές και γερμανικές αρχές άρχισαν ήδη να δουλεύουν πάνω σε μία στρατηγική τριών σταδίων. Πηγές του ξένου Τύπου αναφέρουν ότι κατά τη συνάντηση του G20 στην Ουάσιγκτον έγινε σημαντική πρόοδος στο σχέδιο. Δεν είναι τυχαίο ότι το ανακοινωθέν του G20 που εκδόθηκε την Παρασκευή έδινε προθεσμία έξι εβδομάδων για την επίλυση της κρίσης. Η λύση θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο του G20 που θα γίνει στις 4 Νοεμβρίου στις Κάννες.
Το σχέδιο έχει ως εξής: Πρώτα θα πραγματοποιηθεί η κεφαλαιακή ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών με πολλές δεκάδες δισ. ευρώ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ελληνική χρεοκοπία –και ενδεχομένως η πορτογαλική- δεν θα προκαλέσει συστημική κρίση. Οι αρχές ελπίζουν ότι κάποιες τράπεζες θα μπορέσουν να αντλήσουν από την αγορά τα κεφάλαια που χρειάζονται, όμως, διαφορετικά, θα λάβουν κρατική βοήθεια ή κεφάλαια από το European Financial Stability Facility (EFSF).
Το δεύτερο στάδιο προβλέπει την ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης EFSF. Οι αρχές έχουν υπολογίσει ότι απαιτούνται 2 τρισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν όλες οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ιταλίας και της Ισπανίας, στην περίπτωση που οι χώρες αυτές βρεθούν αποκλεισμένες από τις αγορές ομολόγων. Τώρα, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν λύσεις για τη μόχλευση του EFSF. Ουσιαστικά, ακολουθούν την πρόταση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Timothy Geither, έστω και εάν αρχικά είχαν δείξει να την απορρίπτουν.  
Το τρίτο στάδιο προβλέπει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Πρόκειται, εξάλλου, για απαίτηση των Γερμανών, οι οποίοι ζητούν την ελληνική χρεοκοπία, αλλά και την παραμονή της χώρας μέσα στην Ευρωζώνη.  Το σχέδιο προβλέπει haircut 50% στο ελληνικό χρέος και τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος διάσωσης.
Οι Ευρωπαίοι ελπίζουν ότι το σχέδιο θα αντιμετωπίσει τον πανικό των αγορών και θα σταματήσει την κερδοσκοπική επίθεση στην Ιταλία και την Ισπανία.   ΠΗΓΗ:Isotimia

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!