"Οχι άλλο κούρεμα" απαιτούν οι τραπεζίτες






Οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας αντέδρασαν με οργή στις υπόνοιες ότι ορισμένες χώρες της ευρωζώνης θέλουν οι ομολογιούχοι να υποστούν μεγαλύτερες απώλειες από εκείνες που είχαν συμφωνηθεί στο 2ο πακέτο διάσωσης προς την Αθήνα.


Οι τράπεζες και άλλοι ομολογιούχοι αντιστέκονται στην ιδέα που προωθούν χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, όπου «σκληροπυρηνικοί» ζητούν οι ιδιώτες πιστωτές να απαξιώσουν περισσότερο από το 21% που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο.



Το να ξανανοίξει η συμφωνία θα είναι «αντιπαραγωγικό», δήλωσε ο κ. Charles Dallara, managing director του International Institute of Finance, το οποίο συντονίζει τις αντιδράσεις των τραπεζών και των ασφαλιστικών με μεγάλα ανοίγματα σε κρατικά ελληνικά ομόλογα. «Όλοι πρέπει να παραμείνουμε επικεντρωμένοι και να μην αποσπώμαστε».


Η αντίδραση των ομολογιούχων προκύπτει ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Angela Merkel προειδοποίησε ότι μπορεί να μελετηθεί εκ νέου το δεύτερο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι για το έλλειμμα.


Μιλώντας για την αποκαλούμενη τρόικα, που πρόκειται να ξαναρχίσει σήμερα συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση, η κ. Merkel δήλωσε: «Πρέπει τώρα να περιμένουμε να δούμε τι θα βρει η τρόικα και να μας πουν: χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση ή όχι;».


Ο φόβος όσων αντιδρούν, με πρωταγωνιστές τη Γαλλία και την ΕΚΤ, είναι ότι η επιβολή μεγαλύτερου «κουρέματος» θα προκαλέσει νέο κύμα πωλήσεων στις μετοχές των τραπεζών και θα κάνει τις αγορές να επικεντρωθούν πιο επιθετικά στην Ιταλία.


Αντιδρώντας Γερμανός τραπεζίτης δήλωσε: «Αν αυξηθεί το κούρεμα δεν θα έχουμε μεγάλα οφέλη. Θα είναι απλώς πολιτική μανούβρα. Δεν θα κερδίσουμε κάτι άλλο εκτός από ντόμινο».
Αξιωματούχοι της Deutsche Bank επανέλαβαν τα πρόσφατα σχόλια του CEO της γερμανικής τράπεζας, κ. Josef Ackermann, ότι «δεν είναι εφικτό να ξανανοίξει η συμφωνία… Αν αρχίσουμε να ανοίγουμε το κουτί της Πανδώρας, θα χάσουμε πολύ χρόνο και δεν είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει κόσμος πρόθυμος να συμμετάσχει».

ΠΗΓΗ: FT.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!