Οι κατάσκοποι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

... Και είπεν ο Κύριος εις τον Μωυσή: στείλε ανθρώπους σου να ερευνήσουν την Γην Χαναάν. Και ο Μωυσής έστειλε ανθρώπους για να κατασκοπεύσουν την Γην Χαναάν και είπε εις αυτούς: Πηγαίνετε να δείτε πώς είναι η χώρα και ο πληθυσμός της...

Αν δηλαδή, οι κάτοικοι είναι δυνατοί ή αδύνατοι, εάν είναι πολλοί ή λίγοι, εάν ζουν μέσα σε σκηνές ή σε φρούρια…



Κατάσκοποι υπήρχαν πάντα, από την αρχαιότητα, μέχρι και σήμερα. Όπου υπήρξε πόλις και κράτος, όπου υπήρξε πόλεμος, υπήρχαν και κατάσκοποι.
Η γνώση των αντιπάλων, τα όπλα που διέθεταν, τα στρατηγικά σχέδια των επιθέσεών τους και η αριθμητική τους υπεροχή ήταν στοιχεία πολύτιμα για το άλλο στρατόπεδο που επεδίωκε τη νίκη.

* Η κατάσκοπος Δαλιδά, πήρε από τους Φιλισταίους 1.100 κομμάτια ασήμι για να εκμαιεύσει από τον Σαμψών το μυστικό της υπεράνθρωπης δύναμής του. Παριστάνοντας την ερωτευμένη μαζί του, τον πείθει να της πει το μυστικό του και όταν εκείνος την εμπιστεύεται και της ομολογεί πως για να μη χάσει τη δύναμή του δεν πρέπει να κόψει ποτέ τα μακριά του μαλλιά, εκείνη τον κοιμίζει στα γόνατά της και του τα κόβει, παραδίδοντάς τον έτσι ανίσχυρο στους Φιλισταίους.

* Μια πανάρχαια αφήγηση που μας περιγράφει ένα πλήρες κατασκοπευτικό επεισόδιο, υπάρχει στο Κ της «Ιλιάδας» του Ομήρου, όπου ένας Τρώας πάει να κατασκοπεύσει το στρατόπεδο των Ελλήνων, αλλά γρήγορα γίνεται αντιληπτός, τον συλλαμβάνουν, εκείνος τους τα μαρτυράει όλα και τελικά του κόβουν το κεφάλι. Μια παραλλαγή τού επεισοδίου υπάρχει στον «Ρήσο» του Ευριπίδη, όπου ο Τρώας μεταμφιέζεται σε …λύκο, βάζοντας πάνω του ένα λυκοτόμαρο, προκειμένου να μπει στο στρατόπεδο των αντιπάλων.




* Άλλη μια πολύ παλιά σωζόμενη αναφορά στην κατασκοπεία ανάγεται στην εποχή του πολέμου του φαραώ Ραμσή με τους Χετταίους και στη μάχη του Καντές ( περ. 1274. π.Χ. ).
Αν και οι κατάσκοποι είναι πιο γνωστοί ως συλλέκτες πληροφοριών, συχνά χρησιμοποιούνται και για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, προκειμένου να παραπλανήσουν τους αντιπάλους.

Έτσι, ο Χετταίος βασιλιάς Μουταβάλις ( βασίλεψε περίπου από το 1295 έως το 1271 π.Χ. ), έστειλε στο στρατόπεδο των Αιγυπτίων δύο κατασκόπους μεταμφιεσμένους σε λιποτάκτες, με αποστολή να πείσουν τον Φαραώ ότι ο στρατός των Χετταίων ήταν ακόμη μακριά. Ο Ραμσής πίστεψε την ιστορία τους, με αποτέλεσμα να οδηγήσει ένα τμήμα του στρατού του σε μια ενέδρα των Χετταίων. Ευτυχώς για τον Φαραώ, κατάφερε να συλλάβει δύο ακόμα Χετταίους κατασκόπους και τους παρέδωσε στους αξιωματικούς του για ανάκριση.

Μετά από ξυλοδαρμό, οι Χετταίοι απεκάλυψαν ότι είχε στηθεί ενέδρα για την εμπροσθοφυλακή του Ραμσή: η αποκάλυψη αυτή επέτρεψε στον Φαραώ να καλέσει ενισχύσεις και ν’ αποφύγει την καταστροφή στη μάχη που έγινε γνωστή πλέον ως μάχη του Καντές.


Η παλαιότερη απεικόνιση κατασκόπων : Σκηνή από ανάγλυφο του Μεγάλου Ταμπλό στον Ναό του Αμπού Σιμπέλ ( 13ος αιώνας π.Χ. ) που απεικονίζει τη μάχη του Καντές. Οι δύο γονατιστές φιγούρες είναι Χετταίοι κατάσκοποι τους οποίους χτυπούν οι αξιωματικοί του Ραμσή.


* Ο Ιέρων, ο τύραννος των Συρακουσών μίσθωνε τακτικά κατασκόπους, πληροφοριοδότες, αλλά και ωτακουστές, που τους έστελνε μέρα νύχτα παντού, για να ακούν τις ομιλίες και τις απόψεις των ανθρώπων στην πόλη.

* Ο Αννίβας, δεν χρησιμοποίησε μόνο ελέφαντες ως τεθωρακισμένες μεραρχίες, αλλά και ανέπτυξε τον πρόδρομο του σημερινού κρυφού πομπού ασυρμάτου. Καθώς πολιορκούσε μια πόλη στη Σικελία, έστειλε στους εχθρούς έναν δικό του άνδρα, μεταμφιεσμένο σε γέροντα αγρότη, που τάχα ήθελε να πάρει μέρος στην άμυνα της πόλης εναντίον του Αννίβα. Όταν ο κατάσκοπος εκείνος μπήκε στην πόλη, έκανε συνθήματα με καπνό για να καθοδηγήσει την επίθεση του Αννίβα.


Αννίβας

* Ο Τζένγκις Χαν ήταν ο πρώτος στρατηγός που χρησιμοποίησε μόνιμο κλάδο κατασκοπείας. Μεταμφίεζε τους κατασκόπους του σε εμπόρους, που γύριζαν στα παζάρια της Σαμαρκάνδης και της Καμπούλ και επέστρεφαν με πλήρεις χάρτες ολόκληρων περιοχών.

Τζένγκινς Χαν


* Η Αμερικάνικη Επανάσταση, έκανε τα μέλη των οικογενειών και τους φίλους να αλληλοκατασκοπεύονται. Ένας πράκτορας, ο Νάθαν Χαίηλ (1755 - 1776) συνελήφθη από τον ίδιο τον εξάδελφό του!

Νάθαν Χαίηλ


* Η Μάτα Χάρι, η περιφημότερη γυναίκα κατάσκοπος από την εποχή της Δαλιδά, ήταν Ολλανδέζα. Ανήκε στην μεσαία τάξη. Δρούσε ως κατάσκοπος παριστάνοντας την Ινδή χορεύτρια. Κατά τη διάρκεια του χορού, έβγαζε ό,τι φορούσε δείχνοντας στο κοινό τις αγαλματένιες αναλογίες του κορμιού της. Ακόμα και πριν τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, πουλούσε όχι μόνο τον έρωτά της στους άνδρες του αντιπάλου στρατοπέδου, αλλά και πολλά στρατιωτικά μυστικά. Τελικά συνελήφθη από τους Γάλλους και εκτελέστηκε δια τουφεκισμού. Τη στιγμή της εκτέλεσής της, φορούσε ένα κομψότατο φόρεμα και γάντια.


Μάτα Χάρι



* Μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις κατασκοπείας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν η περίπτωση ενός Αλβανού κατασκόπου, γνωστού μόνο με το όνομα «Κικέρων». Αυτός έπιασε δουλειά στην Βρετανική Πρεσβεία, όπου αντέγραψε ολόκληρο το συμμαχικό σχέδιο εισβολής στην Γερμανοκρατούμενη Ευρώπη. Οι Ναζί, το αγόρασαν έναντι του κολοσσιαίου ποσού των 1.200.000 δολαρίων, αλλά ωστόσο δεν θεώρησαν το έγγραφο που παρέλαβαν ως γνήσιο κι αυθεντικό.
Γι’ αυτό λοιπόν, πλήρωσαν τον «Κικέρωνα» με ... πλαστά χαρτονομίσματα!




* Ο μεγαλύτερος κατάσκοπος της νεώτερης εποχής ήταν αναμφίβολα ο Ρίχαρντ Ζόργκε, ένας παλαιός κομμουνιστής, που είχε τόση επιτυχία στο ρόλο του ναζιστή ξένου ανταποκριτή στο Τόκιο, ώστε να γράψει τα περισσότερα τηλεγραφήματα του εκεί Γερμανού πρεσβευτή κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η κωδική του ονομασία στο σινάφι των κατασκόπων, ήταν «Ramsay».Έπειτα από δέκα χρόνια ο Ζόργκε συνελήφθη τελικά από μία χορεύτρια-πράκτορα της αστυνομίας, που τον είδε να σχίζει ένα μήνυμα και να το πετάει έξω από το παράθυρο ενός αυτοκινήτου.

Πριν εκτελεστεί δι’ απαγχονισμού ο Ζόργκε, πρόλαβε να ενημερώσει τον Στάλιν περί της εισβολής του Χίτλερ, και περί του Περλ Χάρμπορ, αλλά η τραγική ειρωνεία είναι ότι ουδείς τον πίστεψε, όπως συνέβη και με τον «Κικέρωνα». Ωστόσο σκοτεινό μυστήριο κάλυψε την εκτέλεσή του. Κάποιοι πιστεύουν πως τελικά διέφυγε μυστικά στην Ρωσία, όπου έζησε και εργάσθηκε για το υπόλοιπο της ζωής του...


Ρίχαρντ Ζόργκε



Πηγές:

Περιοδικό Νewsweek (Τεύχ. Αυγούστου 1960)
http://www.sakketosaggelos.gr
http://blogs.sch.gr/stpapadakis/
http://sp-visible-invisible.blogspot.com

Διαβάστε περισσότερα: http://melitilexeis.blogspot.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!