Ernst & Young: Αναπόφευκτη η ελληνική χρεοκοπία


Μια ελληνική χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη αναφέρει η Ernst & Young, ενώ δίνει 35% πιθανότητα η ευρωπαϊκή οικονομία να διολισθήσει και πάλι σε ύφεση, όπως μεταδίδει το Bloomberg.


"Η κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι υποχώρησης", αναφέρει σε έκθεση της η E&Y. "Η αθέτηση του ελληνικού κυβερνητικού χρέους φαίνεται πλέον αναπόφευκτη. Το βασικό ερώτημα είναι  πότε θα γίνει αυτό και πώς θα γίνει η διαχείριση".

Ταυτόχρονα σημειώνει ότι οι ευρωπαϊκές αρχές ήταν αργές στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν "τα προβλήματα που βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία".

Όπως αναφέρει οι αρχικές προσδοκίες ήταν ότι "το πακέτο διάσωσης που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο για την Ελλάδα θα τερμάτιζε τη μακρά περίοδο της αναποφασιστικότητας και της αβεβαιότητας".

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της E&Y το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να ενισχυθεί κατά 1,6% αυτό το έτος αντί για 2% όπως είχε προηγουμένως εκτιμηθεί. Για το 2012 αναμένεται να επιβραδύνει στο αναιμικό 1,1%.

Σημειώνεται παράλληλα ότι η ΕΚΤ θα κόψει το κόστος δανεισμού αυτό το έτος και το επόμενο διαμορφώνοντας το βασικό της επιτόκιο στο 1% από 1,5% που είναι σήμερα.

Τέλος η E&Y σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικός Σταθερότητας (EFSF) θα πρέπει να ενισχυθεί ώστε να  καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ισπανίας και της Ιταλίας.


Bloomberg: Χρεοκοπία της Ελλάδας "βλέπει" το 93% των αναλυτών

Χρεοκοπία της Ελλάδας εντός του επόμενου έτους "βλέπει" η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων σε έρευνα του Bloomberg. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, το 93% από τους συνολικά 1.031 αναλυτές, επενδυτές και traders που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του πρακτορείου, εκτιμά πως η Ελλάδα θα οδηγηθέι σε χρεοκοπία τους επόμενους 12 μήνες.

Παράλληλα, οι αναλυτές προβλέπουν για τον επόμενο χρόνο οικονομική ύφεση, προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και κοινωνικές αναταραχές ως απόρροια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Μάλιστα, το 72% των συμμετεχόντων στην έρευνα εκτιμά πως θα υπάρξει έξοδος κάποιας χώρας μέλους της ευρωζώνης από το ευρώ εντός της επόμενης πενταετίας.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (ποσοστό 75%) εκτιμά πως η οικονομία της ευρωζώνης θα εισέλθει σε ύφεση κατά την διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, ενώ το 53% θεωρεί πως η ύφεση θα επιδεινώσει την κατάσταση του τραπεζικού τομέα ο οποίος έχει επιβαρυνθεί με κρατικά ομόλογα.

Επιπλέον, το 56% των ερωτηθέντων αναμένει χρεοκοπία της Πορτογαλίας τον επόμενο χρόνο , ενώ το κλίμα για την Ιρλανδία φαίνεται να έχει βελτιωθεί αισθητά καθώς το 58% των συμμετεχόντων πιστεύουν πως η χώρα θα αποφύγει τελικά την χρεοκοπία, αντιστρέφοντας το κλίμα που επικρατούσε 4 μήνες πριν.


Πηγή:www.capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!