ΕΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ!!!



*Ο περίφημος πίνακας του Νικολάου Ορλώφ

Οι φουστανελοφόροι βουλευτές, ήταν πάντα ένα προσφιλές θέαμα και θέμα. Ορισμένοι κατάλοιπα της Επανάστασης του 1821, δεν αποχωρίσθηκαν την εθνική ενδυμασία και δεν προσχώρησαν ποτέ στην μετεπαναστατική μόδα της λεγόμενης φράγκικης φορεσιάς. 
Ωστόσο φουστανελοφόροι βουλευτές υπήρχαν στα ύστερα χρόνια, έως τα τέλη του 19ου αιώνα, αρχές του 20ου αιώνα.
Εικαστικά, ο γνωστότερος φουστανελοφόρος βουλευτής είναι ο Στριφτόμπολας, που απεικονίζεται στον περίφημο πίνακα του ζωγράφου Νικολάου Ορλώφ, ο οποίος ανήκει στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδας, από δωρεά του Κωνσταντίνου Ελευθερουδάκη, τη δεκαετία του 1930.


Ο πίνακας αυτός, παριστάνει συνεδρίαση της Βουλής του 1878, στην οποία συμμετέχουν πολλές γνωστές πολιτικές προσωπικότητες. Ιστορικά όμως ο πίνακας δεν ακριβής, γιατί περιλαμβάνει πρόσωπα, που δεν ήταν βουλευτές την εποχή εκείνη, με πρώτο και καλύτερο τον εικονιζόμενο Στριφτόμπολα, που έγινε βουλευτής Πατρών το 1902. Όπως και ο Διονύσιος Στεφάνου, που εξελέγη βουλευτής το 1890. Στο βάθος του πίνακα όμως, (δεξιά στην αριστερή πόρτα) ο εικονιζόμενος βουλευτής Αττικής Δημήτριος Καλλιφρονάς, που διετέλεσε και Πρόεδρος της Βουλής ήταν όντως φουστανελοφόρος.
Από τις εύλογες εικαστικές αυθαιρεσίες όμως του ζωγράφου, αψευδείς μαρτυρίες για την ύπαρξη φουστανελοφόρων βουλευτών ως τα ύστερα χρόνια του 19ου αιώνα, αποτελούν τα κείμενα του νεαρού τότε κοινοβουλευτικού συντάκτη Κωστή Παλαμά, περί το 1882-1883.
*Λεπτομέρεια του ίδιου πίνακα. Στο Βήμα αγορεύει ο Χαρίλαος Τρικούπης. Προεδρεύει ο Ανδρέας Αυγερινός. Μπροστά ο Στριφτόμπολας. Δίπλα του ο Δημήτριος Ράλλης 
και παραδίπλα ο Γεώργιος Θεοτόκης

Στις 7 Μαρτίου 1883 ο Παλαμάς, ως κοινοβουλευτικός συντάκτης με το ψευδώνυμο Κουτρούλης, παρατηρεί τα «πηγαδάκια» των βουλευτών μέσα στην αίθουσα των συνεδριάσεων και την οχλαγωγία από τις μεταξύ τους συζητήσεις, σημειώνει το περιστατικό και μας δίνει πληροφορίες για ένα ακόμη φουστανελοφόρο κοινοβουλευτικό άνδρα : «Πολλοί βουλευταί συγκροτούσιν ομιλητικήν καντάδα, άλλοι επί του βήματος, άλλοι από της θέσεώς των και άλλοι περιπατούντες. Διακρίνεται η φουστανέλα του κ. Στεφανοπούλου και οι θυμοί του κ. Δημητρακάκη». Ο Στέφανος Στεφανόπουλος, βουλευτής Ηλείας, το 1885 εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.



*Το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, το εσωτερικό της οποίας απεικονίζει 
ο πίνακας του Νικολάου Ορλώφ
 ΠΗΓΗ:sitakisking.blogspot.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!