Αλβανική Διασπορά: «Εκστρατεία των Τσάμηδων στο Μίσιγκαν»





«…η Ελλάδα ως πολυεθνικό κράτος να δεχτεί τα αιτήματα της μειονότητας των Αλβανών – që Greqia, si shtet multietnik, të pranojë minoritetet kërkesat e shqiptarëve)»



Σε εκστρατεία ενημέρωσης στις ΗΠΑ δραστηριοποιήθηκαν  οργανώσεις των αλβανοτσάμηδων μετά την συνεδρίασή του στο «Kean» του «New Jersey», όπου αποφάσισαν να  γνωστοποιήσουν το ‘ζήτημα’ των τσάμηδων στην Ουάσιγκτον.

Επιδίωξη των οργανώσεων είναι να φέρουν το ζήτημα αυτό στην αμερικανική κυβέρνηση ώστε να παρέμβει  και να δώσει λύση μέσα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της Επιτροπής για αποζημιώσεις για τις ζημίες που υπέστησαν  ή ακόμη και το δικαίωμα επαναπατρισμού τους για όσους το επιθυμούν.



Μετά από συναντήσεις που είχαν οι βουλευτές Idrizi και Tahiri με διάφορους γερουσιαστές και μέλη του Κογκρέσου αλλά και με ΜΚΟ της αμερικής, όπου έφεραν το τσάμικο ζήτημα.

Συνάντηση είχαν, πριν από τα Χριστούγεννα στο Μίσιγκαν με το μέλος του Κογκρέσου  Gary Peters, ο οποίος είναι γνώστης των αλβανικών υποθέσεων μαζί με τον Elliot Engel.

Ήδη ορισμένοι βουλευτές και γερουσιαστές οι οποίοι είναι φίλοι των Αλβανών έχουν αποφασίσει να καταθέσουν το υλικό για το ζήτημα των τσάμηδων και ενημερώνονται σχετικά με τις δραστηριότητες και τις απαιτήσεις που έχει αυτό το θέμα.

Η οργάνωση του Κογκρέσου είπε ότι επιδιώκει την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι η Ελλάδα, ως ένα πολυεθνικό κράτος, να δεχθεί τα αιτήματα της μειονότητας των Αλβανών και να αποδεχθεί τον επαναπατρισμό τους από τη χώρα τους.

Ο του Κογκρέσου Peters είχε τονίσει  τη σημασία του ζητήματος των τσάμηδων ως ένα από τα εκκρεμή ζητήματα στα Βαλκάνια και ζήτησε την παρέμβαση για την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της άσκησης πιέσεων  και της ευαισθητοποίησης του  για το ζήτημα των τσάμηδων  και της διακρατικής συνεργασίας και της ειρηνικής λύσης που επιδιώκει η  αλβανο-αμερικανική κοινότητα, αποτελεί ένα θετικό βήμα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αλβανοί στα Σκόπια, στο Πρέσεβο και άλλες περιοχές.

Ο επικεφαλής του οργανισμού των Τσάμηδων είπε ότι υπάρχουν προγράμματα και νομικά μέσα στο υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ που μπορούν να δώσουν λύσεις στις απαιτήσεις των Αλβανο-τσάμηδων-Αμερικανών.

Όλοι οι Αλβανοί γνωρίζουν για το τραύμα του πληθυσμού των Τσάμηδων, την εκροή του αίματός των και απαιτούν την επούλωση των πληγών τους.

Σε απάντηση προς το ελληνικό κράτος το οποίο αναγνώρισε μόνο  το δικαίωμα  της ιθαγένειας στους  πολίτες της εβραϊκής κοινότητας (που το έχασαν) κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, ο Οργανισμός έχει αναλάβει μια εκτενή εκστρατεία  για το ζήτημα της γενοκτονίας, της αποκατάστασης της αξιοπρέπειας και της εφαρμογής του εθνικού δικαίου  των Τσάμηδων.


--
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!