Τι άλλο μας περιμένει...

Τι άλλο μας περιμένει...
Μόνο μην μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι! Τα δέκα γεγονότα που σημάδεψαν το 2011.
Το 2011 έφυγε με θόρυβο, ραγδαίες εξελίξεις και αλλαγές...Μία σειρά από σημαντικά γεγονότα σημάδεψαν το έτος που πλέον θα αποτελεί παρελθόν. Άλλα μεγαλύτερης βαρύτητας και άλλα μικρότερης, μας υπόσχονται μία νέα δεκαετία με απρόσμενες εξελίξεις και μια χρονιά για να κοιτάμε πίσω και να μαθαίνουμε...


1.Αραβική άνοιξη

Οι εξεγέρσεις του αραβικού κόσμου ενάντια στα απολυταρχικά καθεστώτα σημάδεψαν το 2011 με τον αέρα αλλαγής και εκδημοκρατισμού που επιδίωκαν. Ξεκίνησαν από την Τυνησία και εξαπλώθηκαν σε Αίγυπτο, Λιβύη Υεμένη, Αλγερία και Συρία με κύριο αίτημα τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και την απομάκρυνση των απολυταρχικών ηγετών τους. Οι εξεγέρσεις δεν ήταν παντού επιτυχημένες. Η Λιβύη, η Αίγυπτος , η Τυνησία έχουν ήδη απομακρύνει τους δικτάτορες. Η Συρία και η Υεμένη από την άλλη βρίσκονται ακόμα υπό την ομηρία των εξεγέρσεων.

2.Φουκουσίμα

Το τσουνάμι που ακολούθησε τον σεισμό στις αρχές του έτους προκάλεσε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά ατυχήματα και ξύπνησε μνήμες του Τσέρνομπιλ. Η μεγαλύτερη καταστροφή της χώρας από τις ρίψεις των πυρηνικών κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Σε μια μέρα η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με σεισμό, τσουνάμι, και μια πυρηνική κρίση όμοια του με αυτήν της Σοβιετικής Ουκρανίας. Η κυβέρνηση παραιτήθηκε και οι εξαγωγές της χώρας χτυπήθηκαν αλύπητα λόγω φόβου μετάδοσης της ραδιενέργειας. Παρόλα αυτά η χώρα σε λιγότερο από ένα χρόνο ορθοπόδησε αποδεικνύοντας το ιαπωνικό θαύμα.

3.O θάνατος του Οσάμα Μπιν-Λάντεν

Η απονομή δικαιοσύνης για τους Αμερικάνους. Ο σχεδιαστής του χτυπήματος στους δίδυμους πύργους και αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ-Κάιντα πέφτει νεκρός από αμερικανικά πυρά στο κρησφύγετο του στο Βόρειο Πακιστάν. Ο πόλεμος του Αφγανιστάν συνεχίζει κλείνοντας δεκαετία. Μετά από πολυετές κυνήγι ο Μπαράκ Ομπάμα με διάγγελμά του ανακοινώνει τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν με την φωτογραφία της κυβέρνησης να παρακολουθεί την επιχείρηση να κάνει τον γύρο του κόσμου. Η αστραπιαία ταφή του στον ινδικό ωκεανό πάντως κίνησε υποψίες για στημένη-πλαστή δολοφονία, η οποία αργότερα επιβεβαιώνεται από την ίδια την Αλ-Κάιντα που μιλάει για σκληρά αντίποινα. Ο θάνατος του Οσάμα σημαίνει το τέλος εποχής για την τρομοκρατία.

4.Η πτώση του Καντάφι

Ένα από τα τελευταία σύμβολα των αραβικών κινητοποιήσεων μεταπολεμικά, πέρασε σε παρακμή και έπεσε όπως ταιριάζει σε κάθε δικτάτορα. Θύμα της αραβικής άνοιξης στην χώρα του, αντιστάθηκε σθεναρά στους αντάρτες με στρατό και μισθοφόρους αλλά δεν κατάφερε να διατηρηθεί στην εξουσία. Τον Οκτώβριο του 2011, δέκα μήνες σχεδόν μετά την αρχή του πολέμου η αυτοκινητοπομπή του βομβαρδίστηκε από αεροπλάνα του Νάτο. Ο Καντάφι πέφτει στα χέρια των ανταρτών που τον έψαχναν. Αφού τον βασάνισαν τον σκότωσαν.

5. το κίνημα των αγανακτισμένων

Η Λαϊκή οργή απέκτησε φωνή..σάρκα και οστά. Ξεκίνησε στην Ισπανία και γρήγορα εξαπλώθηκε σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα ενώ έφτασε να καταλάβει την wall street. Κεντρικό σύνθημα ήταν κάτω οι πλούσιοι και οι τράπεζες. Η κεντρική πλατεία της Μαδρίτης φιλοξένησε για πολλούς μήνες τις σκηνές των αγανακτισμένων που διαδήλωναν για τα άνισα μέτρα και την δειλία της κυβέρνησης να επιτεθεί σε πλούσιους και τράπεζες. Το κίνημα επεκτάθηκε σε Ιταλία ενάντια του Μπερλουσκόνι και σε Ελλάδα ενάντια στο μνημόνιο και στις πολιτικές της κυβέρνησης Παπανδρέου. Το αντίστοιχο αμερικανικό κίνημα που ονομάστηκε <> είχε ως στόχο του τραπεζίτες και τους επιχειρηματίες, που με τις κερδοσκοπίες τους καταστρέφουν οικονομίες κρατών και επιβαρύνουν τον απλό κόσμο. Με σύνθημα το, είμαστε το 99%, το κίνημα δέχθηκε τη σκληρή καταστολή της αμερικανικής αστυνομίας σε αντίθεση με τους αγανακτισμένους Ευρωπαίους.

6.Σύλληψη Σέρβων αξιωματικών για γενοκτονία.

Μπορεί να πέρασαν πάνω από δέκα χρόνια, οι μνήμες όμως δεν έχουν ξεθωριάσει. Οι ακρότητες των πολέμων κατά την διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας θύμισαν στην Ευρώπη τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ο Ράτκο Μλάντιτς και του Γκόραν Χάτζιζ καταζητούνταν από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου στις συγκρούσεις τη περίοδο του 1991 -1995 . Η σύλληψη των δύο κατεξοχήν υπεύθυνων για τα εγκλήματα γενοκτονίας της Σρεμπένιτσα (περίπου 8.000 νεκροί) το 1995 εναντίων Βοσνίων αμάχων, δικαιώνει έστω και αργά τα θύματα και ανοίγει τον δρόμο ταυτόχρονα για μια Ευρωπαϊκή Σερβία.

7. Ερυθροί Χμερ

Για γενοκτονία δικάστηκαν και οι Ερυθροί Χμερ, υπεύθυνοι για την εξόντωση της κοινωνίας της Καμπότζης την περίοδο 75-79 με πρόθεση την αλλαγή της. Το social engineering που εφάρμοσαν αμέσως μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, οδήγησε σε μαζική ασιτία του πληθυσμού. Ο αριθμός των θυμάτων τους είναι ακόμα ανακριβής αλλά υπολογίζεται γύρω στα 1,4 με 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους με τους μισούς από αυτούς να εκτελέστηκαν. Μετά από αυτό τα μέλη του κομμουνιστικού κόμματος εγκατέλειψαν τη χώρα, αποφεύγοντας τις συνέπειες. Η Δικαιοσύνη όμως δεν ξεχνά και το 2010 κάθισαν στο εδώλιο οι γέροι πλέον υπεύθυνοι των εγκλημάτων κατηγορούμενοι για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η δίκη βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

8. Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ

Τρομοκρατική επίθεση υπέρ του χριστιανισμού και κατά του ισλάμ με κύρια θύματα τους νέους. Μια επίθεση παραλογισμού σε μια χώρα που κανείς δεν το περίμενε, ή μάλλον δεν είχε λόγο να το περιμένει. Την Νορβηγία. Ξενόφοβος , φανατικός χριστιανός και ξεκάθαρα ρατσιστής, έβαλε βόμβα μπροστά σε κυβερνητικά κτίρια του Όσλο και σκότωσε 69 άτομα λίγο αργότερα στο νησί Ουτόγια, η πλειοψηφία των οποίων παιδιά, μέλη του εργατικού κόμματος. Μετά τη σύλληψή του δεν αρνήθηκε τις κατηγορίες του αλλά παρά την ελπίδα των Νορβηγών να λάβει ισόβια καταδίκη διαγνώστηκε με σχιζοφρενική παράνοια που μπορεί να οδηγήσει σε κράτησή του σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

9. Σκάνδαλο Μέρντοκ

Έγδυσαν τον αυτοκράτορα.
Μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες του κίτρινου τύπου με εκατομμύρια κυκλοφορίες παγκοσμίως και με παράδοση πίσω της κλείνει. Η News Of The World πέφτει θύμα των δικών της πρακτικών για να βγάλει ειδήσεις. Η Διάσταση που έλαβε το σκάνδαλο ανάγκασε τον πρώτο μεντιάρχη του κόσμου να μεταβεί στην Αγγλία και να δώσει εξηγήσεις στο αγγλικό δικαστήριο. Η παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων, σημαντικών προσωπικοτήτων του πολιτικού και καλλιτεχνικού χώρου προκαλεί σάλο στην μεγάλη Βρετανία. Ο μέγας επιχειρηματίας προκειμένου να σώσει την υπόληψή δεν δίστασε να κλείσει άμεσα σχεδόν μια από τις πιο επικερδείς εφημερίδες του αφήνοντας στον δρόμο πολλούς δημοσιογράφους με πρώτη την αρχισυντάκτη. Από την άλλη ρίχνει φως για τους ....τρόπους της εφημερίδας να βγάζει ειδήσεις αποκλειστικότητα που την οδήγησαν στην κορυφή.

10. Ντόμινικ Στρος Καν
Η κινηματογραφική σύλληψή του στο αεροπλάνο στην νέα υορκη τερματίζει την πολιτική σταδιοδρομία του άλλοτε μεγάλου Γάλλου πολιτικού. Κατηγορούμενος για σεξουαλική παρενόχληση μιας καμαριέρας, βγαίνουν στη φόρα όλα τα χούγια του. Λάτρεις της καλής ζωής και αθεράπευτα ερωτύλος σύμφωνα με δικές τους δηλώσεις, έπεσε θύμα των δικών του εμμονών. Με τον δικαστικό αγώνα του η δημοτικότητά του στην Γαλλία σημειώνει κατακόρυφη πτώση και χάνει το άλλοτε σίγουρο χρίσμα των σοσιαλιστών. Οι κατηγορίες αργότερα αποσύρονται καθότι κρίνονται αβάσιμες και αποδεικνύονται πλαστές και ο ίδιος αθωώνεται. Οι έρευνες αποκαλύπτουν ύποπτα τηλεφωνήματα που οδηγούν σε υποψίες στημένου κόλπου πολιτικής εξόντωσης. Το τελευταίο καιρό μάλιστα δεν θεωρείται απίθανο να κρύβεται δάκτυλος του Νικολά Σαρκοζί προκειμένου να αποφύγει μια καταστροφική για τον ίδιο πολιτική αναμέτρηση ενόψει εκλογικής περιόδου.  Reporter

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!