Οι top επενδυτικές επιλογές για το 2012


Tο 2011 ήταν μία από τις πιο δύσκολες χρονιές επενδυτικά. Στη διάρκεια του έτους, η ευρωπαϊκή κρίση χρέους συνέχισε να βαθαίνει, η αμερικάνικη οικονομία άρχισε να διολισθαίνει εκ νέου και η Ιαπωνία χτυπήθηκε από έναν τρομερό σεισμό και πυρηνική καταστροφή.

Παρότι η διεθνής οικονομία απέφυγε τα χειρότερα και μπόρεσε να κινηθεί με ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης το 2011, γύρω στο 3%, τα ανοιχτά μέτωπα δεν δημιουργούν θετικές σκέψεις για το 2012. Με τα δεδομένα αυτά, το επενδυτικό τοπίο της επόμενης χρονιάς προδιαγράφεται θολό και πολύπλοκο, ίσως και σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι το 2011.


Η ευρωπαϊκή κρίση, οι εκλογές στις ΗΠΑ και ο φόβος για hard landing στην Κίνα αποτελούν το πιο σοβαρά θέματα για το 2012. Η σημαντική διαφορά με το 2011 είναι η έλλειψη σταθερών σημείων αναφοράς, τα οποία να επιτρέπουν κάποιες σαφείς εκτιμήσεις για την πορεία των αγορών. Έτσι, συγκεντρώσαμε τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις δέκα διεθνών επενδυτικών οίκων για την πορεία των βασικότερων μορφών επένδυσης, ώστε να καταδειχτούν οι top επιλογές για το επόμενο έτος.

Η γενική εικόνα
Το 2011, η διαφορά στον ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναδυόμενων οικονομιών συνέχισε να αποκλίνει. Με τις ανεπτυγμένες οικονομίες να κινούνται στο +1,5% περίπου και τις αναδυόμενες στο +6% κατά μέσο όρο, σχεδόν όλη η παγκόσμια ανάπτυξη προήλθε από τις αναδυόμενες οικονομίες, τάση που εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί το 2012. Παράλληλα, αν και το πρώτο τρίμηνο του 2012 αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολο για τις επενδύσεις συνολικά, με τον φόβο να κυριαρχεί στις μετοχικές αγορές και στα κρατικά ομόλογα, η νέα χρονιά προβλέπεται τελικά θετική για τις ριψοκίνδυνες αξίες, με τις μετοχές να υπεραποδίδουν και πάλι έναντι των ομολόγων αλλά και των εμπορευμάτων. Το στοιχείο που για το 2012 φαίνεται αναπόφευκτο είναι η έντονη μεταβλητότητα στα risky assets, αφού οι αγορές θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν την ικανότητα αλλά και την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων αξιωματούχων στη νέα υπό διαμόρφωση αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρά το δύσκολο επενδυτικό τοπίο, οι ανεπτυγμένες μετοχικές αγορές εκτιμάται τώρα πως το 2012 θα σημειώσουν κέρδη 10%-15%, με τις αναδυόμενες να υπεραποδίδουν συγκριτικά (15%-20%). Ωστόσο, οι κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι προέβλεπαν άνοδο και για το 2011, αλλά έως τώρα ο δείκτης FTSE All World και ο MSCI World σημειώνουν πτώση 10%, ενώ οι αναδυόμενες αγορές καταγράφουν επίσης πτώση 20%.

Οι συστάσεις 
*  Η Goldman Sachs απομακρύνεται, αν και... διακριτικά, από τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές ανεπτυγμένες αγορές λόγω της χαμηλής ανάπτυξης, της απομόχλευσης, της υψηλής ανεργίας και της πλεονάζουσας παραγωγικής δυναμικότητας, και προκρίνει τις αναδυόμενες αγορές. Για τον δείκτη Stoxx 600 ο στόχος το 2012 είναι οι 250 μονάδες και για τον S&P 500 οι 1.250 μονάδες, με την ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο στο 1,45. Η G.S. υπολογίζει ότι οι αποδόσεις των ανεπτυγμένων αγορών θα είναι μονοψήφιες το 2012, ενώ εκτιμά ότι των ομολόγων θα αυξηθούν σημαντικά.

Οι βασικές ιδέες που προτείνει για trading το 2012 είναι: Θέση short (πώληση) στα εταιρικά ευρωπαϊκά ομόλογα υψηλής απόδοσης. Θέσεις short στα γερμανικά 10ετή ομόλογα. Θέσεις long (αγορά) στην ισοτιμία ευρώ - ελβετικού φράγκου, με στόχο το 1,35. Θέση long στον καναδικό δείκτη S&P TSX έναντι θέσης short του ιαπωνικού Nikkei 225, χωρίς αντιστάθμιση της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Θέσεις long σε ένα καλάθι νομισμάτων από το κινεζικό γουάν και το μαλαισιανό ringgit έναντι της αγγλικής λίρας και του δολαρίου. Τέλος, θέση long (αγορά) στο συμβόλαιο brent Ιουλίου 2012 με τιμή-στόχο τα 120 δολάρια.

*  Η ομάδα στρατηγικής της BofA - Merrill Lynch εκτιμά ότι ο βασικός κίνδυνος για το 2012 είναι κάτι χειρότερο από μια απλή ύφεση στην Ευρώπη και αυτό φαίνεται από τη συνδυασμένη κίνηση των κεντρικών τραπεζών. Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας στο βασικό τους σενάριο προβλέπουν πως ο S&P 500 θα διαμορφωθεί στις 1.350 μονάδες στο τέλος του 2012, οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων θα αυξηθούν, ενώ το ευρώ θα υποχωρήσει έναντι του δολαρίου στο 1,35. Ο χρυσός από τα 1.700 δολάρια θα διαμορφωθεί στα 1.850 δολάρια, με «χορηγό» το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από Fed και ΕΚΤ.

Στο κακό σενάριο, ωστόσο, το οποίο έχει πιθανότητες 40%, ο S&P 500 θα κινηθεί χαμηλότερα, στις 1.000 μονάδες, το ευρώ στο 1,20 και ο χρυσός στα 1.600 δολάρια, αφού ο αποπληθωρισμός θα πλήξει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Για τις παγκόσμιες μετοχές, ο δείκτης MSCI World τοποθετείται στις 330 μονάδες (+14%), ενώ στο κακό σενάριο το περιθώριο πτώσης διαμορφώνεται στο 22%.

*  Η Deutsche Bank είναι από τους πιο αισιόδοξους οίκους για το 2012 και θέτει τιμή-στόχο για τον δείκτη S&P 500 τις 1.500 μονάδες (1.550 μονάδες ήταν ο στόχος για το 2011), ενώ τονίζει ότι οι θεμελιώδεις δυνάμεις θα παίξουν μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι έπαιξαν το 2011. Σε περίπτωση όπου ο κίνδυνος στην Ευρώπη εξαλειφθεί στις αρχές του 2012, τότε τα risky assets μπορεί να δημιουργήσουν τις συνθήκες για υψηλές αποδόσεις. Για τον χρυσό παραμένει ιδιαίτερα bullish, αφού τονίζει ότι μπορεί η τιμή του πολύτιμου μετάλλου να ανέλθει έως τα 2.170 δολάρια η ουγκιά. Οι καλύτερες επιλογές βρίσκονται στις κυκλικές μετοχές, πλην των τραπεζών.

*  Για τη Nomura το 2012 είτε θα έχουμε ένα ακόμα σοβαρό πιστωτικό γεγονός τύπου Lehman Brothers ή οι μετοχές θα κάνουν ράλι. Δίνει ταυτόχρονα στόχο για τον δείκτη S&P 500 τις 1.400 μονάδες. Οι μετοχές μπορούν να κινηθούν ανοδικά, αφού φαίνεται να έχουν ήδη προεξοφλήσει σε αυτές τις τιμές αρκετά αρνητικά στοιχεία, ακόμα και με χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 3,2% που προβλέπει η Nomura.

Η επίλυση του προβλήματος για την κρίση στην ευρωζώνη εκτιμά ότι θα έρθει, και μάλιστα στο πρώτο τρίμηνο του 2012. Τον δείκτη της Ευρώπης FTSE Developed Europe ex UK τον τοποθετεί στις 147 μονάδες και 26% υψηλότερα, ενώ για τον FTSE 100 επίσης τοποθετεί τον στόχο στις 6.550 μονάδες, 23% υψηλότερα.

Οι χαμηλές αποτιμήσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές και τα υψηλά κέρδη ανά μετοχή είναι βασικά κριτήρια για την επιλογή τους σε σχέση με τις αμερικάνικες, αφού η Nomura προτείνει overweight στις αναδυόμενες αγορές, στην Ασία και στην Ευρώπη και underweight στις ΗΠΑ. Η «επιθετική» ευρωπαϊκή επιλογής της Nomura φαίνεται και στις προτιμήσεις της στους κλάδους της οικονομίας, αφού είναι overweight για τις τράπεζες και τις χρηματοοικονομικές εταιρίες και τοποθετεί underweight στους αμυντικούς κλάδους.

* Σύμφωνα με την Barclays Capital, η τριάδα των... κινδύνων αποτελείται από την περιφέρεια της Ευρώπης, τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και την παγκόσμια ανάπτυξη. Οι μετοχές αποτιμούν ήδη μια ήπια ύφεση, κατά την Barclays Capital, ενώ για τον δείκτη Stoxx 600 δίνει στόχο τις 270 μονάδες και για τον Euro Stoxx 500 τις 2.620 μονάδες με 12% ανοδικό περιθώριο. Για τις μετοχές, εστιάζει στα μερίσματα και σε κλάδους όπως οι τηλεπικοινωνίες και οι βιομηχανικές εταιρίες, ενώ αποφεύγει τα τρόφιμα και το ποτά αλλά και τις κατασκευές. Το περιβάλλον θεωρείται ευνοϊκό και για τα εμπορεύματα, για τα οποία συνιστά ανοδικές θέσεις, μεταξύ άλλων, στο πετρέλαιο, στον χαλκό, στο καλαμπόκι και στον χρυσό.

Η Barclays Capital, πάντως, δεν πιστεύει ότι το περιθώριο ανόδου των αμερικάνικων μετοχών είναι υψηλό και για τον S&P 500 το τοποθετεί στο 7%. Για τον χρυσό εκτιμά ότι η τιμή του θα προσεγγίσει τα 1.975 δολάρια η ουγκιά στο τέλος του 2012, ενώ θα ξεπεράσει τα 2.000 δολάρια στη διάρκειά του.

*  Στο βασικό της σενάριο, η Citigroup εκτιμά πως οι ευρωπαϊκές μετοχές αναμένεται να εμφανίσουν αποδόσεις της τάξεως του 15%-20% το 2012, παρά το ενδεχόμενο ύφεσης στην ευρωζώνη λόγω των χαμηλών τους αποτιμήσεων, των αναμενόμενων αλλαγών πολιτικής και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει παγκόσμια ύφεση. Αναφορικά με τις μετοχές, θέτει τιμή-στόχο τις 285 μονάδες για τον δείκτη STOXX 600 και σημειώνει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές δείχνουν φθηνές σε απόλυτους όρους σε σχέση με άλλες κατηγορίες επενδύσεων και άλλες γεωγραφικές περιφέρειες.

Η Citi σημειώνει ότι προτιμά εταιρίες με διεθνή έκθεση και με χαμηλή μόχλευση, ενώ θέτει σύσταση overweight για τους κλάδους υγείας, πετρελαίου και φυσικού αερίου, βασικών πρώτων υλών, καταναλωτικών αγαθών, ασφάλισης, τροφίμων και ποτών. Αντίθετα, σύσταση underweight δίνει για τους κλάδους κατασκευών, κοινής ωφέλειας, αυτοκινήτων, ταξιδιού και ψυχαγωγίας. Για τον χρυσό εκτιμά ότι το 2012 η τιμή θα είναι στα 1.950 δολάρια η ουγκιά, ενώ για το brent δίνει τιμή στα 86 δολάρια το βαρέλι.

*  Η UBS συνολικά για το 2012 συνιστά αυξημένες θέσεις ειδικά στις αμερικάνικες μετοχές και στις αναδυόμενες αγορές, ενώ οι τελευταίες αποτελούν την περιοχή με το υψηλότερο growth. Οι ευρωπαϊκές μετοχές και η Ιαπωνία δεν προτιμώνται, ενώ οι κλάδοι της τεχνολογίας, της υγείας και των διαρκών καταναλωτικών αγαθών είναι προτιμητέοι έναντι των κλάδων της κοινής ωφέλειας, των τραπεζών και των καταναλωτικών αγαθών. Για τον S&P 500, ο στόχος της UBS είναι οι 1.325 μονάδες.

*  Για την HSBC το 2012 θα είναι έτος μεταβλητότητας για τις μετοχές, χωρίς υψηλές αποδόσεις. Η τιμή-στόχος για τον δείκτη S&P 500 διαμορφώνεται στις 1.190 μονάδες για το τέλος του 2012, ενώ βασικό στοιχείο για την ανησυχία της είναι το κατά πόσον μπορούν τα κέρδη να συνεχίσουν να αυξάνονται σε ένα περιβάλλον αβέβαιο.

*  Για την JP Morgan οι μετοχές θα κινηθούν ανοδικά, παρά την έντονη αβεβαιότητα στις αγορές. Για το 2012 παραμένει contrarian (δηλαδή αισιόδοξη). Ταυτόχρονα, εκτιμά ότι υπάρχει αξία στις ευρωπαϊκές μετοχές και προτιμά τον DAX αλλά και τον πυρήνα της ευρωζώνης έναντι της περιφέρειας. Η τιμή-στόχος για τον δείκτη S&P 500 είναι οι 1.430 μονάδες για το τέλος του 2012.

* Η Credit Suisse είναι αισιόδοξη για το 2012, παρότι εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή οικονομία είναι ήδη σε ύφεση και η τάση αυτή αναμένεται να διατηρηθεί και το 2012. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπει στο 3,4% την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2012, ενώ για τις ανεπτυγμένες οικονομίες αναμένει ήπια ανάπτυξη. Αντίστοιχα, οι αναδυόμενες οικονομίες θα αποδειχθούν περισσότερο ανθεκτικές. Η Cr.S. προσεγγίζει τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών με επιφύλαξη. Προβλέπει 10%-15% αύξηση στις ασιατικές αγορές, ενώ για τον δείκτη S&P 500 παραμένει στην εκτίμησή της για τιμή στις 1.340 μονάδες στο τέλος του 2012. Οι μετοχές, παρότι είναι φθηνές σε σχέση με τα ομόλογα, δεν έχουν σύσταση υπεραπόδοσης. Αντίθετα, τα εταιρικά ομόλογα είναι overweight και τα κρατικά ομόλογα είναι υπερτιμημένα. Τέλος, overweight είναι και ο χρυσός.  Euro2day

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!