Ανασχεδιασμός του ενεργειακού χάρτη … μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο…

Την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα φυσικού αερίου θα έχουν αυτήν την εβδομάδα στην Αθήνα ο υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης και τα στελέχη της Noble Energy και της Delek, στο πλαίσιο του συνεδρίου του «Εκόνομιστ», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη 28 και 29 Μαρτίου. Συνομιλίες θα έχει επίσης ο Κύπριος υπουργός και με τον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ Ούζι Λαντάου, καθώς και με τον Έλληνα υπουργό Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου. Οι κ. Λαντάου, Παπαναστασίου και Σιλικώτης θα μιλήσουν με θέμα «Το καθεστώς των γεωτρήσεων και η γεωστρατηγική του σημασία στην περιοχή».
Εκ μέρους της Noble θα μιλήσει ο διευθυντής Διεθνών Γεωτρήσεων Τζέιμς Ντεμάρεστ, με θέμα «Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ: Έργα υποδομών για τη μεταφορά του φυσικού αερίου: Αγωγός ή υγροποιημένο αέριο; Η πρόσφατη γεώτρηση στην Κύπρο».
Για το ίδιο θέμα θα μιλήσουν επίσης και ο πρόεδρος της ισραηλινής εταιρείας Delek.
Από κυπριακής πλευράς ομιλητές στο συνέδριο, το οποίο συγκεντρώνει προσωπικότητες από τον διεθνή χώρο, θα είναι και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Λαϊκής Μιχάλης Σαρρής, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο πρόεδρος της ΡΑΕΚ Γιώργος Σιαμμάς.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του συνεδρίου, το οποίο φέτος έχει θέμα «Ανασχεδιάζοντας τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης», πέραν των ομιλιών θα γίνουν συζητήσεις επί των παρουσιάσεων, ενώ οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν και κατ' ιδίαν σε γεύμα εργασίας το μεσημέρι της Τετάρτης.

Στην Κύπρο η Noble
Όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας ο υπουργός Εμπορίου, ανταλλαγή απόψεων με τους άμεσα εμπλεκομένους στο θέμα των γεωτρήσεων στην Αποκλειστική οικονομική Ζώνη της Κύπρου και το φυσικό αέριο στην περιοχή μας θα γίνει τόσο στο συνέδριο όσο και στο περιθώριό του, αλλά και στη διάρκεια του γεύματος εργασίας.
Ο κ. Συλικιώτης μας είπε, ακόμα, ότι είχε την ευκαιρία να δει τους εκπροσώπους της Noble Energy το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στη Λευκωσία.
Συζητήσαμε πρακτικά θέματα κυρίως, είπε, και θέματα που θα τεθούν ενώπιον της Ομάδας Επαφής, η οποία έχει συσταθεί για το γενικότερο ζήτημα του φυσικού αερίου.
Πότε θα φτάσει στην Κύπρο
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εμπορίου, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα την περασμένη εβδομάδα στο συγκεκριμένο Υπουργείο, προανήγγειλε τις επαφές του με τους ανθρώπους της Noble την περασμένη Παρασκευή, σε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Είπε, μεταξύ άλλων, ότι αυτήν την εβδομάδα θα ξεκινήσει συζήτηση με τη Noble Energy, ώστε να διευκρινιστεί πότε μπορεί να φθάσει στην Κύπρο φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του οικοπέδου 12 και πότε μπορεί να αξιοποιηθεί για σκοπούς ενέργειας.
«Θα ξεκινήσει η συζήτηση με τη NOBLE, σημείωσε, έχει οριστεί η ομάδα επαφής, για να διευκρινίσει όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το πότε μπορεί να έρθει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του οικοπέδου 12 και να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα, ώστε το συντομότερο να έχουμε το αέριο στην Κύπρο και την αξιοποίησή του για σκοπούς ενέργειας».
Οδικός Χάρτης μέχρι το 2050
Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση με τη ΡΑΕΚ κατατέθηκε εισήγηση για τον νέο ενεργειακό σχεδιασμό για οδικό χάρτη ώς το 2050 και κάτω από τον συντονισμό του Υπουργείου θα διαμορφωθεί μια ειδική ομάδα για προετοιμασία του.
Αναφορικά με τον μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμό για το φυσικό αέριο, συζητήθηκαν οι εισηγήσεις της ΡΑΕΚ, ανέφερε, τονίζοντας ότι «δεν ανακαλύπτουν τον τροχό, αλλά συζητήθηκαν με ένα ευρύ φάσμα των παραγόντων του τόπου, ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, τραπεζικούς οργανισμούς και συντεχνίες, και καταγράφουν τα σημαντικότερα ζητήματα στα οποία υπήρξε και ομοφωνία».
Θα έχουμε ρεύμα το καλοκαίρι
Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα στην επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας το καλοκαίρι, όταν θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ η Κύπρος.
Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι στη συζήτηση τέθηκαν διάφορα ζητήματα, κυρίως εκείνα που είναι στους άμεσους σχεδιασμούς και τις προτεραιότητές του Υπουργείου, τονίζοντας ότι η ΡΑΕΚ είναι ο σύμβουλος του Υπουργείου για θέματα ενέργειας και χρειάζονται οι συνεχείς και συχνές επαφές.
Σε ό,τι αφορά την επάρκεια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος το 2012-2013 και ιδιαίτερα το καλοκαίρι του 2012, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, ο υπουργός είπε ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα, έχει γίνει σχεδιασμός και δεν αναμένεται ότι θα υπάρξει πρόβλημα.
Είπε ότι ακόμη και αν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα, υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές και θα μπορούν να λύονται τα προβλήματα σε συνεννόηση με την ΑΗΚ και το γραφείο του Διαχειριστή Ενέργειας.

Κατευθυντήριες γραμμές
Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι συζητήθηκαν οι εισηγήσεις της ΡΑΕΚ για κατευθυντήριες γραμμές, σημειώνοντας ότι αποδεικνύεται πως, μέσα από συλλογική δουλειά και λαμβάνοντας υπόψη όλους τους αρμόδιους φορείς, μπορούν να γίνονται εισηγήσεις, ώστε να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική στα θέματα διαχείρισης της ενέργειας και σε θέματα αξιοποίησης του φυσικού αερίου.
Στη συνάντηση, σύμφωνα με τον υπουργό, συζητήθηκαν και θέματα νομοθεσίας, ώστε να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς και θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, λέγοντας ότι αυτό που προέχει είναι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδίου για τις ΑΠΕ μετά την έγκριση της νομοθεσίας και από τη Βουλή, και ιδιαίτερα το θέμα που αφορά τον πλειστηριασμό για μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα.
Προχωρεί καλά ο σχεδιασμός
Ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ, Γιώργος Σιαμμάς, ανέφερε ότι στόχος είναι η επικοινωνία με το Υπουργείο να είναι σε πολύ συχνή και τακτική βάση, «για να μπορούν να επιλύονται άμεσα τα προβλήματα ενεργειακού τομέα».
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Σιαμμάς είπε ότι έγινε ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός από τέλος του περασμένου χρόνου, ώστε ώς το καλοκαίρι του 2012 να μπορεί να καλυφθεί η οριακή επάρκεια παραγωγής με μονάδες που θα είναι εγκατεστημένες στο έδαφος που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Ανέφερε ότι υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα και συνεργασία με την ΑΗΚ και τον Διαχειριστή Μεταφοράς Ενέργειας, και μέχρι στιγμής ο σχεδιασμός προχωρεί πολύ καλά.
Για τον οδικό χάρτη ώς το 2050, ο κ. Σιαμμάς ανέφερε ότι στόχος της ΕΕ είναι να μειωθούν εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων κατά 80% με 95%.
Greek Finance Forum

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!