Συνέντευξη Σαμαρά, στον Τύπο της Κυριακής: Το σχέδιο για τις 100 πρώτες ημέρες


Το σχέδιό του για τις πρώτες 100 μέρες της νέας κυβέρνησης, το οποίο αποτυπώνεται στο τρίπτυχο «ανάκαμψη, ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή», παρουσιάζει σήμερα σε συνέντευξή του στον Τύπο της Κυριακής ο Αντώνης Σαμαράς. Δίνει έμφαση στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων για να ξαναστηθεί στα πόδια της η μεσαία τάξη, εξαγγέλλει φορολογική αμνήστευση για επιστροφή καταθέσεων και δεσμεύεται ότι δεν θα καταργηθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός, καθώς επίσης και ότι δεν θα μειωθούν άλλο οι συντάξεις.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δηλώνει ότι θα κυβερνήσει με προσωπικότητες καταξιωμένες στην κοινωνία, με κριτήριο την αξιοσύνη και το ήθος και θέτει εκ νέου το δίλημμα της αυτοδυναμίας, θεωρώντας ότι το αντίθετό της είναι η ακυβερνησία.


Ο Αντώνης Σαμαράς επισημαίνει ότι οι ώρες δεν σηκώνουν παιχνίδια λαϊκισμού και ανευθυνότητας και εμφανίζεται έντονα επικριτικός απέναντι στο κόμμα του Πάνου Καμμένου, απορρίπτοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας, με το επιχείρημα ότι δεν νοείται συνεργασία της Ν.Δ. με αυτούς που στρέφονται στον Τσίπρα και τον Δημαρά.

- Κύριε πρόεδρε, απορρίπτετε επίμονα το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ερωτωμένων επιθυμεί και προεξοφλεί κυβέρνηση συνεργασίας, στην οποία φαίνεται ότι προσβλέπουν και οι εταίροι. Γιατί επιμένετε στη στρατηγική της αυτοδυναμίας και μόνο;

Να το ξεκαθαρίσουμε: Το αντίθετο της αυτοδυναμίας δεν είναι η συγκυβέρνηση. Είναι η ακυβερνησία! Και η ακυβερνησία είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στον τόπο μας στις κρίσιμες αυτές ώρες. Δεν μπορεί να βασιστεί η χώρα σε ετοιμόρροπες συγκυβερνήσεις. Δεν μπορεί να κυβερνηθεί με «σπασμένο τηλέφωνο» και κομματικά παζάρια στην πλάτη της. Πάνω απ' όλα -και είναι το σοβαρότερο- δεν μπορεί να βγει από την κρίση, έχοντας συγκυβερνήτες εκείνους που την οδήγησαν στην κρίση. Πώς να αλλάξει το κράτος, πώς να μειωθούν τα υπουργεία, πώς να τα βάλεις με τις κρατικοδίαιτες συντεχνίες, πώς να διερευνηθούν οι ευθύνες εκείνων που οδήγησαν στο Μνημόνιο, εάν έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν αποφάσεις; Πώς να γίνουν οι μεγάλες και απόλυτα αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, όταν οι αποφάσεις θα εξαρτώνται από εκείνους που δεν θέλουν να γίνει τίποτε από όλα αυτά; Εδώ δεν είναι ποιο κόμμα θα κερδίσει τα περισσότερα ή θα «πέσει στα μαλακά». Αλλά αν θα κερδίσει η Ελλάδα. Αν θα μπορέσει να κυβερνηθεί η Ελλάδα. Αν θα μπορέσει να αλλάξει η Ελλάδα... Ο λαός θα αποφασίσει τελικά τι θα γίνει. Εμείς του λέμε τι θα κάνουμε. Κι όσο μεγαλύτερη δύναμη μας δώσει τόσο περισσότερα θα μπορέσουμε να κάνουμε.

-Εφόσον η Ν.Δ. σχηματίσει κυβέρνηση, να περιμένουμε ένα Υπουργικό Συμβούλιο 15μελές ή μεγαλύτερο;
 

Εχω πει ότι, σε πρώτη φάση, η αυριανή κυβέρνηση της Ν.Δ. θα έχει περίπου τους μισούς σε σχέση με τη σημερινή. Σταδιακά, όμως, το κυβερνητικό σχήμα θα περιορίζεται μέσα από περαιτέρω ενοποίηση υπουργείων. Κι αυτό αλλού μπορεί να γίνει εύκολα και άμεσα, αλλού, όμως, χρειάζεται χρόνο. Θα προχωρήσουμε με σταθερά και στέρεα βήματα, ώστε να αποφευχθούν τα παρατράγουδα και η παραλυσία που είδαμε στους ανασχηματισμούς Παπανδρέου. Δεν μπορεί κανένας να σπάσει τη γραφειοκρατία, αν δεν μειώσει την κυβέρνηση. Δεν μπορεί να περιορίσει δραστικά τη σπατάλη με κυβερνήσεις-μαμούθ. Χρειαζόμαστε μικρό, νοικοκυρεμένο και επιτελικό κράτος. Οχι κατακερματισμένες αρμοδιότητες, όχι «συναρμοδιότητες», που πέφτουν η μία πάνω στην άλλη και -στο τέλος- δεν επιτρέπουν ούτε να συντονίζεσαι ούτε να πετυχαίνεις τις ταχύτητες που απαιτούν οι καιροί ούτε να ξέρεις ποιος ευθύνεται για τα στραβά και τ' ανάποδα. Αυτή η σπατάλη, αυτή η σύγχυση, αυτό το πολυκέφαλο τέρας τελειώνει.

                                                                                   

Γ. Κουβαράς
gkouvaras@e-typos.com


Ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά, δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!