Θέμα Θεολογικής Σχολής στις επαφές Κλίντον με τουρκική ηγεσία

Στην ατζέντα των αμερικανοτουρκικών επαφών για άλλη μια φορά το θέμα της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, αφού σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ" η τουρκική ηγεσία ανέφερε στην υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον την περασμένη Κυριακή ότι θα πρέπει και η Ελλάδα να προβεί σε βήματα σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.


Η Κλίντον μετέφερε στην τουρκική ηγεσία την προσδοκία των ΗΠΑ για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, γράφει η εφημερίδα και σημειώνει ότι η τουρκική πλευρά ανέφερε πως "η κυβέρνηση εργάζεται επί του θέματος, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να προβεί σε βήματα σχετικά με τους Τούρκους στη Δυτική Θράκη.

Είναι σημαντικό το θέμα του εκλεγμένου και όχι διορισμένου μουφτή. Εάν η Ελλάδα προβεί σε θετικά βήματα, αυτό θα επιταχύνει τη διαδικασία". Η "Χουριέτ" σημειώνει πως η Κλίντον ανέφερε ότι διαθέτει πληροφορίες ότι θα υπάρξουν "θετικές εξελίξεις" στην Ελλάδα.

Το θέμα της Θεολογικής Σχολής είναι για άλλη μια φορά επίκαιρο, μετά τη δήλωση που είχε κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σεούλ ότι άκουσε με ικανοποίηση από τον Ερντογάν, την απόφαση για επαναλειτουργία της Σχολής.

 Αργότερα ο Λευκός Οίκος διόρθωσε τη δήλωση αναφέροντας ότι ο Ομπάμα εξέφρασε την προσδοκία της Ουάσιγκτον για επαναλειτουργία. Το ζήτημα της Σχολής είναι επίκαιρο, έμμεσα και λόγω του νέου νόμου περί εκπαίδευσης που ψηφίστηκε την περασμένη παρασκευή στην Τουρκία. Με το νέο νόμο το σύστημα στην Τουρκία θα συνίσταται σε τετραετές δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, σύνολο 12 έτη.

Στο τέλος των πρώτων 4 ετών, οι μαθητές θα καλούνται να επιλέξουν μία από τις τρεις κατευθύνσεις: γενικό (γυμνάσιο και λύκειο), επαγγελματικό και ιερατικό. Με τον τρόπο αυτό αποκαθίστανται και τα ιερατικά λύκεια, αφού με το νόμο που ίσχυε από το 1997, είχε καταργηθεί το τμήμα γυμνασίου των επαγγελματικών σχολών (μεταξύ των οποίων ήταν και τα ιερατικά).

Το νέο σύστημα λογικά θα ίσχυε και για τη Θεολογική Σχολή εάν αυτή επαναλειτουργούσε ως Λύκειο και μεταλυκειακό τμήμα. Η τουρκική κυβέρνηση εδώ και χρόνια δηλώνει ότι εργάζεται, κυρίως μέσω του υπουργείου Παιδείας, για την εξεύρεση νομικής φόρμουλας για την επαναλειτουργία.

--
ΚΥΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!