«Ο άνθρω­πος από την Ατλαντίδα»



Είναι επείγον. Πρέπει να εξεταστεί ο τέως πρωθυπουργός από ομάδα ανθρωπολόγων και ιχθυολόγων. Φημολογείται ότι διαθέτει και βράγχια! 

Πού τον χάνεις, πού τον βρίσκεις τον άνθρωπο(;), στη θάλασσα θα πλατσουρίζει. Μια με το κα­νό, μια με το κολύμπι, τις απλωτές του θα τις ρίξει. Δεν τον συναπαντάς τον λεβέντη μας στο απέραντο γαλάζιο; Σε πισίνα θα τον τρακάρεις, σαν τον Λάμπρο Κωνσταντάρα στην ταινία «Κάτι κουρασμένα παλληκάρια», όπου δοκίμαζε τα μακροβούτια του σε πισί­να ξενοδοχείου της... Ρόδου για να εντυπωσιάσει τη Νόρα Βαλσάμη, το θεσπέσιο κοράσιον, το οποίο ζαχάρω­νε (ως γερομπισμπίκης). 

Στην ταινία, η ατάκα που έμει­νε αλησμόνητη ήταν το «χούφτωσ' την» που έλεγε με γουρλωμένα μά­τια ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος - μια προτροπή που ηχεί από τα βάθη των αιώνων σαν πυθαγόρειο «Χρυσό Έπος» για τους αποκαμωμένους μεσήλικες. Στην πασοκάρα, της οποίας ηγείτο ο εργώδης αποδομητής, το σύνθημα που έμεινε δι­αχρονικό ήταν «χούφτωσ' τα» και αναφερόταν στα χρήματα του Δη­μοσίου. Και από την πισίνα να λείπει η χάρη του, πάλι κάτι σε θάλασσα (ή θαλασσινό) θα παίζει στα μερόνυχτά του. Είτε θα χλαπακιάζει σούσι στα Λονδίνα και στα βόρεια προά­στια των Αθηνών είτε θα τσιμπολο­γάει ψαρομεζέδες σ' όλα τα πλάτη και τα μήκη της επικράτειας. 

Ατλαντίδα 

Στο βιογραφικό του ο Γιώργος Πα­πανδρέου, μάλλον από σεμνότητα, στα πολλά μέρη απ' όπου κατάγεται (Σκοτία, ΗΠΑ, Σουηδία, Πολωνία, Ελλάδα) δεν έχει προσθέσει τη χαμέ­νη ήπειρο: την Ατλαντίδα· τον μυθικό τόπο που αναφέρει ο Πλάτων στους σωκρατικούς διάλογους «Τίμαι­ος» και «Κριτίας», τον οποίο τίμησε η αμερικανική τηλεοπτική βιομηχανία με το σπουδαίο σίριαλ «Ο άνθρω­πος από την Ατλαντίδα» (πρωταγωνι­στούσαν ο Πάτρικ Ντάφι και η Μπελίντα Μοντγκόμερι). Η σειρά άρχισε να προβάλλεται στην ελληνική τηλεόρα­ση το 1977, στην ΥΕΝΕΔ. 

Ο Γιώργος μας τότε μόλις είχε συμπληρώσει τα 25 του (μπόμπιρας σωστός) και η ευαίσθητη παιδική ψυχούλα του επηρεάστηκε από τον κάτοικο της Ατλαντίδας, που μπο­ρούσε να μένει για ώρες ατέλειωτες κάτω από το νερό δίχως μπουκάλες οξυγόνου. Η κολύμβηση και η αί­σθηση του νερού έγιναν αναπόσπα­στα στοιχεία της καθημερινότητας και της προσωπικότητάς του. 
Γι' αυ­τό, μόλις ανέλαβε τα ηνία της κυβέρ­νησης της πατρίδος μας, θέλησε να μετατρέψει την Ελλάδα σε Ατλαντί­δα, βυθίζοντάς μας ολοσούμπιτους στα άπατα νερά της τρόικας. Εξ ου και το «ή αλλάζουμε ή βουλιάζου­με». Το εισόδημα των Ελλήνων κα­τέστη ψαρομεζές για τους καρχαρί­ες της οικονομίας, της τοκογλυφίας και του παγκόσμιου χρηματοπιστω­τικού συστήματος. Κι από τότε τρα­βάμε κουπί... 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΙΑΚΟΣ
(ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-03/4/2012)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!