«Έκανε παγωνιά πάνω στον σταυρό», θυμάται ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

Ρόμπερτ Πάουελ, Ιησούς Ναζαρέτ, Φράνκο Τζεφιρέλι, Τυνησία, Μαρόκο, δικαιώματα, ε

Κάποτε ο Ρόμπερτ Πάουελ, ο πιο «πειστικός» Χριστός της μεγάλης οθόνης, είχε πει «Ελπίζω στο μνημόσυνό μου, να με θυμούνται και να με αποκαλούν όλοι ως ''τον άνθρωπο που υποδύθηκε τον Ιησού''». Όλα δείχνουν πως η ευχή του θα πραγματοποιηθεί. Και αυτό είναι η κληρονομιά και η κατάρα του.
Η πρώτη επιλογή του Φράνκο Τζεφιρέλι, σκηνοθέτη του Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ, για τον ρόλο του Χριστού, ήταν ο Αλ Πατσίνο. Αν αυτό είχε συμβεί, η καριέρα του Ρόμπερτ Πάουελ μπορεί να είχε πάρει άλλη τροπή. Και σίγουρα καλύτερη.
Βλέπεις ο ρόλος του Ιησού ήταν τόσο χαρακτηριστικός και ο Ρόμπερτ τόσο καλός σε αυτόν, που ποτέ του δεν κατάφερε να ξεφύγει από την σκιά του.

Στην αρχή, όλα φαίνονταν ρόδινα. Η σειρά είχε τρομακτική επιτυχία (τότε και κάθε χρονιά από τότε προβάλλεται ως επανάληψη, μέχρι και σήμερα). Και όλοι περίμεναν ότι το Χόλυγουντ θα ανοίξει διάπλατα την αγκαλιά του για να τον υποδεχτεί.
Αυτό δεν έγινε ποτέ. Ο Πάουελ περιορίστηκε σε βρετανικές τηλεοπτικές σειρές, ευρωπαϊκές κινηματογραφικές παραγωγές και άπειρες συνεντεύξεις όπου περιέγραφε πως ήταν να παίζει τον Υιό του Θεού.
Μεταξύ άλλων, έχει δηλώσει «Όταν κλήθηκα να υποδυθώ τον Ιησού, ήμουν 31 ετών και ομολογώ ότι μέχρι τότε δεν είχα κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θρησκεία και καμία απολύτως γνώμη για τον Χριστό. Τώρα, ύστερα από 9 μήνες γυρισμάτων σε επιβλητικά τοπία του Μαρόκου και της Τυνησίας, μπορώ να πω ότι πραγματικά πιστεύω στον Ιησού, ακόμη και αν δεν πηγαίνω τακτικά στην εκκλησία».
Αν και, προσωπικά, προτιμώ την λιγότερο παιγμένη δηλωσή του, σχετικά πως αισθάνθηκε πάνω στον σταυρό «Έκανε απόλυτη παγωνιά. Και αντί να με κατεβάζουν από τον σταυρό μεταξύ των γυρισμάτων, με άφηναν εκεί πάνω, δινοντάς μου μια ρόμπα και ένα ζευγάρι παντόφλες. Θυμάμαι ότι ερχόταν που και που η σύζυγος μου και μου έδινε μια τζούρα τσιγάρο. Ενώ επίσης θυμάμαι κάποιον από την παραγωγή να μου ανεβάζει και ένα σφηνάκι μπράντι».
Όσον αφορά για το αν τελικά του άρεσε που έπαιξε τον Χριστό, η απάντηση που έδωσε στο μοναδικό δημοσιογράφο που σκέφτηκε –εδώ και 40 χρόνια- να τον ρωτήσει, ήταν ένα ξερό, μονολεκτικό και περιεκτικότα «όχι».
Επίσης, για όσους αναρωτιούνται, η επιτυχία της σειράς δεν είχε κανένα οικονομικό αντίκρισμα για εκείνον. Πληρώθηκε μόλις 20.000 λίρες για ένα χρόνο εξοντωτικών γυρισμάτων, στα πλαίσια των οποίων έχασε 20 κιλά. Και από τότε δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από τις επαναλήψεις.
Σήμερα είναι 68 χρονών, παντρεμένος, έχει ένα γιο και μία κόρη και μεγάλη του αγάπη είναι τα ταξίδια με σκάφος ανά τον κόσμο.
http://www.iefimerida.gr/news/45218/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!